Kategórie
Software

YouTube Premium – čo, kde, dokedy a za koľko?

Nedávno, ako to už býva, mi na YouTube vyskočila reklama, či nemám záujem vyskúšať službu YouTube Premium. V rámci tejto služby môžete na mesiac využívať všetky jej výhody a k tomu aj predplatné YouTube Music.

V tomto úvodnom článku sa pozriem na to, čo služba ponúka. Povieme si niečo o tom, čo všetko to zahŕňa a o koľko eur vás to mesačne oberie. Pretože áno, za všetko sa dnes platí. V druhej časti bližšie popíšem, aké nastavenia a funkcie sa k YouTube Premium vzťahujú. V poslednej časti chcem popísať samotnú aplikáciu YouTube Music, pretože aj kvôli nej som ochotná platiť.

 

Čo je YouTube Premium?

 

Je to platená služba od Googlu, ktorá v sebe zahŕňa niekoľko výhod:

 

  • Sledovanie videí bez reklám – toto je jedna z vecí, z ktorej sa vyslovene teším. Áno, viem o blokovačoch reklám. Na mobilnom telefóne mi však z nejakého dôvodu nefungujú správne. A povedzme si úprimne, ani preskakovať reklamy so screenreaderom nie je až tak pohodlné. Takže pre mňa je to prvé malé bezvýznamné plus.
  • Prehrávanie na pozadí – šetrí to batériu. Normálne sa z YouTube vrátite na domovskú obrazovku, alebo len mobil zamknete a je vybavené. Koniec-koncov málo aj dobre vidiacich ľudí pozerá videá na YouTube s tým, že potrebujú vidieť aj obraz. No a pre nás, čo vidíme skôr menej ako viac, obraz až tak nehrá rolu. Niekedy je to však dosť otravné, keď chcete rýchlo video zrušiť a ste zvyknutí, že sa stačilo vrátiť na domovskú obrazovku. Takto je potrebné video najprv pozastaviť a až potom zavrieť aplikáciu.
  • Stiahnutie videí na pozeranie off-line – možnosť využijete, ak viete, že idete niekam, kde nemáte pripojenie na internet.
  • YouTube Music Premium – ponúka počúvanie hudby bez reklám, sťahovanie skladieb do mobilu na počúvanie off-line, prehrávanie hudby na pozadí a zapnutie režimu iba zvuku bez prehrávania videa.
  • YouTube Originals – poslúži na pozeranie filmov a seriálov na YouTube Originals ihneď po uverejnení.

 

Čo to stojí a kde ho aktivovať / deaktivovať?

 

Keďže v dnešnej dobe nie je nič zadarmo (škoda), tak aj táto služba je platená. Je však rozdiel, či si chcete platiť iba predplatné hudobnej aplikácie, alebo celého YouTube.

 

YouTube Music Premium

 

Týka sa len aplikácie YouTube Music a nevzťahuje sa na klasickú aplikáciu YouTube, ktorú – aspoň si myslím – všetci poznáte.

Cena je 5,99 eur mesačne s tým, že prvých 30 dní beží skúšobné obdobie. Rodinné predplatné potom stojí 8,99 eur pre 6 členov rodiny. YouTube Music môžete používať aj bezplatne, no vtedy treba počítať s reklamami.

 

YouTube Premium

 

Toto predplatné sa týka celého YouTube. Podľa toho, čo som sa dočítala, zahŕňa v sebe už aj YouTube Music. Stojí 7,19 eur a rodinné predplatné 10,99 eur mesačne. Aj v tomto prípade máte k dispozícii 30-dňové skúšobné obdobie. No a v bezplatnej verzii počítajte s reklamami každých niekoľko minút. Najnovšie chodia dve za sebou.

 

Aktivácia YouTube Premium

 

Ako som už spomenula, mne YouTube predplatné ponúkol sám. Ak pozeráte videá z YouTube v mobile, určite ste sa s touto ponukou stretli aj vy. V takom prípade stačí poklepať na Vyskúšať 30 dní zdarma. Ak nie a chceli by ste službu skúsiť, postup pre mobilné telefóny a tablety je nasledovný:

 

  1. Otvorte poklepaním aplikáciu YouTube.
  2. Prihláste sa do účtu Google, v ktorom si chcete zriadiť členstvo. Urobíte tak poklepaním na Účet. Je to prvok nachádzajúci sa úplne v pravom hornom rohu displeja.
  3. Aplikácia vás môže vyzvať na overenie totožnosti, ja som tak musela urobiť naskenovaním odtlačku prsta. Na prvej obrazovke zadáte svoju e-mailovú adresu a poklepete na tlačidlo Ďalej. Na ďalšej obrazovke vpíšete heslo a poklepete na Prihlásiť alebo Ďalej.
  4. Po prihlásení poklepte na Účet > Platené členstvá alebo Nákupy a odbery.
  5. Vyberte YouTube Premium.

 

Pozor: Budete potrebovať zadať spôsob platby. Ja som zadávala debetnú kartu, z ktorej mi strhlo pre overenie funkčnosti jedno euro. Túto platbu mi však o pár minút vrátili späť.

 

Keďže toto predplatné už zahŕňa aj YouTube Music, snažila som sa dohľadať, ako si YouTube Music Premium môžete aktivovať zvlášť. Zatiaľ som však túto možnosť nenašla. Ak to nájdem, článok, samozrejme, doplním.

 

Ako predplatné deaktivovať?

 

Ak sa rozhodnete, že vám YouTube Premium za to nestojí, aby ste si ho platili, môžete ho pred uplynutím tridsiatich dní zrušiť. Urobíte tak takto:

 

  1. Poklepte na Výhody odberu Premium. Objavia sa nekonečné štatistiky, koľko času ste strávili pri využívaní jednotlivých výhod. Tiež tu nájdete vysvetlenie, ako ktorá výhoda funguje.
  2. Dvomi prstami zrolujte stránku až dolu. Posledným tlačidlom na stránke je Správa členstva. To je potrebné poklepaním potvrdiť.
  3. Švihaním vyhľadajte a poklepaním potvrďte Individuálne členstvo 7,19 €.
  4. Tu potom švihajte prstom, až kým nenájdete tlačidlo Deaktivovať. Naň poklepte. Dostanete dve možnosti vo forme tlačidiel: Radšej pozastaviť a Pokračovať a zrušiť. Vyberte si možnosť podľa vašich preferencií a tú poklepaním potvrďte.

 

V prípade, že si deaktivujete už zaplatené predplatné, máte možnosť využívať YouTube Premium až do konca zúčtovacieho obdobia. To znamená, že napríklad ak ste zaplatili 22. mája, službu zrušíte 15. júna. Predplatné vám však dobehne až do 22. júna.

 

Záver

 

Často som už o tom, že vyskúšam YouTube Premium, uvažovala. Pravdupovediac dosť som sa bála. Avšak po svojich skúsenostiach s nákupmi a predplatnými v Obchode Play, keď som zistila, že všetko sa dá bez problémov zrušiť, som sa na to dala. Preto vznikol aj tento článok, aby ste nemuseli znova objavovať koleso a nebáli sa službu vyskúšať.

Ja viem, že píšem o platenej službe a čo si budeme hovoriť, veľa z nás nemá peniaze na predplácanie rôznych služieb. Avšak ak už nič iné nie, aspoň to rozšíri obzory ako mne, tak dúfam aj vám. Dajte mi, prosím, vedieť, či mám ďalej pokračovať v popisovaní funkcionality YouTube Premium, či by ste mali o podrobnejší popis záujem. Prípadne, či sa mám rovno pustiť do aplikácie YouTube Music, pretože na to sa obzvlášť teším.

Píšte do komentárov pod článkom, na Facebooku či e-mailom. Rovnako tak môžete využiť kontaktný formulár. Sledujte stránku a spojte sa so mnou aj prostredníctvom sociálnej siete Twitter. Tam uverejňujem aj iné zaujímavosti o nielen technologických novinkách zo sveta ľudí so zrakovým postihnutím. Budem vďačná aj za námety, čomu by som sa mohla venovať. Nie, že by dochádzali témy, ale chcem vedieť, čo zaujíma vás. Nepíšem predsa články pre seba.

7 odpovedí na “YouTube Premium – čo, kde, dokedy a za koľko?”

Ahoj,
Ja používam youtube len občas cez neoficiálnu aplikáciu newpipe a len tak mi napadlo, že prvé 3 odrážky zo zoznamu výhod, ktoré spomínaš už využívam len tým, že som siahol po takejto neoficiálnej youtube aplikácii.
Tiež ale chápem, že to možno tiež nemusí byť pre každého podobne ako youtube premium.
https://newpipe.net/

Vďaka zas za skvelý článok

Nazdar
Ja chcem odstupit do 14 dni ako mi to umoznuje legislativa eu a vsetky zmluvy ktore podpises.
Na tuto lehotu ma upozornil aj google ale zial uz odkaz resp vypoved neviem najst kde to mam napisat.

Ahoj, pri aktivácii youtube music premium som zadala zlé číslo karty, a momentálne mi nejde spustiť táto predplatná premium verzia. Kedy budem môcť znovu požiadať o predplatné? 🙂 Vopred ďakujem

otázka, na ktorú márne hľadám odpoveď aj v tomto blogu: či je táto služba viazaná na konkrétny účet, alebo konkrétne zariadenie? Resp. na koľkých zariadeniach mnôžem jednoduché prémium využivať?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.