Kategórie
Hardware

Dell Multi-Device Wireless Combo KM7120W – klávesnica bez kompromisov?

Dell Multi-Device Wireless Combo KM7120W je bezdrôtová klávesnica v kombinácii s myšou. K počítaču sa pripája prostredníctvom unifiing USB prijímača alebo cez Bluetooth. Podarí sa klávesnici splniť moje nároky?

Prečo vôbec ten titulok? Externých klávesníc som v živote vystriedala už minimálne 7. Vyplýva to z mojej práce, keďže sa živím písaním. Zatiaľ sa mi nepodarilo nájsť ani jednu, ktorá by spĺňala všetky moje požiadavky. Koniec-koncov o svojom márnom boji s klávesnicami som už písala v dvoch starších článkoch – Lenovo a Windows, Samsung a Android  a ešte širšie sa o tom rozpisujem v recenzii klávesnice od Rapoo. Tak sa pozrime, či táto najnovšia obstojí.

 

Obsah balenia a vzhľad

 

Klávesnica mi prišla v pomerne veľkej škatuli vzhľadom na deklarované rozmery. Po rozbalení navrchu nájdete klávesnicu, vedľa nej myš. Pod ňou v papierovom balení obligátne návody a 3 tužkové AA batérie. Samotný USB prijímač je uložený vo vnútri myši. Klávesnica je poháňaná dvomi batériami a myš jednou.

Dell Multi-Device Wireless Combo KM7120W je čierno-šedej farby. Čierna je časť s písmenami, šedý potom numerický blok. Takisto tlačidlá myši sú šedé alebo šedo-strieborné a ostatný povrch je čierny. Obidve periférie sú z plastu. Napriek tomu je klávesnica pomerne ťažká a na stole tak sedí dobre, nekĺže sa. Batérie vkladáte zo spodnej strany. Posuvný vypínač sa nachádza na prednej a je dosť maličký. Sklon klávesnice si môžete do istej miery upraviť výklopnými nožičkami.

Klávesnica patrí medzi kompaktné. Na šírku meria 36,4 cm, na výšku 12,8 a na hĺbku 2,56 cm. Váži 510 g, čo ma celkom prekvapilo.

 

Klávesy

 

Klávesnica má nízkoprofilové klávesy, ktoré nie sú úplne rovné, každý je ako keby trošku vytvarovaný. Nie sú hladké, ale jemne zdrsnené.

Napriek kompaktným rozmerom má Dell Multi-Device Wireless Combo KM7120W takmer úplné rozloženie, chýbajú len klávesy Home, End, Page Up a Page Down. Tie vyvoláte po stlačení nasledujúcej kombinácie:

 

  • Home – FN+F11,
  • End – FN+F12,
  • Page UP – FN + šípka hore,
  • Page Down – FN + šípka dolu.

 

Na toto som si stále nezvykla a nezdá sa mi to ako šťastné riešenie. Predvolene sú klávesy F1-F12 ako multimediálne. Na klasické funkčné ich prepnete stlačením FN+ESC. Čo hodnotím kladne je to, že niektoré klávesy ako ESC, Delete, dolná šípka a samozrejme F, J a číslo 5 na numpade sú vyznačené hmatateľne. Keď už som spomenula šípky, tak ľavá a pravá sú v plnej veľkosti a horná a dolná sú len úzke, polovičné. Aj na toto si treba trošku zvykať.

Nerozumiem zatiaľ rozloženiu horného radu klávesov najmä tých za F12. Vedľa F12 je Insert, nasleduje Delete. Potom je však programovateľný kláves s kalkulačkou, znova Delete, opäť F9 a kláves, ktorý nerobí nič. Keby namiesto nich boli klávesy pre Home a End, bola by som radšej.

 

Komfort a presnosť písania

 

Tým, že je klávesnica menšia, no má plné rozloženie, všetky klávesy sú trošku menšie ako na bežnej klávesnici a natlačené na seba. Nespôsobuje to však nepresnosť v písaní vzhľadom na vytvarovanie klávesov.

Neviem, čím je to spôsobené, ale zdá sa mi, že klávesnica nadpriemerne vynecháva písmená. Či je zle prenášaný signál do notebooku, alebo je tuhšia, ako som bola zvyknutá a ja tak málo dôrazne stláčam klávesy, neviem. Faktom však je, že musím po sebe dosť opravovať.

No a práve preto, že musím do klávesnice ťukať dôraznejšie, ma z nej niekedy bolievajú ruky. To je ale len subjektívny dojem. Na druhej strane ma teší, že je veľmi tichá.

 

Záver

 

Dell Multi-Device Wireless Combo KM7120W je klávesnicou, ktorej nič podstatné nechýba. Oceňujem príjemne vytvarované klávesy a ich jemne drsný povrch. Vyhovuje mi aj vzdialenosť klávesov od seba, keďže mám menšie ruky. Chválim aj to, že je kompaktná a na stole tak nezaberá veľa miesta. Ani po stránke vzhľadu jej nemám čo vyčítať.

Nepáčia sa mi chýbajúce klávesy a to, že sú niektoré ako keby dvojmo. Ani orientácia na klávesnici nie je najrýchlejšia, hoci to do istej miery kompenzujú hmatateľne označené tlačidlá. Verím, že vynechávanie písmen je spôsobené len tým, že ešte nie som zvyknutá na trošku tuhšie klávesy. Túto klávesnicu si však na rozdiel od predchádzajúcej recenzovanej od Rapoo určite nechám a budem ju používať.

Na myš som sa veľmi nezameriavala, keďže ju nepoužívam a zásadne recenzujem len to, s čím mám osobnú skúsenosť.

Celá sada stojí približne 65 €, čo nie je najmenej. Preto by som ju neodporúčala v prípade, ak potrebujete klávesnicu, na ktorej napíšete 2 e-maily denne a nejaký ten príspevok na sociálne siete.

Ak by ste sa chceli niečo spýtať, prípadne máte tip na nejakú ďalšiu klávesnicu alebo tému, ktorej by som sa mohla venovať, píšte do komentárov pod článkom či e-mailom. Sledovať stránku a spojiť sa so mnou môžete jednak na Facebooku, ale aj na sociálnej sieti Twitter.

Jedna odpoveď na “Dell Multi-Device Wireless Combo KM7120W – klávesnica bez kompromisov?”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.