Kategórie
Úvahy / zamyslenia

Aký bol rok 2023?

Pomaly, ale isto sa končí rok 2023. Je načase sa obzrieť za tým, čo sa podarilo a možno aj nepodarilo.

Pracovná oblasť

Théseus

V roku 2023 som v rámci prístupnosti spolupracovala so svojimi super kolegami z tímu Théseus pod vedením Radka Pavlíčka. Spolu sme otestovali mnoho webov, no nie som si istá, či ich smiem alebo nesmiem menovať.

Usporiadali sme niekoľko poradní k prístupnosti, kde sme neverejne ľuďom odpovedali na otázky ohľadom prístupnosti webov, aplikácií, no aj dokumentov.

Bola som lektorkou na Jarnej Agore, kde som viedla workshop o OCR aplikáciách.

V decembri sme usporiadali webinár v rámci projektu UPowerWAD o poskytovaní spätnej väzby k prístupnosti webov verejnej správy priamo ich používateľmi so zrakovým postihnutím.

Naša spolupráca bude pokračovať aj v roku 2024, z čoho mám radosť.

Prepis podcastov z projektu NA ROVINU.online

Už druhý rok sa podieľam na prepisoch podcastov pre ľudí so sluchovým postihnutím pre projekt Na rovinu.online o podnikaní a peniazoch. Jednak mi to dáva dobrý pocit, že si textový prepis môžu prečítať aj ľudia, ktorí by sa k zvukovej stope z akýchkoľvek dôvodov nedostali, a jednak ma to obohacuje o množstvo nových informácií.

Pevne verím, že aj v roku 2024 budeme môcť pokračovať v spolupráci.

Jan Melvil Publishing

Spolu so super ľuďmi z vydavateľstva Jan Melvil Publishing a vývojármi z Netglade sa podarilo sprístupniť aplikáciu Melvil na čítanie audiokníh z produkcie vydavateľstva, ku ktorým si môžete zapisovať aj vlastné poznámky. Som na spoluprácu hrdá a do budúceho roka určite sprístupníme aj nové funkcie appky.

Komuniké.cz

Spolupracujem na sprístupnení webu copywriterky Báry Hlavicovej aka Komuniké, zatiaľ sme v procese. Niektoré nedostatky však už odstránené sú, tak snáď ju môžem menovať. 🙂

Posviť si

Ďalším projektom, kde sa podieľam na sprístupnení obsahu, je Posviť si Michelle Losekoot. Tu tiež napredujeme. Ešte nie sme takisto v cieli, ale plán je sprístupniť kompletne web a aj otázky k jednotlivým oblastiam života.

Plány do roku 2024

  • Zakladám živnosť, prístupnosti a jej testovaniu by som sa chcela venovať aj súkromne oveľa viac.
  • Vybudovať svoj osobný prezentačný web.
  • Pokračovať v spolupráci s Théseom – okrem toho, že sú to všetko odborníci, od ktorých sa stále učím, sú to aj inšpiratívni ľudia.
  • Dotiahnuť prístupnosť rozbehnutých projektov Melvilu, Komuniké a Posviť si.
  • Pokračovať v prepisoch pre ľudí so sluchovým postihnutím.
  • A najmä konečne dosiahnuť certifikáciu WAS – Web Accesibility Specialist od IAAP.

Technológie bez zraku

Musím sa pochváliť, že som aj napriek pracovnému vyťaženiu dokázala udržať frekvenciu článkov na prijateľnej úrovni priemerne 4 za mesiac. Áno, občas to škrípalo, ale po väčšinu roka to vyšlo.

Na Technológiách za rok 2023 pribudlo 49 článkov a 3 som aktualizovala, čo vychádza presne 1 článok na týždeň. Osobne mám najradšej tie z kategórie Prístupnosť. Ktorý článok sa vám páčil najviac a ktorý najmenej? Napíšte mi.

Napísali ste niekoľko desiatok komentárov a opäť tak, ako minulý rok vyhráva ako najaktívnejší komentujúci Roman. Vy ostatní, nenechajte sa zahanbiť

Na podstránke Médiá pribudli moje verejné prednášky a rozhovory v roku 2023.

FB stránka Technológie bez zraku má úctyhodných 168 lajkov a slušných 198 sledovateľov. Viete, čo tým chcem povedať? Kto bude ten dvestý? 🙂

Aj skupine Technológie bez zraku sa pomerne darilo. Máme 94 členov a privítame každého človeka, ktorý má záujem diskutovať o technológiách, nemusí byť nutne bez zraku.

Zo sveta prístupnosti

Podprojekt blogu newsletter Zo sveta prístupnosti, ktorý posielam raz za mesiac, slávil tiež úspechy (aspoň z môjho pohľadu). Veď posúďte sami:

  • Rok 2021: 31 odberateľov,
  • 2022 – 93 odberateľov,
  • 2023 – 152 odberateľov.

Len tak ďalej a na konci budúceho roka nech sú to aspoň dve stovky. Z odberu sa odhlásili len traja ľudia, čo je úžasne malé číslo.

Mám radosť, že z tých približne 150 odberateľov viac ako polovica z vás (priemerne 58 %) e-mail aj otvorí.

V každom vydaní pripomínam, že na newsletter môžete aj odpovedať, ak máte pripomienku, chválu, kritiku či nápady. Zasa vyhráva ako najaktívnejší odberateľ Roman, ktorý mi odpíše takmer na každé vydanie. Píšte, mám radosť z toho, že Zo sveta prístupnosti nechodí len tak do prázdna.

Časová náročnosť projektu Technológie bez zraku

Nie je to len čas, ktorý je potrebný na napísanie článkov. Musím sa pravidelne starať o to, aby web fungoval – aktualizovať ho, zháňať nové pluginy, vylepšovať jeho vzhľad a štruktúru. Musím sa vzdelávať, aby obsah na blogu mal svoju hodnotu a úroveň. Aby každý mesiac odišiel newsletter, mesiac čo mesiac prechádzam zdroje a ukladám si tie, ktoré stoja za to.

Pre svoju aj vašu predstavu som si orientačne spočítala, koľko hodín celému projektu venujem:

  • 4 články za mesiac, priemerne 4 hodiny na článok = 16 hodín mesačne,
  • Administrácia webu, aktualizácie, údržba, vylepšovanie, nahadzovanie článkov, zbieranie nápadov, tvorba publikačného plánu = 2 hodiny mesačne,
  • Príspevky na FB stránku, Threads, LinkedIn a do skupiny = hodina mesačne,
  • Prechádzanie zdrojov k newsletteru = priemerne 3, niekedy viac hodín mesačne,
  • Samotné písanie e-mailu = podľa náročnosti, ale väčšinou 2 hodiny čistého času.

16 + 2 + 1 + 3 + 2 = 24 hodín mesačne.

Preto si nesmierne vážim každého, kto ma v tomto roku podporil, a aj tých, ktorí tak urobia v roku 2024.

A čo rok 2024?

  • Plánujem písať články ako doteraz = raz za týždeň v pondelok ráno o 8:00 sa môžete tešiť.
  • Chcem rozhýbať viac aktivitu vo facebookovej skupine.
  • Priala by som si, aby ste mi viac odpisovali na newsletter.
  • Viac sa zameriam na hodnotné a odborné články z kategórie Prístupnosť.
  • A takisto by som vás rada motivovala okrem morálnej k väčšej finančnej podpore mojej tvorby. Nebojte sa, nebudem z vás ťahať peniaze a ani zamykať obsah. Ale ako ste videli, tvorba stojí čas a tiež peniaze za hosting, doménu, hardware aj software, ktorý testujem.

Hardware a software v roku 2023

  • Aktuálny notebook: ThinkPad E14 Gen 4 s Windows 11 Pro
  • Software v PC: MS Office 2019, Notepad++, Onedrive, Google Drive, Thunderbird, Google Chrome
  • Mobilný telefón: samsung Galaxy A52s 5g s Androidom 14
  • Asistenčné aplikácie v mobile: Be My Eyes s funkciou Be My AI, Google Lookout, Envision AI, Zuzanka
  • Screen reader: NVDA 2023.3 / TalkBack 15.0 v Samsung edícii
  • Hodinky: Samsung Galaxy Watch 6 Classic s Wear OS
  • Externá klávesnica: Logitech Lightspeed G915 TKL
  • Bezdrôtový reproduktor: JBL Flip 5 a Alza Ragee R2
  • Reprosústava: Creative SBS E2900
  • Slúchadlá: JBL Quantum 350 a JBL Live 770NC

Záver

Do roku 2024 vám všetkým prajem zdravie, šťastie, úspechy pracovné aj mimopracovné, lásku a pohodu a aby ste mali všetkého dostatok.

Technológiám bez zraku vysokú čítanosť, kvalitný obsah, veľa inšpiratívnych článkov a vašu podporu.

Sledujte Facebook, pridajte sa do Skupiny Technológie bez zraku, Píšte, alebo komentujte pod článkom. Samozrejme, nezabudnite sa prihlásiť na odber Zo sveta prístupnosti

2 odpovede na “Aký bol rok 2023?”

Je vidět že i na Nový rok se je na co těšit.
A konečně Je krásně vidět kolik to je hodin vaší práce a volného času. Tak ať se vám všechno do nového roku podaří tak jak jste si to přecevzala.

Ďakujem, bez vašej spätnej väzby by to ale celé nebolo ono. Je pravda, že som začala písať hlavne pre svoju potrebu, no som rada, keď vidím, že články naozaj čítate a prinášajú vám aspoň nejakú hodnotu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.