Kategórie
Software

YouTube Music – hudba z celého sveta

YouTube Music je aplikácia na prehrávanie hudby prakticky z celého sveta. Predplatila som si ju v rámci služby YouTube Premium, o ktorej som písala v jednom z predchádzajúcich článkov. Oplatí sa do nej investovať, alebo radšej strpieť reklamy a používať ju zadarmo? A je vôbec prístupná?

 

Princíp YouTube Music

 

YouTube Music je platená aplikácia a funguje primárne cez internetové pripojenie. Predstavte si ju ako YouTube určený ale len pre prehrávanie hudby. Vie vám ponúknuť nejaké namixované playlisty podľa toho, čo ste počúvali na YouTube. Takisto si viete playlisty vytvárať sami. Ponúka naozaj široký výber od žánrov, interpretov, albumov a aj zoznamov skladieb, ktoré vytvorili iní používatelia. Ak potrebujete hudbu na cvičenie, YouTube Music vám ponúkne hneď niekoľko playlistov a to isté sa týka sústredenia, relaxu, meditácie a iných oblastí, pri ktorých je možné hudbu počúvať. V prípade nutnosti máte možnosť si hudbu stiahnuť a počúvať ju offline.

O tom, ako si aktivovať predplatné a koľko stojí, si môžete prečítať v článku YouTube Premium – čo, kde, dokedy a za koľko?

 

Inštalácia a prostredie

 

Aplikáciu stiahnete a nainštalujete štandardne z Obchodu Play pre telefóny s Androidom a App Storu pre zariadenia so systémom iOS. Znovu pripomínam, že popis prostredia, prístupnosti a komfortu práce s aplikáciou sa vzťahuje na telefóny s Androidom.

Na úvodnej obrazovke YouTube Music je pomerne dosť prvkov. Skladá sa z troch záložiek alebo kariet, ktoré prepínate v spodnej časti:

 

  • Domov – úvodná obrazovka, kde nájdete svoju obľúbenú hudbu a nejaké playlisty, z ktorých si môžete vyberať.
  • Preskúmať – poslúži navyhľadávanie či už konkrétnej skladby, interpreta, albumu alebo playlistov.
  • Knižnica – sem sa ukladajú vami vytvorené playlisty.

 

Na vrchnej strane obrazovky nájdete tri prvky:

 

  • Prenášať – na prenos hudby do iného zariadenia.
  • Hľadať – tlačidlo, po ktorého aktivovaní môžete v hudbe vyhľadávať.
  • Účet YT Music – cezeň sa dostanete napríklad k spravovaniu účtov, predplatného alebo do nastavení.

 

Karta domov

 

Ako som už spomínala, táto karta či záložka sa zobrazuje hneď po spustení. Nájdete tu predovšetkým hudbu, ktorú počúvate najčastejšie. Na jej vrchnej strane ešte nájdete ďalšie tri akoby záložky – cvičenie, sústredenie, relax. Ako už názov napovedá, po potvrdení každej z nich vám YouTube Music ponúkne iný druh hudby.

Pod nimi sa švihaním dostanete na Namixované pre vás, kde vám sama aplikácia zobrazí playlisty, ktoré by sa vám mohli páčiť. Na základe interpretov, ktorých ste označili ako obľúbených, alebo akú hudbu ste už počúvali. Keď som túto aplikáciu odporúčala kamarátke, vyjadrila sa, že jej asi číta myšlienky. A do veľkej miery to tak aj naozaj vyzerá.

Ďalej sa tu zobrazujú playlisty z jednotlivých záložiek. Je to skrátka úvodná obrazovka namiešaná zo všetkého možného, čo si aplikácia myslí, že chcete práve počúvať. V mojom prípade jej to celkom vyšlo.

Na karte Domov sa presúvate klasicky švihaním a nenarazila som na jedinú vec, ktorá by bola neprístupná.

 

Karta Preskúmať

 

Tu sa už dostávate na kartu, kde môžete jednak vyhľadávať, alebo si nechať vyfiltrovať hudbu podľa rôznych kritérií:

 

  • Novinky
  • Rebríčky
  • Nálady a žánre

 

Predvolene sa nachádzate v Novinkách, kde sa švihaním posúvate po najnovších albumoch a singloch.

 

Karta Knižnica

 

Sem sa ukladajú playlisty, ktoré ste buď vytvorili sami, alebo ich s vami niekto zdieľal, alebo ste ich vyslovene pridali do knižnice. Album do Knižnice zaradíte tak, že na ňom dvakrát poklepete a švihaním a poklepaním nájdete a potvrdíte začiarkavacie pole alebo tlačidlo Pridať do Knižnice. Slovo alebo nesvedčí o mojej neznalosti prvku, ale našla som ho v aplikácii aj ako tlačidlo, aj ako začiarkavacie políčko, čo môže byť trošku mätúce.

 

Prehrávanie v YouTube Music

 

Už sme si povedali, ako je možné hudbu vyhľadať, tak prejdem konečne k prehrávaniu. Prehrávať je možné tromi spôsobmi:

 

  • Prehrať všetko – prehrá album od začiatku do konca.
  • Prehrať náhodne – prehráva celý album, no v rozhádzanom poradí.
  • Prehrávanie jednotlivých skladieb – sami si poklepaním spustíte skladbu, ktorú chcete počúvať.

 

Okno prehrávača

 

Po spustení skladby sa otvorí okno s prehrávačom. V jeho vrchnej polovici je obrázok / obraz prehrávanej skladby / videa. V spodnej nájdete ovládacie prvky. Tlačidlá Nepáči sa mi a Páči sa mi sa nachádzajú na ľavej a pravej strane od názvu skladby. Pod nimi je posuvník, ktorým si skladbu posúvate dopredu alebo dozadu. No a pod posúvníkom nájdete päť tlačidiel: náhodné prehrávanie, Predchádzajúca skladba, Prehrať, Nasledujúca skladba a opakované prehrávanie. Medzi všetkými prvkami sa posúvate švihaním a potvrdzujete ich poklepaním.

Na spodnej strane okna opäť máte akoby 3 záložky: Ďalšie, Texty a Podobné.

Najzaujímavejšou je práve záložka texty. Po jej potvrdení si môžete čítať spolu s prehrávaním aj text piesne, hoci to nie je dostupné pri všetkých skladbách.

Okrem týchto prvkov ešte v hornom pravom rohu nájdete tlačidlo ponuka, kde máte niekoľko možností, čo viete s práve prehrávanou skladbou urobiť:

 

  • Spustiť rádio – ak poklepete na túto voľbu, po dohratí aktuálnej skladby sa začnú prehrávať ďalšie s podobným žánrom,
  • Pridať do poradia – skladba bude hrať v poradí s inými. Predstavujem si to tak, že si takto viete vytvoriť dočasný playlist,
  • Stiahnuť – využijete, ak idete napríklad vlakom a nemáte stabilné pripojenie. Budete tak môcť hudbu počúvať aj offline,
  • Pridať do zoznamu – po poklepaní na túto možnosť si môžete pridať skladbu do vášho playlistu,
  • Prejsť na interpreta – dostanete sa na interpreta skladby a môžete si prehrávať jeho hudbu,
  • Zdieľať – možnosť poslať niekomu odkaz na práve prehrávanú skladbu,
  • Nahlásiť – tu nahlasujete nevhodný obsah,
  • Kvalita – aplikácia vám ponúkne na výber zo šiestich možností kvality – automatická, 144, 240, 360, 480 a 720P. Ja mám predvolene nastavené 480P.

 

Ak poklepete na tlačidlo Späť na telefóne, prehrávač sa minimalizuje na úzky pruh, ktorý nájdete na spodnej strane obrazovky nad kartami Domov, Preskúmať a Knižnica.

 

Účet

 

Poslednou ponukou, ktorou by som sa chcela podrobnejšie zaoberať, je Účet. Nájdete ho na úvodnej obrazovke v pravom hornom rohu displeja. Dostanete sa naň, samozrejme, aj švihaním prsta. No pri prvkoch, ktoré sa nemenia, mám radšej, ak poznám ich konkrétnu pozíciu. Nemusím tak prešvihávať zbytočne celú obrazovku. Šetrí to podľa mňa čas aj nervy.

Po poklepaní naň sa otvorí ponuka, ktorá obsahuje nasledujúce možnosti:

 

  • Spravovať účet Google – tu sa dostanete do správy účtu v telefóne,
  • YouTube Premium – neviem, čo sa stane, pretože mi nešlo túto voľbu potvrdiť,
  • Váš kanál – ak nejaký máte, po potvrdení tejto možnosti sa naň dostanete,
  • Stiahnuté súbory – tu sa zobrazujú skladby, ktoré ste si stiahli do offline režimu. YouTube Music vám ponúka aj takzvané inteligentné sťahovanie. Znamená to, že každú noc pri wifi pripojení môže sťahovať vašu obľúbenú hudbu,
  • História – to je jasné,
  • Platené členstvá – dostanete sa do spravovania vašich platených odberov – v mojom prípade YouTube Premium,
  • Prepnúť účet – v prípade, že ste prihlásení viacerými účtami, môžete sa medzi nimi prepínať,
  • Nastavenia – rozoberiem ich samostatne,
  • Pomocník a spätná väzba – myslím, že toto nemusím podrobnejšie popisovať.

 

Nastavenia YouTube Music

 

Sú dosť rozsiahle, takže si môžete aplikáciu prispôsobiť naozaj na mieru. Napriek tomu sú prehľadné a zrozumiteľné, pretože YouTube Music k väčšine ponúkne aj popis. Preto nie je nutné venovať sa všetkým podrobne. Dám vám tak len niekoľko podľa môjho názoru užitočných tipov.

Ak chcete zobrazovať stiahnuté súbory priamo v telefóne, dosiahnete to cez Nastavenia → Knižnica a stiahnuté súbory → Zobrazovať súbory v zariadení. V tejto sekcii nastavení viete ďalej ovplyvniť kvalitu sťahovaného zvuku, či chcete, aby sa sťahoval len zvuk alebo videá a zakázať alebo povoliť sťahovanie aj cez mobilné dáta. V tejto sekcii tiež vymazávate stiahnuté súbory.

Predvolene YouTube Music prehráva spolu so zvukom aj videoklip. Ak vám ale stačí zvuk, môžete prehrávanie videa vypnúť cez Nastavenia → Neprehrávať hudobné videá. V Nastaveniach tiež máte možnosť ovplyvniť kvalitu prehrávaného zvuku v mobilnej sieti a cez wifi. Dá sa tak nastaviť, aby pri prehrávaní cez dáta bola kvalita zvuku nízka a pri dobrom wifi pripojení vysoká.

Pokiaľ počúvajú cez YouTube Music aj deti, odporúčam aktivovať voľbu obmedzený režim, aby sa im nezobrazoval aj nevhodný obsah.

Veľmi dôležitým nastavením je Povoliť externým zariadeniam spustiť prehrávanie. Týka sa to napríklad Bluetooth reproduktorov, auta, ale aj slúchadiel.

Ďalej v rozšírených nastaveniach nájdete len voľby týkajúce sa upozornení. Tie môžete podľa potreby zapnúť alebo vypnúť.

 

Záver

 

YouTube Music je prístupná aplikácia na prehrávanie hudby. Ponúka veľké množstvo skladieb, interpretov, albumov aj používateľských playlistov na každú príležitosť. Výhodou je, že môžete sťahovať hudbu aj do offline režimu. Pri platenej verzii taktiež máte možnosť počúvať hudbu na pozadí aj pri zamknutom telefóne. Nevýhodou možno to, že prostredie môže byť zo začiatku trošku chaotické, ale dá sa veľmi rýchlo pochopiť a zorientovať sa. Faktom je, že som nikdy neskúšala aplikáciu v neplatenej verzii, takže neviem posúdiť, o čo všetko prídete. Ja si ju platím spolu s YouTube Premium a zatiaľ neľutujem.

Ak sa chcete niečo spýtať, prípadne máte tip na inú aplikáciu, píšte do komentárov pod článkom alebo e-mailom. Sledovať ma a spojiť sa so mnou môžete aj na Facebooku a na sociálnej sieti Twitter.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.