Kategórie
Software

Threads – konkurencia Twitteru, protipól Instagramu?

Threads je nová sociálna sieť vo forme aplikácie vytvorená tímom Instagramu, teda spoločnosťou Meta. Môžete v nej zdieľať textové príspevky a zapájať sa do verejných konverzácií.

Okrem aplikácie pre obidva najrozšírenejšie mobilné operačné systémy ponúka aj webové rozhranie. Ako je na tom s prístupnosťou?

Ako Threads funguje?

Platformu vyvíja tím, ktorý sa podieľa aj na Instagrame, takže aplikácia nesie jeho vizuálne znaky. Pritom sa podobá aj Twitteru (teraz X), pretože je namiesto fotografií založená na textových príspevkoch.

Pre používateľov so zrakovým postihnutím je nevýhodou, že kvôli plnohodnotnej interakcii na sociálnej sieti potrebujete účet na Instagrame a prihlásiť sa s ním.

Threads umožňuje vytvárať , lajkovať, citovať a zdieľať vlákna iných, či označovať sledované témy. V nastaveniach dokonca môžete niektoré slová skryť, aby sa vám príspevky, ktoré ich obsahujú, nezobrazovali.

Jeden príspevok vo vlákne musí mať najviac 500 znakov a viete k nemu pridávať odkazy, fotografie a videá v dĺžke maximálne 5 minút.

Nie je to sociálna sieť, kde si hľadáte priateľov, ale len sledujete obsah od ľudí alebo spoločností, ktoré vás zaujímajú.

Stručný popis Threads pre Android

Stiahnutie a prvé spustenie

Aplikáciu stiahnete štandardne v Obchode Play pre Android a v App Store pre iOS. Je v slovenčine a zadarmo, takže vás nič neprekvapí.

Po prvom spustení je potrebné vybrať si buď prihlásenie cez účet na Instagrame, alebo používať Threads bez profilu, pričom polia pre zadanie používateľského mena a hesla nie sú popísané.

Ak využijete možnosť bez profilu, stále si môžete prezrieť jej obsah, no neviete nijakým spôsobom interagovať – komentovať, lajkovať, zdieľať.

Po prihlásení udelíte alebo neudelíte aplikácii povolenie posielať upozornenia a prejdete krátkym úvodným nastavením, keďže vám dá na výber, či chcete mať súkromný alebo verejný profil a či si prajete sledovať všetkých, ktorých sledujete aj na Instagrame.

Prostredie aplikácie

Je rozdelené do piatich záložiek, medzi ktorými sa prepínate v spodnej časti obrazovky.

  • Kanál – je hlavná obrazovka, kde sa zobrazujú príspevky od ľudí, ktorých sledujete.
  • Hľadať – tu vyhľadávate ľudí alebo profily spoločností, ktoré budete sledovať.
  • Vytvoriť – karta, kde môžete vytvoriť vlákno. Po jej aktivovaní sa dostanete ihneď do editačného poľa pre písanie príspevku.
  • Aktivita – tu v prehľadných záložkách nájdete sledovania, odpovede, zmienky, citáty a ďalej uverejnené – skrátka všetko, čo sa s vami ako tvorcom obsahu na sieti nejako spája.
  • Profil – na tejto záložke viete upravovať profil, napísať krátku upútavku, takzvané Bio, pridať k profilu odkaz a fotografiu.

Zatiaľ je úplne všetko prístupné a bez problémov ovládnuteľné aj pre používateľov čítača obrazovky TalkBack.

V príspevkoch a odpovediach na ne sa však veľmi ťažko orientuje a v súčasnosti neexistuje žiadny prvok, ktorého sa môžete zachytiť. Možno by pomohlo, keby jednotlivé profily boli oštýlované nadpisom tak, ako je to na Facebooku, aby používatelia čítačov obrazovky mali nejaký záchytný bod.

V aplikácii pre Android sa takisto náročne edituje príspevok najmä v prípade, ak z neho potrebujete niečo vymazať. Celkovo sa v editačnom poli s TalkBackom veľmi zle orientuje.

Webové prostredie

V momentálnej situácii, teda len na začiatku existencie Threads v Európe, sa mi s webovým rozhraním pracuje s čítačom obrazovky o niečo ľahšie. Napriek tomu, že všetky tlačidlá aj odkazy v menu sú grafické, sú aj popísané a dobre reagujú z klávesnice.

Síce chýbajú oblasti hlavná oblasť a päta a na domovskej stránke aj nadpisy, ale napriek tomu je práca s webom pomerne intuitívna.

Vo vrchnej časti nájdete niekoľko položiek, ako je Domov, Hľadať, čo sú odkazy, následne Vytvoriť, to už je záhadne tlačidlo. Za ním nasledujú znova odkazy Upozornenia, Profil a zasa tlačidlo Viac. Je to dosť zvláštne a neštandardné. Aj napriek tomu si však na ovládanie rýchlo zvyknete.

Pod profilovou fotografiou je tlačidlo Začnite vlákno, ktoré otvorí úplne zhodný dialóg pre tvorbu príspevku ako vyššie Vytvoriť.

Ďalej už nasledujú samotné príspevky, medzi ktorými sa nedá inak presúvať len pohybom po odkazoch.

Tvorba vlákna je však jednoduchšia. Dokonca alternatívny text k obrázkom pridáte veľmi priamočiaro – po pridaní obrázku vyhľadáte tlačidlo Alt, do editačného poľa napíšete popis a proces ukončíte tlačidlom Hotovo. Jediné, k čomu sa mi nepodarilo dostať, je zvyšný počet znakov. Aj keď sa blížite k limitu, Threads vás na to žiadnym prístupným spôsobom neupozorní. Toto mal Twitter lepšie vyriešené.

Záver

Threads je v Európe zatiaľ čerstvá novinka a keďže som zavrhla Twitter po odkúpení a rôznych excesoch Elona Muska, sociálna sieť Marka Zuckerberga sa mi javí ako dobrá alternatíva. 🙂

Prostredie v mobilnej aplikácii aj na webe je slušne prístupné, aj keď sem-tam poriadne zmätené, najmä ak sa potrebujete pohybovať v príspevkoch.

Výhodou je dobrý preklad do slovenčiny, zatiaľ slušne nízky počet reklám a kvalitne prístupné prostredie na tvorbu príspevkov. Nevýhodou horšia orientácia priamo v oblasti Kanál a nutná registrácia aj na Instagrame pre plnohodnotnú prácu so sociálnou sieťou.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, Threads, e-mailom alebo do komentárov pod článkom. Prepojme sa na sociálnej sieti LinkedIn.

Každý mesiac prvého odchádza už viac ako 150 čitateľom do e-mailových schránok newsletter Zo sveta prístupnosti. Ak sa k nim chcete pridať, nech sa páči.

Zdroje

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


3 odpovede na “Threads – konkurencia Twitteru, protipól Instagramu?”

Děkuji za vaši veškerou celoroční tvorbu. Zároveň Šťastné a veselé vánoce a štědrého Ježíška. Taktéž i hodně štěstí a zdraví do roku nového.

Takže už zrušili tvorbu účtu bez Instagramu? V mých prvních dojmech na Pelionu co jsem psal s příchodem Threads do Evropy, bylo ještě možné si zvolit.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.