Kategórie
Software

Clubhouse – Stručný úvod pre začiatočníkov

Čo je Clubhouse? Na oficiálnej stránke sa dočítate, že „Clubhouse je nový typ sociálnej siete založenej na hlase, kde sa stretávajú ľudia  z celého sveta, aby sa navzájom rozprávali, počúvali a učili sa v reálnom čase.“

Ale ako to funguje?

 

Princíp Clubhouse

 

Je to sociálna sieť s dôrazom na audio. Nepíšete žiadne statusy, nezdieľate fotografie. Celá interakcia prebieha len za pomoci hlasu. Ja si to predstavujem ako nejaké „kongresové centrum“ či diskusný klub, kde v rôznych miestnostiach prebiehajú konferencie / prednášky / diskusie na rôzne témy v reálnom čase. Do nich sa môžete aktívne zapojiť, alebo máte možnosť ich iba pasívne počúvať.

Clubhouse býva tiež pripodobňovaný k interaktívnemu podcastu. Michal Rada ho vo svojom podcaste prirovnal dokonca ku skupinovému hovoru. Z miestností môžete ľubovoľne odchádzať a vstúpiť do iných podľa toho, ktorá diskusia vás zaujíma. Novú diskusnú miestnosť môžete založiť aj vy sami. Audiozáznamy z diskusií by sa nemali ani nahrávať, ani ukladať. Na jednej strane tak sieť zaručuje „vaše súkromie“, na druhej si záznam zo zaujímavého rozhovoru už nemáte možnosť na sieti vypočuť.

Ak by ste sa chceli prihlásiť v prebiehajúcej diskusii o slovo, musíte zdvihnúť imaginárnu ruku a moderátor alebo ten, ktorý je akoby pri rečníckom pulte, vás vyzve, aby ste hovorili. Vo vami založenej miestnosti sa moderátorom stávate vy.

 

Ako to funguje?

 

Do nedávna bola aplikácia Clubhouse dostupná len pre majiteľov mobilných telefónov od Apple a len na pozvánky. To znamená, že ste sa na túto sieť dostali iba tak, že vám už aktívny člen poslal pozvánku. Nový člen pri príchode na sociálnu sieť dostal takisto dve pozvánky a takto sa rozširovala členská základňa.

Od mája podľa portálu Živé.sk už bol Clubhouse dostupný aj pre zariadenia s Androidom, avšak stále na pozvanie.

Dnes je aplikácia dostupná aj pre Android, aj pre iOS a dokonca aj pre operačný systém Windows. A ako píše portál Živé.sk, nepotrebujete po novom už ani pozvánku.

Po registrácii je potrebné nahrať si profilovú fotografiu, môžete pripojiť aj krátke info o sebe a prepojiť si účty zo sociálnych sietí Twitter a Instagram. Potom môžete začať sledovať ľudí z vašich kontaktov, ktorí už Clubhouse majú nainštalovaný.

 

Ako je to s prístupnosťou?

 

Upozorňujem vopred, že prístupnosť doteraz skúmali len používatelia iPhonov. Teda aspoň ja som sa nedopátrala k článkom, ktoré by popisovali prístupnosť aplikácie pre zariadenia so systémom Android.

Ako píše Benjamin Levíček, registrácia bola pomerne slušne ozvučená s čítačom VoiceOver. Po registrácii však narazíte na veľa tlačidiel, ktoré sú interpretované ako neoznačené. Ako autor podotýka, je možné skúšať na každé poklepať a čakať, čo sa stane, to však nie je, samozrejme, komfortné.

Zlú prístupnosť zmieňuje aj Michal Rada vo svojom podcaste. Hovorí, že prvotne autorov zrejme ani nenapadlo, že by Clubhouse mohli využívať aj nevidiaci ľudia, napriek tomu, že je to vyslovene audio sociálna sieť. Ďalej spomína, že síce vývojári deklarujú, že sa na prístupnosti pracuje, ale prakticky sa veľa nezmenilo.

A nielen zrakovo znevýhodnení používatelia sa sťažujú. Našla som články, ktoré popisujú problémy, ktoré Clubhouse spôsobuje aj nedoslýchavým alebo nepočujúcim používateľom. A to jednoducho z toho dôvodu, že neobsahuje titulky.

 

Záver

 

Viem, že tento článok už bude možno nosením dreva do lesa. Ja však ešte na Clubhouse nie som a ešte sa ju len chystám ako používateľ Androidu vyskúšať. Túto prvú časť tak berte len ako úvod. V druhej sa pozriem na samotnú sociálnu sieť, na jej ovládanie, prístupnosť a komfort práce pre používateľov systému Android.

Ak sa chcete niečo spýtať, či ste našli nejakú nepresnosť, píšte do komentárov pod článkom alebo e-mailom. Budem rada, ak sa so mnou spojíte a budete ma sledovať aj na Facebooku a Twitteri.

 

Zdroje

 

Clubhouse: The Social Audio App

Živé.sk: Zabudnite na fotky a text. Nová sociálna sieť Clubhouse sa spolieha výlučne na hlas

Živé.sk: Už žiadne pozvánky: Clubhouse sa otvára pre každého

 TouchIT: Clubhouse je nový hit medzi sociálnymi sieťami: Čo to je a ako funguje?

Jablíčkář.cz: Technika bez očí: Clubhouse z hlediska přístupnosti pro nevidomého

BlindTech: ClubHouse síť ideální pro nás kdyby u toho někdo přemejšlel

Clubhouse Is A Club So Exclusive, It Excludes Disabled People By Design

Jedna odpoveď na “Clubhouse – Stručný úvod pre začiatočníkov”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.