Kategórie
Návody

Ako prístupne vyzdvihnúť zásielku

Nezadržateľne sa blížia Vianoce a s nimi aj čas nakupovania vianočných darčekov. Okrem osobného nákupu si môžete nechať poslať balík či už kuriérom na adresu, alebo do takzvaného samoobslužného výdajného miesta.

Poďme sa spoločne pozrieť na to, akým spôsobom vyzdvihnete zásielky z niektorých z nich.

Ako to funguje?

Pri objednávke si v takmer každom e-shope môžete vybrať spôsob dopravy či už prostredníctvom kuriéra, alebo uloženie balíka do samoobslužných výdajných miest. Niektoré majú vlastné (napríklad AlzaBoxy), iné využívajú úložné boxy dopravcov (Z-Boxy od Packety, GLS Boxy).

V tomto článku popíšem proces vyzdvihnutia zásielky z AlzaBoxu, Z-Boxu a BalíkoBoxu Slovenskej pošty.

AlzaBoxy

Pokiaľ nakupujete priamo v e-shope Alzy, na doručenie zásielky môžete využiť ich AlzaBoxy. Pri objednávke zvolíte spôsob dopravy AlzaBox a vyhľadáte ten, ktorý je k vám najbližšie. Najťažšie na celom postupe je presne poznať umiestnenie AlzaBoxu, inak je proces pomerne prístupný.

Potrebujete k tomu len aplikáciu Alza, ktorú stiahnete z Obchodu Play pre Android a App Storu pre iOS.
Po nainštalovaní a prihlásení sa so svojimi prihlasovacími údajmi, ktoré používate aj pri nakupovaní na webe, máte 3 možnosti, ako sa o uložení balíku do AlzaBoxu dozviete:

  • Oznámenie v notifikačnom centre mobilu – ak povolíte Alze zasielať vám upozornenia, príde notifikácia o úspešnom doručení zásielky priamo do panela upozornení. Stačí naň poklepať a otvorí sa jeho detail, kde nájdete aj tlačidlo Otvoriť AlzaBox.
  • Neoznačené tlačidlo v pravom hornom rohu aplikácie, ktoré čítač obrazovky prečíta ako číslo – označuje počet prijatých upozornení. Poklepete naň a vyberiete to, ktoré má v názve Príďte si po nákup.
  • Karta Objednávky – nachádza sa v spodnej časti aplikácie napravo. Poklepete na ňu a vyberiete tú objednávku, ktorú idete vyzdvihnúť.

Ak sa nachádzate pri AlzaBoxe, vyhľadáte a aktivujete tlačidlo Otvoriť AlzaBox. Tu je podmienkou, aby ste stáli pri jeho displeji, väčšinou sa nachádza v priehlbine v strede.

Namierite zadný fotoaparát na displej a aplikácia naskenuje QR kód. Predtým Alze povoľte prístup k fotoaparátu.

Nezabudnite dobre počúvať, aby ste zachytili, kde približne sa otvorila schránka so zásielkou. Väčšinou vás aj AlzaBox hlasom upozorní, koľko balíčkov máte zo schránky vybrať, nie je to však pravidlo. Po vybratí balíka stačí schránku zatvoriť a v aplikácii poklepať na Hotovo.

Z-Boxy

Sú podobné samoobslužné výdajné miesta bývalej Zásielkovne, teraz prepravnej služby Packeta.

Vyzdvihnutie zásielky z nich je úplne prístupné, takisto je k nemu potrebná aplikácia Packeta. Nájdete ju v Obchode Play alebo App Store.

Druhou podmienkou pre úspešný proces je zapnutý Bluetooth, aby sa Z-Box mohol spojiť s vaším mobilným telefónom.

V aplikácii vyhľadáte a potvrdíte záložku Zásielky. Zhora nadol postupujete od najnovších k starším zásielkam. Vyhľadáte tú, ktorú chcete vyzdvihnúť, a poklepete na tlačidlo Vyzdvihnúť zásielku.

Pokiaľ máte zapnutý Bluetooth a stojíte pri Z-Boxe, kde je balík uložený, zariadenia začnú spolu komunikovať a o niekoľko sekúnd sa ozve Z-Box pípnutím. To signalizuje, že sa úspešne nadviazalo spojenie s mobilným telefónom.

Následne v aplikácii nájdete tlačidlo Otvoriť Z-Box. Zasa je potrebné sústredene počúvať. Ak by ste schránku nechtiac zatvorili, alebo z nej nevybrali všetky balíčky, do štyroch minút je možné ju znovu otvoriť. Pokiaľ je všetko v poriadku, proces ukončíte poklepaním na tlačidlo Ukončiť vyzdvihovanie.

Slovenská pošta a jej BalíkoBOX

Pošta ponúka niekoľko spôsobov doručenia:

  • Buď vám príde balík na adresu uložený na pošte, o čom dostanete informáciu na štandardnom žltom lístku. Mimochodom, vedeli ste, že oznámenia o uložení zásielky na pošte vôbec nemusíte dostávať do schránky, ale vám ich môže pošta odoslať SMS správou, e-mailom alebo oboma spôsobmi? Ako na to sa dočítate v článku v časopise Dúha: Nemusíte čakať na žlté lístočky.
    Tu nájdete aj tip, ako vypísať podací hárok elektronicky.
  • Prípadne si necháte poslať balík priamo na adresu do rúk. Vtedy vám ho prinesie buď poštový doručovateľ, alebo kuriér. Ako sledovať takéto zásielky, si môžete prečítať v článku na webe Technológie bez zraku: Slovenská pošta – majte prehľad o svojich zásielkach.
    V tomto prípade je veľmi dôležité, aby na zásielke bol uvedený váš e-mail alebo telefónne číslo.
  • Uloženie zásielky v BalíkoBoxe, avšak spôsob vyzdvihnutia nie je veľmi prístupný. O uložení zásielky dostanete SMS s unikátnym PIN kódom, ktorý je potrebné zadať na displeji samotného zariadenia.

Záver

Pevne verím, že sa vám aj na základe tohto krátkeho návodu podarí nakúpiť a vyzdvihnúť všetky zásielky (v tomto prípade asi najmä darčeky), ktorými chcete potešiť buď seba, alebo vašich blízkych.

Ak sa ccete niečo spýtať, píšte na Facebooku, e-mailom alebo do komentárov pod článkom. Môžeme sa spojiť aj na sociálnej sieti LinkedIn.

newsletter Zo sveta prístupnosti už odoberáte?

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.