Kategórie
Hardware

Genesis Thor 404 TKL Kailh Box Brown V2 – kvalitná klávesnica za dobrú cenu

Genesis Thor 404 TKL V2 je mechanická drôtová klávesnica so spínačmi vhodnými na každodenné písanie a nie úplne profesionálne hranie. Ponúka hmatovú spätnú väzbu, kvalitné premazanie spínačov už z výroby a na svoju cenu aj dobrý zvuk.

Technické parametre

Technické parametre: Genesis Thor 404 TKL Kailh Box Brown V2
Parameter Hodnota
Typ klávesnice mechanická, drôtová, USB pripojenie
Rozloženie TKL bez numerického bloku
Počet klávesov 87
Typ spínačov Kailh Box Brown V2 (vhodné na písanie)
Bod aktivácie 2 mm
Aktivačná sila 55 g
Deklarovaná životnosť klávesov 80000000 stlačení
Materiál klávesov PBT
Dĺžka kábla 180 cm
Funkcie
  • dostupné makrá,
  • dostupné profily,
  • vymeniteľné prepínače HOT Swap,
  • Anti-ghosting
Rozmery 358 × 133× 38 mm
Hmotnosť 1005 g

Obsah balenia a vzhľad

Klávesnicu dostanete v ničím nezaujímavej krabici. V balení nájdete:

  • samotnú klávesnicu,
  • nabíjací kábel USB-a na USB-C,
  • nástroj na vytiahnutie klávesov,
  • 2 dodatočné spínače
  • a obligátne návody.

Klávesnica sa dodáva v čiernej alebo bielej farbe, ja som si vybrala čiernu. Napriek tomu, že jej konštrukcia je plastová, pôsobí robustným dojmom a na stole sa vôbec nehýbe. Mňa prekvapila aj jej hmotnosť – tesne nad 1 kg, čo tiež prispieva k stabilite.

Konštrukcia je uzavretá, čo znamená, že má úplne obalené spínače na rozdiel od Logitech G915 Lightspeed TKL, ktorá má spínače odhalené a samotná plocha klávesa zakrýva len ich hornú časť. Ak potrebujete klávesnicu prenášať, Genesis Thor 404 TKL bude zrejme o niečo lepšia voľba.

Rozmery 358 × 133× 38 mm naznačujú, že ide o krátky typ klávesnice bez numerického bloku, ale so štandardným rozložením klávesov. Nechýbajú tak šípky ani šestica Insert, Delete, Pageup, PageDown, Home a End.

Klávesnica sa spredu smerom k vám mierne zužuje, nie je tak potrebné ju pridvihovať. Ak by ste to napriek tomu potrebovali, zo spodnej strany nájdete nožičky, ktoré môžete zdvihnúť do dvoch polôh.

Klávesy sú matné a zdrsnené, takže ani v prípade spotených prstov sa nešmýkajú. Sú mierne prehĺbené, prsty do nich dobre zapadnú, čím sa eliminuje chybovosť pri písaní a hraní.

Všetky ostatné strany sú úplne čisté, len na prednej sa nachádza USB-C konektor na pripojenie 1,8 m dlhého textylne opleteného kábla USB-C na USB-A.

Písanie a pripojenie

Genesis Thor 404 TKL je mechanická klávesnica. Výrobcovia ju vybavili spínačmi Kailh Box Brown s deklarovanou životnosťou 80000000 stlačení, ktoré zaručujú presné písanie s taktilnou odozvou. Na trhu je ešte model so žltými lineárnymi spínačmi Gatheron určený hlavne pre hráčov a deklarovanou životnosťou 60000000 kliknutí.

Bod aktivácie klávesa je na úrovni 2 mm, takže môžete písať veľmi rýchlo a presne. Na klávesy nie je nutné udierať, preto ani po niekoľkých hodinách práce nemáte unavené ruky a prsty takmer vôbec nebolia. Písala som na nej 3 hodiny bez prestávky a v rukách som to nepocítila. Vďaka ergonomickému mierne prehĺbenému tvaru a drsnému povrchu klávesov sa mi takmer vôbec nestalo, že by som sa mýlila. Klávesy sú vyrobené z PBT materiálu, čiže sa neobjaví efekt obdretia. Symboly vznikli metódou dvojitého vstrekovania (Double-Shot Injection) – sú zhotovené z dvoch vrstiev neskôr spojeného plastu. Bočné označenia sú laserovo vygravírované a zafarbené. Použitý font je zreteľný a dobre čitateľný.

V spodnej časti klávesnice sa nachádza akustická pena na tlmenie hluku a pod každé dlhšie tlačidlo (Medzerník, Enter, Bakspace alebo Shift) výrobcovia umiestnili stabilizátory. Spínače sú už od výroby premazané, pri stláčaní klávesov tak nie je počuť zvuk kovovej pružinky. Znie to veľmi dobre, no napriek tomu je podľa mňa klávesnica hlučná. Jej zvuk ma oveľa viac unavuje ako moja druhá klávesnica od Logitechu s označením G915 Lightspeed TKL.

Veď posúďte sami.

Zvuk klávesnice Genesis Thor 404 TKL Kailh Brown

Zvuk klávesnice Logitech G915 Lightspeed TKL

K presnosti písania prispieva aj fakt, že sa k počítaču pripája iba káblom, nemá žiadnu možnosť bezdrôtového pripojenia. Odpadá tak nutnosť klávesnicu nabíjať, avšak bezdrôtová klávesnica predsa len znamená väčšiu slobodu a menší neporiadok na stole.

Hráčske funkcie

Taktilne ladené spínače neznamenajú, že si s klávesnicou nezahráte. Vďaka funkcii Anti-ghosting a N-Key Rollover môžete stlačiť niekoľko klávesov naraz. Prekvapilo ma, že aj v hrách ako Topspeed 3 alebo Tomb Hunter sa táto funkcia ukázala ako veľmi užitočná.

Nie je hráčska klávesnica bez svetelných efektov. Aj Genesis Thor 404 TKL umožňuje nastaviť si až 20 režimov RGB podsvietenia. Väčšinu však nastavíte iba pomocou softwaru, ktorý som netestovala. Poviem úprimne, že som ani neprišla na to, ako sa podsvietenie zapne. Podarilo sa mi to vždy len náhodou. Úplne ho však stlmíte pomocou klávesa FN (vpravo vedľa pravého Altu) a dolnou šípkou.

Cena (AL)

Genesis Thor 404 TKL Kailh Brown

Aktuálna cena Genesis THOR 404 NKG-2071 v slovenských e-shopoch: € – € (Zdroj: Heureka.sk, )

Genesis Thor 404 TKL Gatheron Yellow

Aktuálna cena Genesis THOR 404 NKG-2069 v slovenských e-shopoch: € – € (Zdroj: Heureka.sk, )

Záver

Genesis Thor TKL Kailh Brown je mechanická klávesnica za pomerne nízku cenu s výbavou oveľa drahších klávesníc. Píše aj hrá sa na nej bezchybne, k čomu prispievajú ergonomicky tvarované a drsnejšie klávesy. Nevýhodou aj výhodou je drôtové pripojenie a z môjho pohľadu vyššia hlučnosť. Je robustná a stabilná, na stole sa ani pri poriadnom pracovnom či hráčskom nasadení nepohne.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, e-mailom alebo do komentárov pod článkom. Môžeme sa prepojiť aj na sociálnej sieti LinkedIn.

PS: Podpora sa cení. Ďakujem.

Už odoberáte newsletter Zo sveta prístupnosti?

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Jedna odpoveď na “Genesis Thor 404 TKL Kailh Box Brown V2 – kvalitná klávesnica za dobrú cenu”

Mne sa zvuk tej recenzovanej klávesnice veľmi páči, ale je možné, že pri dlhšom používaní by mi vadil, to neviem. Na prvý posluch je však príjemný. Osobne by som však, keby som si kupoval externú klávesnicu, volil radšej bezdrôtovú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.