Kategórie
Hardware Software

Lenovo a Windows, Samsung a Android

V dnešnom článku sa pokúsim predstaviť konečne po technologickej stránke. Čo používam za telefón, počítač, slúchadlá, reproduktory a podobne pri práci, ale aj zábave. Dnes to bude skôr z filozofického hľadiska. Recenzie časom pribudnú ako samostatné články.

 

Lenovo a Windows

 

Viem, že veľa zrakovo znevýhodnených ľudí má radšej macBooky od Apple. Mne však vyhovuje na notebookoch s Windows to, že je jednak lepší výber aj cenovo, aj rôznych značiek. Človek nie je obmedzený na to, že si musí vybrať menší alebo väčší notebook, ktorý bude vyzerať takisto ako ten, ktorý mal pred x rokmi, len bude mať vylepšené parametre. Vzhľad síce nie je dôležitý, ale myslím si, že ľudia by mali mať možnosť voľby aj v tomto smere. A takisto nie každý človek potrebuje základnú konfiguráciu notebooku za 1000 eur a viac.

Osobne mi veľmi sedí značka Lenovo a to s ňou nemám uzavretú žiadnu komerčnú spoluprácu. Jednoducho sa mi zdajú ich notebooky dobré, používam ich už asi 12 rokov. Mám ešte jeden pamätný, ktorý sa mi síce už rozpadáva, ale stále je funkčný. Niekoľkokrát mi každý z nich padol, pretože tomu sa ako zrakáč nevyhnem a nič sa žiadnemu po funkčnej stránke nestalo. Preferujem teda odolnejší notebook, pretože s ním za normálnych okolností cestujem.

Aktuálne používam notebook Lenovo ThinkBook 13S IWL. Je to maličký celokovový notebook. Je sivo-striebornej farby. Vybrala som si konfiguráciu 16 GB ram, 512 GB SSD. Má svoje klady, aj zápory, o ktorých sa ale zmienim v samostatnom článku.

A prečo Windows? To naozaj neviem, pretože som so systémom od Applu nikdy dlhodobo nepracovala. Podľa toho, čo som čítala, bol by použiteľný aj ten. Mne sa ale celkovo nepáči prístup firmy Apple k ľuďom, z ktorých (podľa môjho názoru) robí škôlkarov, prípadne ľudí neschopných ovládať si svoje zariadenia sami a využívať k tomu vlastný rozum.

 

Samsung a Android

 

Tí, ktorí ma poznajú, vedia, že Samsung je moja druhá srdcovka. Ich telefóny boli dlho kritizované hlavne zo začiatku, čo sa prístupnosti týka. Ja to však musím rozhodne poprieť. Jasné, že majú svoje muchy, ale prístupnosť je všeobecne (zasa len podľa môjho názoru) na vysokej úrovni. Používam ich dlho. Súčasný Samsung A51 je už môj piaty telefón od tejto značky. Mala som možnosť skúšať ako iPhone, tak Lenovo, ale nakoniec som sa znovu vrátila k Samsungu.

Keď používam ich natívne aplikácie – Samsung Health, Wearable, Kalendár a iné – žiadny problém v prístupnosti nie je. Nenachádza sa tam jediný neprístupný alebo nepomenovaný prvok. No a za iné aplikácie si zodpovedajú ich vývojári, čo sa prístupnosti týka. Aj grafická nadstavba One UI je už teraz prehľadná a dobre sa s telefónom robí ako mne prakticky nevidiacej s použitím screenreaderu, aj slabozrakým ľuďom v mojom okolí.

A čo Android? Ten preto, že je otvorený, mám na výber z množstva aplikácií, ktoré môžem skúšať. Je to síce taká dvojsečná zbraň, ale ako v každej situácii v živote, človek by si mal dávať pozor. Takisto si môžem klasickým spôsobom skopírovať do a z telefónu súbory, ktoré práve potrebujem. Nemusím ísť cez nejaký ďalší program (iPhony a ich iTunes). Viem si zmeniť takú základnú vec, ako je zvonenie podľa svojho výberu bez toho, aby som na to musela hľadať návod na internete. Voči Androidu mám len jednu kritickú poznámku a to je tá, že ich screenreader TalkBack odsunuli až na neviem koľkú koľaj. Funguje, mne sa zdá, že aj dosť rýchlo, ale nevyvíja sa tak, ako by sa mohol vzhľadom na nové funkcie Androidu.

 

Slúchadlá, reproduktory, klávesnice

 

V tejto kategórii zariadení nemám vyhranený vkus. Používam slúchadlá aj reproduktory ako drôtové, tak bezdrôtové, slúchadlá do uší aj na uši od rôznych značiek. K počítaču mám na stole reproduktory od značky Genius za pár eur. Mám však aj bezdrôtový reproduktor JBL Flip 3 SE, ktorý zasa až tak lacný nebol. Slúchadlá do uší používam zásadne nie štupľové, pretože mi štuple veľmi vadia v ušiach. Na prácu mám káblové slúchadlá najlacnejšie, čo som vedela zohnať. Potom mám ale aj HUAWEI FreeBuds 3. Bezdrôtové slúchadlá, ktoré používam na hovory a počúvanie hudby, podcastov či videí v telefóne.

K notebooku si často pripájam externú klávesnicu, aby mi tá v počítači vydržala čo najdlhšie. Nemám rada klávesnice pripájané cez Bluetooth, ale cez unifiing prijímač. Je to maličké zariadenie, ktoré zapojíte do USB portu počítača.

O klávesniciach by som pokojne mohla napísať aj celý článok. Ide o to, že si stále neviem nájsť pre mňa tú vhodnú. Preferujem štýl ako na notebooku, teda nízky zdvih klávesov a čo najmenšie rozmery. Zatiaľ sa mi najviac osvedčila od značky Rapoo a to model 9300M. Je skladná, plochá, kovová a má aj numerický blok. Jej nevýhoda je však to, že má všetky klávesy príliš blízko seba a dokonca ani smerové šípky nie sú nijako oddelené či vyznačené.

 

Záver

 

Pevne verím, ak ste vôbec dočítali do konca, že vás článok neunudil. Nesnažila som sa o recenzie, len možno dať nejaké odporúčania, čo mne funguje, s čím sa mne dobre pracuje. A možno si z toho niečo vyberiete aj vy. Odkazy na jednotlivé produkty sem asi uvádzať nebudem. Nechcem niektorému obchodu robiť reklamu. Ja som všetky spomenuté produkty okrem notebooku kúpila v Alze, ale stopercentne ich nájdete aj inde a možno aj za lepšiu cenu.

Jedna odpoveď na “Lenovo a Windows, Samsung a Android”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.