Kategórie
Newsletter

Zo sveta prístupnosti – jún

Ahojte priaznivci Technológií bez zraku,

 

Rozhodla som sa, že budem tvoriť okrem článkov aj občasný newsletter Zo sveta prístupnosti. Nebudem ho posielať e-mailom, ale aj na tom sa pracuje. Vzhľadom na nedoriešenú praktickú stránku veci ho zatiaľ nájdete ako článok na stránke v samostatnej kategórii. Veľmi ocením vašu spätnú väzbu, či by ste mali záujem aj o e-mailové newslettery. Keďže nemám čas tvoriť každý týždeň, sľubujem, že vaša e-mailová schránka rozhodne nebude zaprataná e-mailami odo mňa. Budem sa snažiť niečo skoncipovať tak raz do mesiaca.

 

V prvom rade chcem poďakovať všetkým, ktorí sledujú moju stránku Technológie bez zraku na Facebooku a aj profil na Twitteri. Veľmi si to vážim. Chcela by som vás všetkých povzbudiť, aby ste čo najviac reagovali a komentovali, aby som sa aj prostredníctvom vás mohla posúvať dopredu. Mimochodom, navrhnite nejaký vhodnejší názov pre tento občasník.

 

 

Čo je nové za jún

 

V polovici júna som pre web založila stránku na Facebooku Technológie bez zraku. Nájdete tu všetky publikované články, ale aj niečo navyše. Ak ju ešte nesledujete, napravte to. 🙂

 

Prešla som na screenreader Jieshuo. Urobila som tak hlavne preto, že TalkBack sa mi neustále vypínal alebo reštartoval. Jieshuo to však na mojom telefóne robí tiež, čiže predpokladám, že zrejme aktualizácia na Android 11 neprebehla tak, ako mala. Avšak o porovnaní Jieshuo Screenreadera a TalkBacku si môžete prečítať v článku

Jieshuo Screenreader vs TalkBack – podobnosti a rozdiely.

 

24. júna Microsoft na svojej konferencii uviedol, že vyjde nový Windows 11. Čo nového nás v ňom čaká a neminie, si môžete prrečítať v mojom článku:

Windows 11 – čo nás čaká?.

 

Michal Rada na svojom blogu BlindTech news uverejnil zaujímavý článok o tom, aký je rozdiel medzi Bluetooth 5 vo verzii 5.1 a 5.2. Ide o to, že napríklad slúchadlá s Bluetooth 5.1 musíte pred spárovaním s iným zariadením od pôvodného odpárovať. Vo verzii 5.2 tento krok odpadá a môžete požiadať slúchadlá, aby sa spárovali s ďalším zariadením. Napríklad máte slúchadlá pripojené k telefónu a chcete ich prepojiť s počítačom. Vo verzii Bluetooth 5.2 tak môžete urobiť bez prerušenia spojenia s telefónom. Podrobnejšie sa dočítate v článku

Rozdíl mezi Bluetooth 5.1 a 5.2 a proč byste mu měli věnovat pozornost.

 

Veľa zrakovo znevýhodnených používateľov stále používa internetový prehliadač Mozilla Firefox. Ja teda medzi nich nepatrím, väčšinou používam Google Chrome alebo po novom Microsoft Edge. O tom, aké funkcie Edge ponúka pre nás zrakáčov, sa dočítate v článku

Téčko: Funkce prohlížeče Edge pro zrakově postižené

 

Neviete si poradiť s čítaním kníh vo formáte ePub alebo PDF? V časopise Blindrevue vyšiel článok o prístupnej čítačke, ktorá by vám s tým mohla pomôcť.

BookWorm: Čítanie a práca s elektronickými knihami ePub a pdf

 

Uvažovali ste niekedy nad používaním pomôcky OrCam My Eye? Linda Albrechtová na svojom blogu prináša prvé skúsenosti s používaním tejto kamerky v jej druhej verzii.

OrCam My Eye 2 – První dojmy a zkušenosti – 1. část

 

Blog Matěja Plcha sa presťahoval na novú doménu. O tom už som ale informovala na sociálnej sieti. Vo svojom najnovšom článku predstavuje nové funkcie odčítača Jieshuo.

Jieshuo International 20210615: Kompletní lokalizace a spousta nových funkcí!

 

Pred niekoľkými dňami som kontaktovala mBank, aby urobili niečo s prístupnosťou svojej aplikácie pre používateľov screenreaderov na telefónoch s Androidom. Problém je, že aplikácia považuje služby pre sprístupnenie za potenciálnu hrozbu, a preto ich používanie zablokuje. Mobilbanking sa tak pre nás stáva absolútne neprístupný. Ako som už informovala na Facebooku, zatiaľ sa nič nezmenilo. Preto ak ste uvažovali o mBank a je pre vás mobilbanking dôležitý, tak už o nej neuvažujte. Aspoň zatiaľ.

 

Ďakujem za pozornosť.

 

Ešte raz – dajte mi, prosím, vedieť, či by ste mali o nejaký takýto newsletter záujem a ako často by bol pre vás prijateľný? Budem rada za návrhy, ako občasník výstižnejšie nazvať.

 

Ako sa so mnou spojiť?

 

E-mail: kontakt@technologiebezzraku.sk

Formulár:   Kontaktný formulár na stránke

Facebook: Technológie bez zraku

 

Twitter: Technológie bez zraku

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.