Kategórie
Návody

Ako na nový Poznámkový blok vo Windows 11

Poznámkový blok je v počítačoch so systémom Windows prakticky od začiatku a až v roku 2021 ho Microsoft výrazne prepracoval. Používať ho môžete od aktualizácie s označením „Windows 11 22H2 Moment 2“. Poďme sa pozrieť na zmeny, ich výhody a nevýhody.

Prepracovaný design

Vzhľad vývojári prispôsobili viac samotnému Windowsu 11. Medzi veľké zmeny patrí možnosť otvárať súbory namiesto okien na kartách, medzi ktorými prechádzate pomocou CTRL+Tab, a tiež pri spustení otvoriť naposledy rozpísaný súbor. Kartu zatvoríte skratkou CTRL+F4 alebo CTRL+W.

Tým sa Poznámkový blok viac priblížil alternatívnym aplikáciám, ako je napríklad Notepad++. Z môjho pohľadu najmä otvorenie už rozpísaného súboru predstavuje výhodu, pretože sa mi už nestratí rozpísaný článok, aj keď ho ešte nemám uložený. Uvedomujem si však, že pre mnohých z vás to môže byť komplikácia, keďže nechtiac môžete písať do úplne iného súboru, ako potrebujete.

Pribudol aj tmavý režim, prípadne možnosť prispôsobenia sa vašim systémovým nastaveniam. Toto môžete prepnúť v nastaveniach, do ktorých vstúpite klávesovou skratkou Alt+N. Je zaujímavé, že aj keď som prešla kompletne celý panel ponúk Notepadu, Nastavenia som tam nenašla. Jediný spôsob, ako sa do nich okrem skratky dostať, je cez Panel ponúk > Upraviť > Písmo.

Prispôsobenie Poznámkového bloku

Ak chcete zmeniť motív aplikácie, písmo a ako Poznámkový blok bude otvárať súbory, aktivujte cez Alt+N už spomínané nastavenia.

  • Motív – tmavý, svetlý alebo podľa nastavenia Windowsu.
  • Písmo – sekciu otvorte Enterom, ak nie je rozbalená. Tu vyberáte font, jeho veľkosť a štýl.
  • Zalamovanie riadkov – ak v Poznámkovom bloku vytvárate súbory, ale aj čítate knihy, odporúčam túto voľbu aktivovať Medzerníkom.
  • Otváranie súborov – v zoznamovom rámiku vyberáte, kde sa otvoria nové súbory. Ak vám vadí otváranie na novej karte, zo zoznamu vyberte šípkami hore a dole položku V novom okne a potvrďte Enterom.
  • Pri spustení Poznámkového bloku – no a tu nastavíte, aká akcia sa stane po otvorení samotnej aplikácie. Ponuku rozbalíte Medzerníkom a vyberáte z dvoch možností – Otvoriť nové okno alebo Obsah z predchádzajúcej relácie.

Pokiaľ chcete, aby sa Poznámkový blok čo najviac správal ako „za starých čias“, z nastavení vyberte Otvoriť súbor v novom okne a pri spustení takisto otvoriť nové okno. Tým zabezpečíte, že sa Notepad priblíži tej verzii, na ktorú ste boli celé roky zvyknutí.

Ako sa vrátiť k starému Notepadu

Povedzme, že vám napriek nastaveniam nový Poznámkový blok nevyhovuje. Máte možnosť niekoľkými spôsobmi vrátiť sa k tomu pôvodnému.

  1. Otvorte Nastavenia (Windows+I).
  2. Vyhľadajte Záložku Systém a potvrďte Enterom.
  3. Aktivujte predposlednú položku Voliteľné funkcie a tu cez tlačidlo Pridať voliteľnú funkciu vyhľadajte Poznámkový blok. Ak ho nenájdete, znamená to, že už je aktívny.

Poznámka: Pôvodná verzia sa spustí len v prípade, že nový Notepad nie je v systéme prítomný.

V takom prípade stačí novú verziu štandardným spôsobom odinštalovať:

  1. Otvoríte Nastavenia (Windows+I).
  2. Aktivujete sekciu Aplikácie > Nainštalované aplikácie.
  3. Tu vyhľadáte Poznámkový blok.
  4. Stláčate Tab, kým nebudete počuť absolútne nezmyselný popisok Pretečenie. Na ňom stlačíte Enter a z ponuky vyberiete Odinštalovať.
  5. Akciu potvrdíte takisto tlačidlom Odinštalovať.

Po odinštalovaní by vám mala začať fungovať stará verzia Notepadu, ktorá je v systéme stále prítomná. Pokiaľ sa rozhodnete nainštalovať novú univerzálnu aplikáciu naspäť, nájdete ju v Microsoft Store.

Záver

Poznámkový blok je vo Windowse prakticky od jeho začiatku. Až do roku 2021 neprešiel výraznejšími zmenami a používatelia si na to zvykli. Nový vzhľad a spôsob práce so súbormi preto nie každému vyhovuje. V článku sme si preto ukázali spôsoby, ako novinky v Notepade potlačiť a vrátiť sa k starej dobrej klasike.

Používate vôbec Poznámkový blok a ak áno, tak novú či staršiu verziu? Dajte mi vedieť na Facebooku, e-mailom alebo do komentárov pod článkom. V skupine Technológie bez zraku na Facebooku to tiež žije, pridajte sa. Už odoberáte newsletter Zo sveta prístupnosti?

Podpora sa cení

Ak vám obsah prináša úžitok, môžete ma odmeniť. Pozrite si všetky možnosti na podstránke Podporte Tvorbu alebo na hlavnej stránke pod nadpisom Podpora sa cení.

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


3 odpovede na “Ako na nový Poznámkový blok vo Windows 11”

Ahoj poznámkový blok používám jen sporadicky, ale díky podrobnému článku všech výhod a nevýhod, mám velkou inspiraci používat ho víc.
Doteď jsem více upřednostňoval Google keep, který je jednoduše použitelný na androidu, iPhonu, počítači. Je dobré že jde stáhnout i do hodinek, takže kód pro převzetí balíčku stačí uložit do Google keep a ukázat v hodinkách.

Poznámkový blok jsem od přechodu na Windows 11 úplně přestal používat. Je pomalý, přeplácaný, neintuitivní, zbytečný, nesmyslný a nespolehlivý, i když si ho nastavím co nejvíc jako ten starý. Než jsem přišel na to, jak vrátit zpátky starou verzi, našel jsem Notepad++ a s tím jsem maximálně spokojený. Kdyby se nový Poznámkový blok snažil víc přiblížit editorům typu toho Notepadu++, umět víc věcí, tak asi neřeknu, byla by to jenom otázka zvyku. On ale nejenže toho neumí o moc víc, ale ještě má naprosto příšerné uživatelské rozhraní. Takže za mě nebylo co řešit. 🙂

Súhlasím s tebou, ale viacero ľudí ho rieši stále dokola, tak mi prišlo užitočné pozrieť sa na to. Inak ja tiež používam Notepad++ už len preto, že mi dopĺňa HTML kód pri formátovaní článku. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.