Kategórie
Software

Niekoľko slov o klávesových skratkách a pracovnej ploche

Človek sa naozaj učí celý život. A keď už si myslíte, že o bežnom používaní Windowsu viete dosť na to, aby ste mohli poučovať druhých, tak zistíte, že nie. Mne sa to nedávno stalo takisto. Tak sa s vami o novonadobudnuté znalosti podelím. To, že ponuku Štart aktivujeme stlačením klávesa Windows, asi netreba hovoriť.

Všetci však poznáme spodnú stranu pracovnej plochy, kde je aj pre vidiaceho človeka prvkov dosť. A to už nehovorím, čo to obnáša vyznať sa tam s odčítačom obrazovky. Je na to síce niekoľko fígľov, napríklad ako má Jaws, ale aj tak. Minule som však zistila, že existuje zopár klávesových skratiek, ktoré prácu so systémovým panelom, panelom úloh či vyhľadávaním vo Windowse celkom skracujú. Asi preto sa im hovorí skratky.

 

Oblasť oznámení a centrum akcií

 

Je to tá oblasť spodnej lišty pracovnej plochy, kde sú zobrazené informácie o stave a oznámenia o veciach, ako je napríklad úroveň nabitia batérie, , pripojenie k sieti, prichádzajúci e-mail, čas a mnoho ďalších. Nachádza sa v pravej dolnej časti obrazovky.

Môžete sa tam dostať buď tak, že z pracovnej plochy budete stláčať kláves TAB, alebo oveľa jednoduchšie stlačením skratky WINDOWS+B.

V tomto paneli nájdeme aj Centrum oznámení. To združuje všetky došlé oznámenia – kalendár, systémové oznámenia, oznámenia o e-mailoch. Ak používate Messenger na počítači, tak aj správy z neho a podobne. Doň sa viete dostať takisto ťažším a ľahším spôsobom. Buď budete stláčať šípky, až kým ho nenájdete (čo som do nedávna robila tiež), alebo si cestu skrátite cez klávesovú skratku WINDOWS+A.

 

Vyhľadávanie v systéme Windows

 

Používatelia systému macOS od Apple sa chvália, že môžu využívať inteligentné vyhľadávanie Spotlight. Vedeli ste, že aj vo Windowse sa dá takto vyhľadávať? Hoci možno nie až na takej pokročilej úrovni, ale ide to. Tlačidlo pre vyhľadávanie je takisto v spodnej lište pracovnej plochy, ale existuje preň aj klávesová skratka WINDOWS+S. Po jej stlačení sa okamžite dostanete do vyhľadávacieho poľa a môžete hľadať napríklad svoje dokumenty, hudbu, filmy či fotky. Veľmi zaujímavé je, že keď som to hľadala na oficiálnej stránke Microsoft Supportu, tak v ich článku o vyhľadávaní túto skratku neuvádzajú.

 

Spustené aplikácie

 

Tu sa zhromažďujú aktuálne bežiace aplikácie alebo tie, ktoré chcete mať, ako sa hovorí poruke. Tie bežiace sa naň pridajú samy, ale môžeme si sem pripnúť aplikácie aj ručne, ktoré tam ostanú aj po ich zavretí. Mne sa to osvedčilo najmä vtedy, keď inštalujem do počítača aplikácie z Microsoft Storu, ktorý už neponúka možnosť vytvoriť si odkaz na aplikáciu na pracovnej ploche (škoda). Ak teda chcem mať aplikáciu na dosah a nechcem ju zakaždým vyhľadávať, dám si ju na panel Spustené aplikácie.

Najľahšie to urobíte tak, že stlačíte WINDOWS+S, napíšete názov. Vo výsledkoch vyberiete aplikáciu, šípkou doprava rozbalíte možnosti, ktoré sa k nej vzťahujú, a zvolíte možnosť „Pripnúť na panel úloh“.

Ako sa k Spusteným aplikáciám teda dostať? Najjednoduchšie tak, že stlačíte skratku WINDOWS+T. Potom si šípkami doprava a doľava môžete prezrieť všetky aplikácie, ktoré tam sú. No tento panel ponúka ešte jednu vychytávku. Ak tam máte do 10 aplikácií a zapamätáte si, na ktorej pozícii sa aplikácia nachádza, stačí stlačiť WINDOWS + príslušné číslo a aplikácia sa rovno spustí.

Uvediem príklad. Chcem spustiť Kalendár. Viem, že sa nachádza na siedmej pozícii v Spustených aplikáciách. Mám teda dve možnosti. Buď pôjdem cez skratku WINDOWS+T, šípkami Kalendár nájdem a spustím, alebo stlačím WINDOWS+7 a je to.

 

Keď jedna pracovná plocha nestačí…

 

Aj vám sa už stalo, že ste vo Windowse 10 stlačili nejakú skratku a zrazu vám zmizli všetky otvorené okná na pracovnej ploche? Mne teda áno a pekne ma to vydesilo, hlavne keď sa to stalo pri práci. Začala som teda pátrať po príčine a prišla som na to, že Windows 10 ponúka takisto ako macOS viacero pracovných plôch, medzi ktorými sa viete prepínať.

Je to užitočné hlavne v prípade, ak si chcete nechať niektoré programy otvorené (napríklad rozčítanú knižku), ale aktuálne potrebujete povedzme písať článok a kniha by teda zavadzala. Alebo čakáte dôležitý e-mail a chcete si nechať poštu otvorenú, aby ste okamžite vedeli, keď dorazí.

Ak si chcete takúto plochu vytvoriť, stačí stlačiť klávesovú skratku WINDOWS+CTRL+D. Medzi plochami sa potom prepínate klávesovými skratkami WINDOWS+CTRL + pravá alebo ľavá šípka. Aktuálne používanú plochu zavriete skratkou WINDOWS+CTRL+F4.

 

Záver

 

Klávesové skratky v systéme Windows nie sú špeciálne viazané pre prácu s čítačmi obrazovky, môže ich tak používať naozaj hocikto. Netvrdím, že tieto konkrétne sú objavné, alebo že ich už väčšina z vás nepozná. Ja som ich dlho nepoznala, no teraz mi zrýchľujú rutinnú prácu s počítačom. A keďže si myslím, že čas je príliš vzácny na to, aby sme ho strácali nie zmysluplnými činnosťami, tak som si povedala, že možno pomôžu aj tým z vás, ktorí ste o nich doteraz nevedeli. Mimochodom, skratiek v systéme Windows je oveľa viac. Ak máte záujem, nech sa páči, tu je ich úplný zoznam.

A už naozaj na záver poznámka pre používateľov NVDA. Aby práca s viacerými plochami správne fungovala, odporúčam doinštalovať si doplnok pre NVDA Vylepšenia prístupnosti pre Windows 10.

Jedna odpoveď na “Niekoľko slov o klávesových skratkách a pracovnej ploche”

[…] O pracovných plochách vo Windowse 10 som už čo-to písala. Po novom si budete môcť vo Windows 11 pripnúť jednak okná podľa toho, ako ich potrebujete mať usporiadané. To znamená, že si aplikácie môžete podľa potreby popripínať buď na polovicu obrazovky, na štvrtiny a podobne. Ďalej systém ponúka možnosť pod jednu ikonku si „prichytiť“ aplikácie, ktoré napríklad pri svojej práci potrebujete mať spustené súčasne. Túto funkciu nazvali ako Snap Groups. Ak som to správne pochopila, konečne si budem môcť urobiť ikonu s názvom Práca, kde si pripnem aplikácie ako Foobar, Word, e-mail a napríklad internetový prehliadač. Po potvrdení tejto ikony sa mi všetky spustia naraz. […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.