Kategórie
Software

Jieshuo Screenreader vs TalkBack – podobnosti a rozdiely

Jieshuo Screenreader (ďalej aj JSR) je odčítač obrazovky, ktorý je alternatívou pre ten predinštalovaný vo väčšine mobilných telefónov so systémom Android. V článku prinášam rozdiely a podobnosti, ktoré som našla pri ich súbežnom používaní.

 

Čo je Jieshuo Screenreader?

 

JSR je odčítač obrazovky. Tvorí alternatívu k dobre známenu odčítaču TalkBack a takmer zaniknutému VoiceAssistant. Oproti TalkBacku ponúka niektoré užitočné funkcie.

Ako píše Matěj Plch na svojom blogu:

„Odčítač ako taký je šírený bezplatne, avšak obsahuje aj mnoho prémiových funkcií, ktoré si používateľ musí zaplatiť.“

Medzi ne patrí aj v TalkBacku voľne dostupná úprava gest. To znamená, že zatiaľ čo si v TalkBacku namapujete gestá podľa seba, v Jieshuo si za túto funkcionalitu priplatíte. To ma úprimne povedané pobúrilo.

Jieshuo Screenreader oproti TalkBacku ponúka napríklad nasledujúce funkcie:

 

  • integrovaný prekladač,
  • vstavaný asistent – len v angličtine,
  • automatické rozpoznávanie OCR,
  • detekcia scén a rozpoznávanie objektov,
  • virtuálna obrazovka pre sprístupnenie aplikácií, ktoré nie sú bežne prístupné,
  • komplexné čítanie emoji,
  • pokročilá na vigácia pri práci s textom,
  • možnosť zálohovať si svoje nastavenia – aby ste nemuseli po strate mobilu odčítač nastavovať nanovo. ak si však zálohujete mobilný telefón s TalkBackom, uložia sa vám aj všetky jeho nastavenia – hlas, výška, tempo, intonácia, všetko. Takže toto nie je až tak inovatívne riešenie podľa môjho názoru.

 

Inštalácia JSR

 

Jieshuo Screenreader vyvíja čínsky vývojár. Odčítač sa tak nenachádza v Obchode Play. Je to z dobre známeho dôvodu, že Čína zakázala služby Google vo svojej krajine a vo svojich telefónoch.

Preto je potrebné stiahnuť si APK súbor a ten nainštalovať do mobilného telefónu ručne. Link naň nájdete v odkazovanom článku Matěja Plcha. Pred samotnou inštaláciou treba povoliť v mobile možnosť Inštalovať z neznámych zdrojov. Na rozdiel od TalkBacku, ktorý vo väčšine prípadov dostávate už predinštalovaný, tak môže inštalácia robiť menej skúsenému používateľovi ťažkosti. Dá sa to však zvládnuť.

 

Nastavenia odčítača

 

Jieshuo Screenreader si pred samotným používaním musíte nastaviť. Odporúčam to zatiaľ robiť so spusteným odčítačom TalkBack. Treba mu povoliť prístup k rôznym veciam, ako napríklad kontakty, súbory a médiá, fotoaparát, poloha a najmä ho vylúčiť z optimalizácie batérie. Ak mu nepovolíte spúšťať sa aj na pozadí, telefón ho po niekoľkých minútach nečinnosti vypne. Nastaveniami vás prevedie Sprievodca nastavením, netreba sa toho nejako obávať.

Po celkom úvodných nastaveniach je však vhodné urobiť aj niektoré dodatočné pre zlepšenie odozvy samotného screenreadera. Ja som tak siahla radšej po príručke, kde sú tieto nastavenia popísané aj s tým, kde ich hľadať.

Toto je ďalší rozdiel oproti TalkBacku. Ten okrem toho, že si prispôsobíte rýchlosť reči a skratku pre spúšťanie, nemusíte nijako nastavovať. Jasné, že časom si prispôsobíte aj TalkBack, ale nemusíte napríklad zapínať takú samozrejmosť, ako je navigácia po prvkoch.

Práve kvôli podrobnejšiemu nastavovaniu sa hodí aj možnosť zálohy, aby ste nastavenia pri kúpe či resetovaní telefónu nemuseli robiť znova.

 

Odozva a ovládanie

 

Rýchlosť odozvy JSR sa vôbec nedá porovnať s TalkBackom. Ono ak používate TalkBack dlhodobo tak, ako som ho používala ja, tak vám to ani nepríde. Ale po inštalácii Jieshuo Screenreadera som bola prekvapená z tej svižnosti a rýchlosti. Gestá fungujú, čo sa nedá vždy o TalkBacku povedať. Koniec koncov som to zhrnula aj v samostatnom článku. Akcia po vykonaní gesta je takmer okamžitá a je to vidieť aj na klasickom ovládaní systému. Napríklad keď sa vraciate z otvorenej aplikácie na hlavnú obrazovku, ste tam hneď. Žiadna latencia, oneskorovanie, rozmýšľanie nehrozí.

Spôsob ovládania je podobný ako v TalkBacku, až na to, že sú niektoré gestá prehodené. Napríklad navigáciu po prvkoch si prehadzujete švihnutím doľava a hneď vpravo a po prvkoch sa pohybujete švihaním hore alebo dolu. Jieshuo však ponúka možnosť nastaviť si presne také ovládanie ako v TalkBacku. Nemusíte sa tak v tomto smere nič nové učiť.

Čo ma ale naozaj zamrzelo, že chýba gesto pre kopírovanie a vkladanie textu. Mám telefón s Androidom 11 a tá možnosť dvakrát klepnúť tromi prstami pre skopírovanie a trikrát tromi pre prilepenie je fakt neoceniteľná. Aj keď Viem, že pre mnohých z vás to rolu hrať nebude.

Takisto môžete, ak máte Android 11, používať viacprstové gestá. To znamená, že napríklad plynulé čítanie spustíte klepnutím dvakrát tromi prstami po displeji. Spustíte / pozastavíte prehrávanie a prijmete / ukončíte hovor dvomi klepnutiami dvomi prstami. Lištu s upozorneniami stiahnete potiahnutím tromi prstami zhora dolu. A tak by sme mohli pokračovať.

 

Globálna ponuka a ponuka akcií

 

Ešte sa chcem zastaviť pri dvoch ponukách, ktorých používanie nový TalkBack takmer úplne eliminoval možnosťou používať gestá, najmä teda ponuku akcií.

Globálna ponuka Jieshuo Screenreadera sú všetky možnosti, ktoré vám odčítač ponúka. Vyvoláte ju švihnutím zhora nadol a hneď doprava, teda veľké tlačené L. Môžete tu prepínať všetky možné režimy, dostať sa do nastavení, zobraziť si napríklad obsah obrazovky ako text, spustiť hlasového asistenta, rozpoznanie textu, zapnúť si špeciálny Jieshuo fotoaparát a mnoho ďalšieho. V ponuke sa pohybujete štandardnými švihnutiami a voľbu potvrdzujete poklepaním. Ak sa chcete z ponuky dostať, musíte potvrdiť tlačidlo Zrušiť.

Ponuka akcií je odlišná pre každú aplikáciu. Aktivujete ju švihnutím zdola nahor a vpravo. Môžete z nej kopírovať, zapnúť si špeciálny režim delenej úpravy textu, vkladať, vymazávať a podobne.

 

Záver

 

Každý z odčítačov má svoje plusy aj mínusy. TalkBack je predinštalovaný, na inštaláciu JSR musíte mať určitú zručnosť. Jieshuo Screenreader ponúka naozaj užitočné funkcie, ako je napríklad OCR. Až na to, že si musíte zaplatiť licenciu na jeden, dva, alebo tri roky. S tým by som nemala problém, za mnoho vecí si dnes platíme. Len ma mrzí, že platbu uskutočňujete cez Paypal, čo predpokladá ďalšie úkony navyše. A nie je to tak pre menej skúsených používateľov intuitívne. Ocenila by som, keby funkcia prispôsobenia gest bola medzi neplatenými dostupnými možnosťami pre všetkých používateľov. TalkBack oproti tomu ponúka celú funkcionalitu zadarmo. Nemusíte si nič dokupovať a za nič platiť.

Veľmi oceňujem rýchlu odozvu Jieshuo Screenreadera. Na nič nečakáte, všetky gestá fungujú na prvýkrát. Takisto sa mi páči aj taká nepodstatná drobnosť, ako je čítanie smajlíkov. TalkBack je viditeľne pomalší.

Po stránke sprístupňovania obsahu som si zatiaľ nevšimla, že by boli medzi odčítačmi rozdiely. Avšak možnosť sprístupniť si aj neprístupné aplikácie TalkBack nemá. Som tak zvedavá, ako to bude fungovať.

Pozor, tento článok nie je recenziou na Jieshuo. Ešte ho používam príliš krátko na to, aby som ho vedela podrobne zhodnotiť. Mojím zámerom bolo popísať zjavné rozdiely medzi jedným a druhým screenreaderom.

Oplatí sa vám Jieshuo vyskúšať? Určite áno. Aj napriek niektorým obmedzeniam s ním spojeným stojí za to. Aj keď ja osobne by som bola najradšej, aby fungovali v každom telefóne predinštalované služby prístupnosti tak dobre, aby sme nemuseli hľadať alternatívy.

Ak sa chcete niečo spýtať, alebo máte pripomienku, prípadne by ste chceli pomôcť s inštaláciou a nastavením, pokojne sa ozvite či už do komentára pod článkom, na Facebooku alebo e-mailom. Sledovať stránku a spojiť sa so mnou môžete aj na sociálnej sieti Twitter.

 

Aktualizované 27.06.2021

 

Takže po poučení od Rastislava Kisha a po podrobnejšom preskúmaní neplatí to, že sa nedajú prispôsobovať gestá v základnej neplatenej verzii. Ak si v hlavné nastavenia > všeobecné nastavenia začiarknete voľbu používať voliteľné gestá, tak ihneď pod tým nájdete zoznam gest, ku ktorým si môžete priradiť vlastnú funkciu. Takže si môžem nastaviť gesto aj pre kopírovanie, aj pre prilepenie textu. Ďakujem.

4 odpovede na “Jieshuo Screenreader vs TalkBack – podobnosti a rozdiely”

Ahoj,
Nádherné, že si sa tiež dala na skúmanie Jieshuo.
Slovenskú lokalizáciu sme si spolu s Rasťom, Palom, Peťom a ďalšími urobili viac-menej samy v konferencii blind-android https://groups.google.com/group/blind-android/ . Isto nám počas toho mnoho vecí uniklo, kde tu môžeme mať dokonca aj preklepy alebo iné chyby a nepresnosti.
Tak len by som ťa spolu aj so všetkými čitateľmi tohoto článku poprosil, ak si takéto nepresnosti alebo iné nedostatky všimnete, dajte nám o nich vedieť. Nemusí to byť žiadna špeciálna esej v predpísanej forme, stačí stručne alebo akokoľvek vlastným spôsobom napísať, čo môžeme opraviť alebo zlepšiť.

Ďakujem

P

Pozdravujem,
menšie upresnenie, pokiaľ ide o mapovanie giest, toto má JSR spravené dosť mätúco. Ide o to, že platené je vytváranie tém (gesture themes), ktoré si môžete vytvárať podľa preferencií či už na všeobecné použitie, no napríkladd aj pre konkrétne aplikácie, takže jedno gesto môže robiť rôzne veci podľa toho, kde sa práve nachádzate.
Jednoduché mapovanie giest v štýle Talkbacku je zadarmo, ale aktivuje sa inde než témy – v menu Všeobecné nastavenia treba začiarknuť Používať voliteľné gestá, následne sa v ponuke Nastavenie voliteľných gest dajú mapovať funkcie (medzi ktorými som videl aj kopírovanie a prilepenie, nie sú to funkcie, o ktorých píšete?).

ja by som za najväčšiu výhodu JSR zo všetkých označil možnosť skriptovania. Toto neumožňuje nijaký zo súčasných čítačov, pričom ide o funkciu, ktorá dáva obrovské možnosti. V kombinácii práve s témami giest si môžete doslova nadefinovať prístupnosť aplikácie napr. aby Vás v Signale švihnutie vľavo a hore hodilo do políčka pre písanie správy, aby v aplikácii telefón švihnutie vpravo a vľavo vyvolalo číselný dialer, prípadne aby ste mohli švihnutím na Youtube preskočiť reklamu (pokiaľ nepoužívate blokovač reklám).
A čo je úplne najlepšie, pomocou skriptov vieme do určitej miery kompenzovať aj nedostatky čítača samotného. Napríklad ja som dlho volal po možnosti vertikálnej navigácie, na Androide sa prakticky nedal hrať šach či míny, nikto príčetný nebude švihať 8 krát len preto, aby sa dostal o políčko nižšie.
Talkback, Shine+ ani JSR môj hlas nevyslišali. Lenže JSR má svoj skriptovací systém, takže som sa vedel do práce pustiť sám a tak je to dnes jediný čítač pre Android, ktorý túto funkciu má:
https://github.com/RastislavKish/VerticalNavigation

I keď tu už treba prémiový účet, nakoľko mapovanie pluginov na gestá je len pre platiacich používateľov.

Platbu cez Paypal osobne oceňujem, je to v súčasnosti asi najbezpečnejší spôsob online platenia, ak opomenieme neinteraktívne systémy typu prevod na účet. No ten systém bol aspoň kedysi riešený tak dosť manuálne, že si platby posúvali reálni ľudia, pričom sa cez prostredníkov aj distribuovali licencie.
Neviem, aká je súčasná situácia, no ak to stále robia ručne, mohlo by sa s nimi teoreticky dať dohodnúť na inom spôsobe platby, i keď samozrejme v Angličtine.

Ináč super článok, tiež odporúčam JSR po nainštalovaní spustiť ešte so zapnutým Talkbackom, pokiaľ si nechcete otestovať svoje znalosti systému a vyskúšať, či sa Vám podarí aktivovať TB len na základe počítania prejdených položiek (JSR v tomto prípade prehráva zvuky, no nerozpráva). Mne sa to nepodarilo.

Áno, ospravedlňujem sa, opravím svoju výhradu. Ale teda to by mi nenapadlo a keď som sa spýtala Matěja Plcha presne na toto, tak mi povedal, že prispôsobovať gestá sa v základnej verzii nedá.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.