Kategórie
Hardware

Klávesnica Rapoo E9270P – boj pokračuje

Môj boj s klávesnicami to je kapitola sama o sebe. Podrobnejšie to rozoberám v tomto článku. Klávesnica Rapoo E9270P je ďalším prírastkom, ktorý sa bude snažiť nado mnou vyhrať. V tomto článku sa pokúsim zhrnúť prvé dojmy z tejto klávesnice.

 

V čom je problém?

 

Už od skončenia vysokej školy sa venujem prepisu zvukových nahrávok do textu. Nemám stolný počítač, využívam notebook a keby som písala na klávesnici notebooku, tak by som ju mohla meniť každý rok. Ostatne aj túto éru mám za sebou. Preto používam externé klávesnice a najlepšie bezdrôtové.

Preferujem klávesnice s nízkym zdvihom klávesov tak, ako to majú notebooky a takisto také, kde klávesy nie sú ďaleko od seba. Skrátka mám malé ruky a písať 7 hodín na klávesnici, kde sa ku každému písmenku musíte naťahovať, nie je veľmi pohodlné. A keďže mám prehrávač namapovaný na isté klávesové skratky (o tom v niektorom inom článku), potrebujem, aby klávesnica obsahovala aj znak &. No a posledným kritériom je, aby som nemusela pre vyvolanie štandardných funkcií F1 až F12 používať FN a to je ten najväčší problém. Tu sa ma každý výrobca snaží presvedčiť, že nutne a nevyhnutne potrebujem multimediálne klávesy, ale keď potrebujem použiť klávesovú skratku ALT+F4, tak musím hľadať FN, no určite.

Nájsť klávesnicu, ktorá by spĺňala všetky uvedené kritériá je tak pre mňa boj. Klávesnica Rapoo E9270P ale zatiaľ vyzerá, že splní všetky moje očakávania.

 

Vzhľad klávesnice

 

Rapoo E9270P je bezdrôtová membránová klávesnica. Na pripojenie k notebooku využíva unifiing prijímač, teda funguje na princípe rádiofrekvenčného pripojenia a nie cez Bluetooth. Poháňajú ju dve tužkové AA batérie, ktoré sú v balení a vkladajú sa zo spodnej strany. Vedľa batérií nájdete aj posuvný vypínač, ktorým sa klávesnica zapína a vypína.

Klávesnica je vyrobená z kovu a plastu, preto nie je veľmi ľahká a na stole drží ako pribitá. Vďaka kovovému vyhotoveniu je fakt aj pekná a vraj dostala aj ocenenie za design. Nie je kompaktná, na dĺžku meria nejakých 43 centimetrov a na výšku necelé dva v tej najhrubšej časti. V tej najtenšej má len 4 milimetre, čo zabezpečuje na jednej strane sklon klávesnice, na druhej strane to vyzerá fakt dobre.

 

Výbava klávesnice Rapoo E9270P

 

Podstatou klávesnice sú, samozrejme, klávesy. Táto disponuje klávesmi s nízkym zdvihom, ktoré majú drsný a matný povrch. Klávesnica je vyrobená takzvanou ostrovčekovou alebo chiclet technológiou. To by malo zaručiť presnosť písania a aj to, že pod klávesy nezapadnú nečistoty. Znaky sú lokalizované do slovenčiny aj češtiny. Rozloženie je štandardné a všetky klávesy sú dobre hmatateľné. Aspoň nemusím na ňu lepiť bumpóny, aby som vôbec našla šípky. Nájdete tu aj klasický numerický blok a nad ním tri tlačidlá. Jedno z nich je Scroll lock a dve sú asi programovateľné.   Klávesy Insert, Delete, Home, End, Page up a Page down sú usporiadané v štandardnej šestici tak, ako to všetci dobre poznáme. Vľavo od medzerníka nájdete iba CTRL, ALT a Windows, ale napravo od neho sa okrem pravého ALT-u nachádza opäť tlačidlo Windows, klávesnica pre kontextovú ponuku a, samozrejme, CTRL. Funkčné klávesy robia to, čo majú a sú oddelené po štyroch, ale FN by ste hľadali márne.

 

Ovládanie multimédií

 

Hovoríte si, ale ako teda pridám hlasitosť alebo znížim jas displeja, alebo ako si uspím notebook v tej najmenej vhodnej chvíli? Na to slúži dotykový prúžok umiestnený nad funkčnými klávesmi a toto je najväčšia nevýhoda pre nevidiaceho používateľa, a teda aj pre mňa. Dotyková plocha je síce dobre hmatateľná, ale jednotlivé dotykové tlačidlá nie sú ani podsvietené. To, že má táto plocha nejaké funkcie, som sa dozvedela len tak, že klávesnica pri dotyku zavibrovala. S tým sa spája aj jedna nepríjemnosť. Keď potrebujete použiť F1 až F12, môže sa vám stať, že sa nechtiac dotknete dotykového multimediálneho panela. To zamrzí. Čo ma udivilo, o tejto funkcii som sa nedočítala ani v popise na stránkach obchodu. Takže zrejme tu sa bumpóny predsa uplatnia.

 

Komfort práce

 

Na Rapoo E9270P píšem prvý raz práve tento článok. Avšak predtým už som mala od tejto značky iný podobný model, preto komfort písania viem posúdiť. Vyhovuje mi jednak nízky zdvih klávesov,  ich veľkosť a aj tuhosť. Do klávesnice nie je potrebné mlátiť, klávesy sa stláčajú veľmi ľahko. Dokonca ľahšie ako na klávesnici môjho notebooku. Tiež mi vyhovuje, že klávesnica má mierny sklon, aj keď žiadne nožičky, ktorými by ste si ju ešte o niečo viac zdvihli, tu nenájdete. Zvuk klávesnice patrí medzi tie najtichšie, ktoré som doteraz mala.

 

Záver

 

Klávesnica Rapoo E9270P je štandardnou vo všetkých ohľadoch. Okrem dotykovej plochy pre multimediálne funkcie ma na nej nič nezaskočilo. Páči sa mi jej konštrukcia, zdvih klávesov aj komfort písania. Takisto oceňujem, že sa pripája cez maličký USB prijímač, ktorý príliš z notebooku nepretŕča, preto môže byť v USB porte zasunutý stále.

Ja som ju kúpila na Alze za približne 57 eur, ale určite ju nájdete aj inde a zrejme aj za nižšiu cenu.

Ak teda zháňate bezdrôtovú klávesnicu s nízkym zdvihom kláves a štandardným rozložením, môžete Rapoo E9270P zaradiť do užšieho výberu. Vzhľadom na to, že tento článok je prvá vec, ktorú na nej píšem, nemôžem sa vyjadriť k tomu, či by som ju z dlhodobého hľadiska odporúčala. To sa ukáže až časom.

Ak máte nejakú pripomienku alebo otázku, píšte do komentárov pod článkom, na Facebooku či e-mailom. Sledovať stránku a spojiť sa so mnou môžete aj na sociálnej sieti Twitter.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.