Kategórie
Software

Windows 11 – Čo nás čaká?

Dňa 24. júna Microsoft predstavil nový operačný systém Windows 11. Prichádza po šiestich rokoch od uvedenia Windows 10. Ako uvádza Microsoft na svojom blogu, aktualizácia bude dostupná začiatkom letných prázdnin. Čo môžeme teda od Windowsu 11 čakať?

 

Systémové požiadavky a rýchlejšie aktualizácie

 

  • Procesor – 1 GHz alebo rýchlejší, minimálne dvojjadrový
  • Pamäť – minimálne 4 GB RAM
  • Úložisko – minimálne 64 GB a viac
  • Firmvér – UEFI, Secure Boot capable
  • Grafická karta – DirectX 12 kompatibilná grafika / WDDM 2.x
  • Displej – väčší ako 9 palcov s HD rozlíšením (720p)

 

Aktualizácie by sa konečne mali zrýchliť a približne o 40 percent zmenšiť. Budú sa inštalovať na pozadí a nestane sa vám, že sa nainštalujú práve vtedy, keď vám to najmenej vyhovuje. Predĺži sa obdobie väčších teraz polročných aktualizácií tak, ako je to napríklad na macOS, teda na jeden raz ročne.

 

Design a ponuka Štart

 

Vo Windows 11 sa zmení grafický design systému. Vývojári sa Zamerali na zaoblenie rohov a celkovo pracovali s rôznymi úrovňami priehľadnosti. Nájdete tu aj nejaké 3D prvky. Otázkou je, nakoľko to bude vhodné pre slabozrakých ľudí a či sa bude dať priehľadnosť prípadne vypnúť.

Ponuka Štart sa presunie z rohu obrazovky do stredu. Ak ste používali najpoužívanejšie aplikácie, ktoré vám ponuka Štart ponúkala, tak po novom ich už nenájdete. Po novom by mala skôr zobraziť naposledy otvárané súbory a to ako z cloudu, tak z rôznych prepojených zariadení či so systémom Android alebo iOS. Zo systému po aktualizácii zmizne aj Cortana. Povedzme si úprimne, komu to vadí? Nikdy som ju nepoužila, iba čo mi zavadzala.

 

Multitasking – Snap Layouts, Snap Groups a pracovné plochy

 

O pracovných plochách vo Windowse 10 som už čo-to písala. Po novom si budete môcť vo Windows 11 pripnúť jednak okná podľa toho, ako ich potrebujete mať usporiadané. To znamená, že si aplikácie môžete podľa potreby popripínať buď na polovicu obrazovky, na štvrtiny a podobne. Ďalej systém ponúka možnosť pod jednu ikonku si „prichytiť“ aplikácie, ktoré napríklad pri svojej práci potrebujete mať spustené súčasne. Túto funkciu nazvali ako Snap Groups. Ak som to správne pochopila, konečne si budem môcť urobiť ikonu s názvom Práca, kde si pripnem aplikácie ako Foobar, Word, e-mail a napríklad internetový prehliadač. Po potvrdení tejto ikony sa mi všetky spustia naraz.

Taktiež si budete môcť urobiť nemenné pracovné plochy podľa účelu – napríklad Práca, Škola alebo Hranie hier, aby ste na každej z nich mali predvolene aplikácie, ktoré sa k danému účelu vzťahujú.

Budete môcť používať taktiež aj nové prepracované widgety, ktoré by mali ponúknuť možnosť na jedno kliknutie poslať príspevok vášmu obľúbenému tvorcovi obsahu. Zatiaľ som sa nedopátrala k tomu, čo sa tým presne myslí.

 

Podpora aplikácií z Androidu a prepracovaný Microsoft Store

 

Microsoft uviedol, že vo Windowse 11 bude možné za určitých podmienok sťahovať a otvárať aplikácie určené pre systém Android. Podmienkou bude, aby ste mali účet v Amazone, pretože aplikácie zo systému Android (Google) určené aj pre Windows (Microsoft) bude práve distribuovať App Store od Amazonu. A to všetko kvôli tomu, aby konkurovali Applu. Nakoľko táto funkcionalita bude využiteľná aj pre ľudí pracujúcich so screenreaderom, to uvidíme asi až v praxi.

Po novom bude Microsoft Store obsahovať viac aplikácií tretích strán a vyhľadávanie v ňom by malo byť jednoduchšie. To by mi takisto spravilo radosť, lebo nájsť niečo v ňom bola skôr výnimka ako pravidlo. Mal by byť takisto viac otvorený vývojárom a to bez ohľadu na to, či vytvorili aplikáciu ako Win32 alebo v akomkoľvek inom frameworku.

Vo Windows 11 Home Edition bude možné obmedziť sťahovanie aplikácií iba z Microsoft Storu a ak by to bolo predvolene zapnuté, túto funkciu vypnúť.

 

Novinky pre hráčov hier

 

Windows 11 odblokuje plný potenciál hardvéru, aby hráči mali lepší zážitok z hrania:

 

  • DirectX 12 Ultimate – vylepší grafiku a framerate hier
  • Auto HDR – pri správnom hardvéri Windows 11 sám rozpozná, že ide o hru a vylepší jej farby
  • Xbox Game pass – sprístupní hry vydávané pre Xbox aj pre PC hráčov
  • DirectStorage – umožňuje rýchlejšie načítanie a podrobnejšie herné svety

 

Integrovaný MS Teams

 

Po novom bude aplikácia Microsoft Teams integrovaná priamo v systéme Windows 11 na paneli úloh. Je tak otázkou, či sa Microsoft neusiluje nahradiť ňou úplne Skype, ktorý používa široká skupina ľudí so zrakovým postihnutím.

 

Vylepšené dotykové prostredie

 

Viete, že existujú aj Tablet PC alebo tablety, ktoré majú predinštalovaný systém Windows. Ak používate Windows 10, určite ste si všimli, že ponúka možnosť prejsť do režimu tabletu.

Windows 11 nebude optimalizovaný iba na rýchlosť a efektivitu, ale mala by sa zlepšiť aj ovládateľnosť tabletov alebo počítačov s dotykovou obrazovkou. Keď budete používať Windows 11 na tablete bez externej klávesnice, bude k dispozícii nová prepracovaná dotyková klávesnica. Mal by sa zväčšiť jednak priestor medzi ikonami na paneli úloh, ale tiež všetky prvky. Dotykové pero by malo mať haptickú odozvu. umožní to počuť a cítiť vibrácie, keď klikáte a upravujete alebo skicujete. Otázkou zasa je, či to neovplyvní presnosť napríklad kreslenia. Vylepšenia by sa malo dočkať aj hlasové zadávanie či diktovanie, spôsob rozpoznávania reči, zadávanie interpunkcie či hlasové príkazy.

 

Záver

 

Prechod na Windows 11 bude k dispozícii zadarmo pre používateľov Windowsu 10 postupne od začiatku letných prázdnin. Ak si chcete skontrolovať, či máte nárok na aktualizáciu, kliknite na stránku Windows.com, kde písmenom H prejdite na Check for compatibility a tu písmenom K na odkaz Download PC Health Check app.

Ak sa chcete niečo spýtať, prípadne ste našli nejaké nepresnosti, pokojne píšte do komentárov pod článkom či e-mailom. Budem rada, ak ma budete sledovať na Facebooku, ale aj na sociálnej sieti Twitter.

 

Zdroje

 

Microsoft Unveils Windows 11, a New User Experience that Brings You Closer to What You Love

Panos Panay: Introducing Windows 11

Upgrade to the new Windows 11OS

Nové Windows 11: Podpora Android aplikací! Vše, co potřebuješ vědět!

Tuhle Windows 11 novinku ocení každý… 😃

2 odpovede na “Windows 11 – Čo nás čaká?”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.