Kategórie
Hardware

PeakDesign Everyday Backpack Zip – batoh s variabilným úložným priestorom

Batoh PeakDesign Everyday Backpack je výnimočný v tom, že okrem množstva pevného úložného priestoru disponuje aj variabilnými vnútornými prepáškami. Nimi môžete priestor rozdeliť tak, ako potrebujete, a mať obsah zorganizovaný podľa vlastných predstáv.

Technické parametre

PeakDesign Everyday Backpack Zip – technické parametre
Parameter Hodnota
Počet komôr 2
Objem 20 l
Výbava zadnej komory Priestor na notebook 13-15 palcov, dokumenty vo formáte A4, tablet do 11 palcov, dve vrecká na drobnosti
Výbava vnútornej komory 2 prepážky FlexHold, 2 vrecká na magnet, 3 zipsové vrecká
Vonkajší Materiál 100 % recyklovaná 400D tkanina s DWR impregnáciou, dvojitým PU náterom a Bluesign certifikáciou
Vnútorná tkanina nylon a poly keper s Bluesign certifikáciou
Vonkajšie rozmery
Výška 48 cm
Hĺbka 23,5 cm
Šírka 31,5 cm
Vnútorné rozmery
Výška 45 cm
Šírka 28 cm
Hĺbka 20 cm
Hmotnosť 1,55 kg

Obsah balenia

Batoh som kúpila v Alze a do Alzaboxu mi ho doručili v igelitovom vreci. Kompletné príslušenstvo teda nájdete priamo vo vnútri batoha:

  • Dve prepážky FlexHold,
  • Hrudný popruh,
  • Gumová šnúrka na kľúče,
  • 2 popruhy na pripevnenie ťažších vecí zvonka batoha,
  • Návody – nevyhadzujte ich, v tomto prípade by sa mohli hodiť.

Vzhľad batoha

PeakDesign je značka, ktorá si dáva záležať na prepracovaní svojich produktov. Aj batoh Everyday Backpack nie je výnimkou. Mám variant s objemom 20 l a nepodobá sa žiadnemu batohu, ktorý som mala predtým. Vyzerá skôr ako malý zaoblený kufor bez koliesok s ramennými popruhmi.

Vyrobený je z nepremokavej odolnej tkaniny 400D s DWR impregnáciou, dvojitým polyuretánovým poťahom, 100 % recyklovaná (PCR – post-consumer recycled), Bluesign® certifikácia. Vodotesná spodná vložka je vyrobená z Tkaniny 900D a vnútorné priestory z nylonu a poly kepru s Bluesign® certifikáciou. Pracky súz anodizovanej zliatiny hliníka a sklenými vláknami posilneného nylonu. Zatvára sa pomocou Super odolného UltraZipsu s materiálom UHMW. Estetické doplňky sú buď kožené (v svetlosivom, béžovom a modrom variante), alebo Hypalonu (čierna verzia).

A čo to znamená v praxi? Batoh je nepremokavý, nezoderie a nešpiní sa, ľahko ho vyčistíte. Hlavný zips po celom obvode batoha je odolný proti vode, možno preto sa trošku horšie otvára.

Pohľad na batoh zvonku

Predstavte si, že si PeakDesign Everyday Backpack položíte na zem tak, aby ramenné popruhy smerovali k vám:

  1. Batoh obsahuje dva hlavné úložné priestory:
    • bližší k vám je na notebook, dokumenty a tablet (V 20-litrovom variante doň vložíte 15-palcový notebook podľa výrobcu, podľa mňa nemáte šancu). Ja v ňom nosím 14-palcový notebook a je to tak akurát.
    • Smerom od vás je široká komora, v ktorej si môžete obsah organizovať podľa vlastného uváženia. Detailne sa o tom zmienim nižšie.
  2. Na zadnej strane nájdete okrem zmienených popruhov aj možnosť uchytenia batoha na kufor. Ku chrbtu je tento systém prichytený magnetom, takže keď ho nepotrebujete, dokonale splýva. Vo vnútri tohto systému je ešte prepáška so suchým zipsom na prichytenie bedrového pásu.
  3. Popruhy sú dostatočne dlhé a vo vrchnej časti prichytené otočným mechanizmom. To jednak znamená, že sa prispôsobia akémukoľvek nosičovi a jednak z batoha môžete vyberať veci jednoducho tak, že ho zvesíte z jedného ramena a otočíte smerom k sebe. Jedinou nevýhodou je, že sa mi stále popruhy nechcene predlžujú. Predpokladám však, že som iba neprišla na to, ako ich fixovať.
  4. Na bočných stranách sú rozšíriteľné vrecká na fľašu s vodou alebo na statív, keďže úplne pôvodne ide o fotobatoh.
  5. Na vrchnej a aj bočných stranách sú polstrované držadlá, takže batoh môžete niesť v pozícii na výšku, ale aj na šírku.
  6. Celá predná strana je čistá, len približne v tretine a v spodnej časti sú očká na upevnenie popruhov. Tie nájdete aj na bočných držadlách.
  7. Popruhy sú zasunuté a stočené v bočných vreckách. K batohu ich uchytíte pomocou háčikov.

Úložný priestor – hlavná prednosť PeakDesign Everyday Backpack

Poďme teraz preskúmať batoh zvnútra.

Po otvorení užšej komory nájdete:

  • Priestor na notebook maximálne do veľkosti 15 palcov – keď si chytíte vnútornú časť priestoru z tej strany, ktorú máte opretú o chrbát, zistíte, že vlastne ide o prepážku prichytenú dvomi suchými zipsami. Tými môžete regulovať veľkosť notebooku. Ak je posunutá na doraz a prepážka sa dotýka dna, dostanete do batoha notebook v plnej veľkosti.
  • Prepážka na dokumenty – vojde sa do nej maximálne zopár listov papiera vo formáte A4 a zatvoríte ju magnetom.
  • Vrecko na tablet – svoj Microsoft Surface Go 3 s uhlopriečkou 10,9 palcov som tam dostala, ale tak, že zips už zachytával hornú hranu.
  • Dve vrecká na drobnosti – sú súčasťou priestoru na tablet.

Veľkú komoru uzatvára 270-stupňový zips, takže ju môžete takmer úplne roztvoriť. Otvoriť ju viete až štyrmi jazdcami, takže ponúka široké možnosti manipulácie. Na každom jazdci je uško, aby sa batoh dobre otváral aj s nasadenými rukavicami. Tri zo štyroch ušiek sú odopínateľné a môžete ich medzi sebou prevliecť, čím zabránite samovoľnému otvoreniu.

  • Po odzipsovaní si okamžite všimnete, že približne dve tretiny prednej aj zadnej strany komory majú po celej šírke chlpatú stranu suchého zipsu. Vnútro je bledošedej farby, aby ste uložené veci dobre videli.
  • Vo vnútri nájdete dve prepážky s názvom FlexHold. Tie majú na sebe ostrú stranu suchého zipsu, takže ich môžete do batoha prichytiť prakticky, ako potrebujete. Prepážky sú tvarovateľné, ohnete ich. Dajú sa použiť buď tak, že ich prichytíte na celú šírku batoha a vytvoríte si pomyselné poličky, alebo ak ich zohnete, získate akoby krabičky alebo vyvýšené priehradky a vedľa nich priestor po celej výške batoha. Pokiaľ budete potrebovať viac, alebo niektorú opotrebujete, môžete ich samostatne dokúpiť. Záleží tak na vás, aké usporiadanie potrebujete. Ak prepážky odopnete, budete mať k dispozícii celý priestor batoha.
  • Na obidvoch bočných stranách ešte nájdete vrecko zapnuté na magnet a pod ním zazipsované vrecko s priehradkami na drobnosti, ako napríklad pamäťové karty, batérie, USB-kľúče alebo niečo podobné.
  • Ďalšie zipsové vrecko je na vnútornej strane PeakDesign Everyday Backpacku smerujúcej od vás. Sem sa pohodlne zmestia napríklad peňaženka, doklady a kľúče.

Moje postrehy

Do batoha som sa zbalila celkom pohodlne na 3 dni, čo pri objeme 20 litrov nie je samozrejmosť. Aj plne naložený sa nosí dobre, popruhy netlačia do ramien. Ak by ste v ruksaku potrebovali odniesť ťažšie veci, predsa len odporúčam dokúpiť bedrový popruh, aby sa hmotnosť lepšie rozložila.

Tým, že ramenné popruhy sú na otočnom kĺbe, majú tendenciu skĺzavať hlavne u ľudí s užšími ramenami. Vyriešite to pripnutím hrudného popruhu. Výrobca tvrdí, že sa to dá zvládnuť jednou rukou, ale mne sa to nepodarilo. Keď by vám však prekážal, viete ho úplne odopnúť a skryť, čo tiež často u batohov nevidím.

Celý batoh je polstrovaný, preto nemusíte mať strach prenášať v ňom aj hardware citlivý na otrasy. Dno je zosilnené okrem polstrovania aj hrubšou tkaninou, takže aj keby vám niekde Everyday Backpack nechtiac spadol, obsahu by sa nemalo nič stať. Notebook s menšou veľkosťou ako 15 palcov dodatočne ochránite aj tak, že posuniete prepážku vyššie od dna. Vrecko na tablet nájdete vo vrchnej časti zadnej komory, čiže ten je chránený veľmi dobre.

Pri nosení do práce som ocenila aj prepážky FlexHold, ktorými som v batohu vytvorila akoby poličky a tým som si veci v ňom vedela lepšie zorganizovať. Prirodzene, pri balení na viac dní ich odporúčam z batoha vytiahnuť, aby ste mali k dispozícii celý objem. Zaujímavou vychytávkou sú ušká na zipsoch, ktoré sú odopínateľné podobným spôsobom, ako keď rozopínate gombík. Keď dve medzi sebou prevlečiete a zapnete, získate ochranu proti nechcenému rozopnutiu.

Tiež sa mi páčia bočné vrecká na magnet, sú široké a keď do nich niečo uložíte, takmer nie je vidno, že v nich niečo je. Samozrejme, ak nejde o fľašu alebo iný veľký predmet.

Uvítala by som širšiu zadnú komoru. Notebook, dokumenty a aj tablet do nej dostanete, ale musíte trošku zapojiť organizačné zručnosti a zips sa pri plnom naložení nezapína najľahšie.

To, že je batoh vodeodolný, nie je len marketingový ťah výrobcu. Podarilo sa mi to už otestovať a voda po ňom len stiekla, vnútorná látka aj obsah vo vnútri ostali úplne suché. Ani okolo zipsov nebolo cítiť žiadne priesaky.

Cena (AL)

Na Alze kúpite PeakDesign Everyday Backpack Zip 20 l v súčasnosti (11.5.2024) za 239,90 €.

Aktuálna cena Peak Design Everyday Backpack 20L Zip v2 Black BEDBZ-20-BK-2 v slovenských e-shopoch: € – € (Zdroj: Heureka.sk, )

Záver

Batoh PeakDesign Everyday Backpack Zip používam denne či už do práce, alebo ak niekde cestujem na krátku dobu. Jeho jedinou nevýhodou môže byť vysoká cena a trošku úzky priestor na notebook. Inak mu nemám vôbec čo vyčítať. Pohodlne sa nosí, nedeformuje sa, drží tvar, aj citlivý hardware je v ňom chránený proti otrasom a pádom.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, alebo sa pridajte do facebookovej skupiny Technológie bez zraku. Spojme sa tiež na sociálnej sieti LinkedIn. Ak vám sociálne siete nie sú po chuti, napíšte e-mail, alebo zanechajte komentár pod článkom.

Raz do mesiaca posielam súhrn noviniek, ktoré sa v oblasti prístupnosti udiali, recenzie na hardware a software a tiež pozvánky na podujatia spojené s prístupnosťou pre ľudí hlavne so zrakovým znevýhodnením. Ak ste sa ešte neprihlásili na odber, napraviť to môžete cez formulár pod článkom.

PS: Podpora sa cení

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


2 odpovede na “PeakDesign Everyday Backpack Zip – batoh s variabilným úložným priestorom”

Ahoj, díky za recenzi na batoh a shrnutí všech výhod a nevýhod.
Jediné co to trochu kazí je cena, ale za kvalitu se musí holt zaplatit.

Wau, veľmi zaujímavé. Mne by sa však asi hodil skôr väčší, lebo mám notebook s 15,6 palcovou uhlopriečkou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.