Kategórie
Úvahy / zamyslenia

Podpora sa cení

Dnes to bude o podpore a nielen finančnej. Vždy ma teší, keď sa dozviem, že moje články čítate a že vám pomohli – to je na nezaplatenie. Ale ak mi okrem toho chcete pomôcť aj finančne, čítajte ďalej. 🙂

Morálna podpora

V prvom rade som vďačná všetkým, ktorí mi či už komentujú články, alebo odpíšu na newsletter. Dokonca na Agore som dostala od niekoľkých čitateľov spätnú väzbu, že moje články čítate. Neexistuje väčšie uznanie pre autora ako vedomie, že nepíše do vzduchu a že jeho výtvory niekto číta.

Zdieľajte články, komentujte ich, kritizujte a šírte ich aj medzi väčšinovú verejnosť. To, že všetky návody a recenzie vychádzajú z toho, že používame screen reader a klávesnicu, ešte neznamená, že aj myšiemu používateľovi texty nepomôžu. A aspoň spoločne robíme osvetu, že aj používatelia so zrakovým postihnutím môžu plnohodnotne, aj keď trochu iným spôsobom, používať všetky moderné technológie.

Čas sú peniaze

Prvotný zámer vzniku Technológií bez zraku bol, že to bude skladisko návodov hlavne pre mňa. A už sa mi to v niekoľkých prípadoch vyplatilo, stále zo svojich vlastných článkov čerpám.

Aj vy v tom počujete to povestné Ale? Keď chcem prinášať 4 články mesačne, k čomu som sa zaviazala, potrebujem:

  • Inšpiráciu – preto uvítam, keď mi napíšete, aký hardware či software by ste chceli, aby som otestovala. Takto vznikol napríklad článok o Lidl Plus.
  • Platiť za software – niektoré aplikácie, bohužiaľ, nie sú zadarmo. A čím ďalej častejšie sa stretávame s tým, že vývojári chcú buď jednorazovo, alebo opakovane platiť za ich produkty. Nekritizujem to, ani sa tomu nebránim, len konštatujem zrejmý fakt.
  • Nakúpiť hardware – áno, to je koniec-koncov môj problém, nikto ma do toho nenúti. Mohla by som zakúpené príslušenstvo vracať alebo predať. Lenže netestujem produkty, ktoré nechcem používať, a tak zostávajú u mňa. A zatiaľ nie som tak známa, aby mi výrobcovia sami posielali produkty na testovanie.

Samozrejme, aj za web sú určité náklady – hosting niečo stojí, údržba a aj doména (napriek tomu, že sa vyhýbam plateným doplnkom).

A aby ste mali dobrý zážitok z webu, kvalitný obsah, 4 články mesačne a 1 newsletter k tomu, zaberie to oveľa viac času, ako by som si myslela:

  • Údržba a zmeny na webe – 1 hodina za mesiac
  • 1 článok trvá v priemere napísať 4 hodiny niekedy už aj s otestovaním aplikácie, inokedy nie. 4 články x 4 hodiny = 16 hodín mesačne
  • Hľadanie a prechádzanie zdrojov do newslettera – 2 hodiny mesačne, niekedy aj viac
  • Napísanie samotného newslettera podľa náročnosti, väčšinou však 2 až 3 hodiny
  • Spolu – 22 hodín, niekedy viac

No a keďže čas sú peniaze, chcem trošku posunúť financovanie blogu na novú úroveň.

Tak už povedz, čo za to chceš

Priama finančná podpora

Už dávno máte možnosť podporiť ma priamo. To znamená, že na môj účet pošlete ľubovoľnú sumu podľa vášho uváženia. Pozor, číslo účtu som zmenila a už nenájdete ani QR kód s platobnými údajmi. Mám skúsenosť, že funguje len niektorým a nie každá banka tieto QR platby prístupným spôsobom podporuje.

Číslo účtu:
IBAN SK4283300000002202767778
Č. účtu: 2202767778/2010

Možnosti podpory nájdete na hlavnej stránke blogu pod nadpisom 5. úrovne – Podpora sa cení, alebo aj na stránke Podporte tvorbu.

Heureka Affiliate

Zaregistrovala som Technológie bez zraku do affiliate programu Heureky. Čo to znamená?

Len toľko, že keď pôjdete cez môj web > Podporte tvorbu, nájdete tam vyhľadávacie pole Heureky.sk. Ak cez neho vyhľadáte produkt a prekliknete sa do obchodu, získam drobnú províziu (od 0,01 do 0,6 €). Nebojte sa, pre vás sa nič nemení. Priamo do Heureky sa môžete prekliknúť aj z hlavnej stránky pod nadpisom 5. úrovne Podpora sa cení.

Do článkov s recenzovaným hardwarom budem po novom dávať pod nadpis Cena odkaz na Heureku. V nadpise vždy označím, že ide o provízne odkazy (AL = affiliate link). Ani tým sa pre vás cena tovaru nijako nemení, nezvyšuje.

Niektoré produkty je možné nakúpiť priamo cez web Heureky. Za takto urobenú objednávku dostanem tiež províziu, ale už väčšiu od 1,5 do 8 % z ceny tovaru bez DPH, záleží na kategórii. Vám cena zostane stále rovnaká.

Nákupom cez provízne odkazy mi umožníte na tvorbe aspoň trochu zarábať a zároveň prinášať nezávislý nikým neplatený obsah.

Alza affiliate

Okrem odkazov s cenovou ponukou od Heureky budem do článkov pridávať aj provízne odkazy na Alzu. Produkty, za ktoré dostanem províziu, však nemusíte kupovať len cez priamy odkaz. Môžete sa na e-shop alza.sk a aj alza.cz prekliknúť z hlavnej stránky pod nadpisom 5. úrovne Podpora sa cení alebo zo stránky Podporte tvorbu.

Záver: žiadne predplatné

Pýtate sa, prečo som zvolila práve affiliate programy? Pretože takto si môže nakúpiť recenzovaný hardware (aj akýkoľvek iný produkt) ktokoľvek. Nielen vy, moji čitatelia, ale keď mi pomôžete s rozšírením, tak aj vaši príbuzní či kamaráti. Nechcem tvorbu zamykať za predplatné. V prvom rade to dnes robí každý a mne samej sa to nepozdáva. Človek mesačne minie príliš veľa za všelijaké povinné predplatné (napríklad Microsoft 365 v mojom prípade) a podpory pre tvorcov obsahu a začína to byť finančne neúnosné.

Druhým dôvodom je to, že ja obsah netvorím preto, aby ostal zamknutý pre zopár vyvolených. Chcem, aby ste z neho mali aj naďalej úžitok všetci. Možno časom pribudne nejaký bonusový obsah, ktorý bude za predplatné, ale skôr o tom pochybujem. Ani do nákupu vás nenútim. Ak však viete, že vás recenzovaný produkt zaujal, tak vás prosím, nakúpte ho cez provízny odkaz. Tým sa mi trošku vráti ako vložená námaha, tak finančné prostriedky.

Ak máte hocijaké otázky alebo pochybnosti, píšte na Facebooku, e-mailom alebo do komentárov pod článkom. Mimochodom, existuje aj facebooková skupina Technológie bez zraku, pridajte sa. Prepojiť sa môžeme taktiež na sociálnej sieti LinkedIn.

V newsletteri Zo sveta prístupnosti prinášam raz za mesiac pozvánky na konferencie, webináre, semináre týkajúce sa ako inak prístupnosti, zhrnutie najdôležitejších udalostí, z môjho pohľadu užitočné články a svoje postrehy. Zaujalo? Pridajte sa k odberateľom.

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Jedna odpoveď na “Podpora sa cení”

Hezky a srozumitelně vysvětleno.
Kolik je za veškerou tvorbou stráveného volného času a zároveň předaných informací a vědomostí.
Věřím a doufám že si to uvědomí co nejvíc čitatelů a přibude více podporovatelů.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.