Kategórie
Software

Slovenská pošta – majte prehľad o svojich zásielkach

Slovenská pošta je aplikácia, ktorá umožňuje sledovanie vám doručovaných zásielok. Tiež si prostredníctvom nej vyhľadáte otváracie hodiny pošty. No a v neposlednom rade by ste mali byť schopní cez aplikáciu dostať sa do poradia na poštách s neslávne známymi dotykovými a neprístupnými prístrojmi na poradové lístky.

Inštalácia a prvé spustenie

Aplikáciu stiahnete štandardne z Obchodu PlayApp Storu. Po prvom spustení na úvodnej obrazovke informuje o svojich funkciách. Po poklepaní na tlačidlo Začíname sa dostanete na kartu Zásielky. Aby sa zásielky zobrazili, je potrebné overenie adresáta (teda vás).

Funguje to tak, že pokiaľ pošta doručuje zásielku, na ktorej odosielateľ uvedie vaše telefónne číslo alebo e-mail, tá sa vám potom zobrazí v aplikácii a môžete ju sledovať.

Overenie adresáta

  1. Poklepte na tlačidlo aktivovať a následne na Pridať telefónne číslo alebo e-mail.
  2. Švihaním vyhľadajte a poklepaním potvrďte buď telefónne číslo, alebo e-mail. Nedá sa to urobiť v jednom kroku. Ak budete pridávať aj e-mail, aj číslo, budete tento postup musieť zopakovať minimálne dvakrát.
  3. Ak zvolíte telefónne číslo, dostanete sa do editačného poľa a rovno máte k dispozícii numerickú klávesnicu pre zadanie čísla. Po jeho napísaní poklepte na tlačidlo Hotovo priamo na klávesnici.
  4. V ďalšom kroku je potrebné prepísať z SMS 6-miestny kód. Ten už nemusíte potvrdzovať. Ak je kód správny, dostanete sa na pôvodnú obrazovku, kde už budú overené číslo alebo e-mail zobrazené.

Prostredie aplikácie a prístupnosť

Po potvrdení adresáta odporúčam poklepať na tlačidlo späť na telefóne. Dostanete sa do prostredia aplikácie, ktoré je síce veľmi jednoduché, no nájdete tu aj nepomenované tlačidlá. Aplikácia sa skladá z troch kariet:

  • Zásielky – tu vidíte všetky zásielky či už prijaté, alebo odosielané,
  • Pošty a balíkoboxy – môžete si vyhľadať pošty v okolí a ich otváracie hodiny často neplatné,
  • Nastavenia – tu sa nachádzajú jednoduché nastavenia a informácie o aplikácii.

Zásielky

Vo vrchnej časti displeja sa nachádza hneď prvé nepomenované tlačidlo. Po jeho potvrdení sa dostanete do editačného poľa pre vyhľadávanie. Vedľa neho nájdete prvok s iniciálkami vášho mena – detaily účtu. Po roztvorení tu máte nasledujúce možnosti:

  • Zobraziť môj účet na ePošta,
  • Odhlásiť
  • a Zrušiť účet.

Karta Zásielky má dve záložky – Prijaté a Odoslané. Podľa toho, ktorú z nich vyberiete, potom elú plochu obrazovky zaberajú všetky zásielky, ktoré vám kedy Slovenská pošta doručila, alebo ste odoslali, zoradené od najnovšej po najstaršiu.

Pri každej vidíte jej stav – doručená, v preprave alebo prevzatá na doručenie. Ak na niektorú poklepete, môžete si prečítať detaily: odosielateľ, adresát, podacie číslo, hmotnosť, dátum doručenia a tak ďalej.

V spodnej časti displeja nájdete tlačidlo Pridať. To slúži pre ručné pridanie zásielky. Po jeho potvrdení sa dostanete do editačného poľa, kde zadáte číslo zásielky. Druhé editačné pole potom slúži pre popis zásielky. No a pridanie potvrdíte poklepaním na tlačidlo Pridať zásielku.

Keďže je to Slovenská pošta, neodpustím si miernu kritiku k stavu zásielky. Takmer so železnou pravidelnosťou sa aspoň mne stáva, že ak mi aplikácia ukazuje, že zásielka je v preprave a nejaký dátum doručenia, zaručene zásielka v daný deň nepríde. Hlavne ak je to balík. Pri úradných listových zásielkach sa to nestáva. Takisto ma mrzí, že aplikácia neukazuje aj to, že je zásielka povedzme v nejakom stredisku. Tak, ako to mám možnosť sledovať pri zásielkach doručovaných kuriérskou spoločnosťou.

Pošty a balíkoBoxy

Na tejto karte, ako som už spomínala, si môžete vyhľadať najbližšiu poštu alebo BalíkoBOX. Je ale potrebné udeliť aplikácii prístup k polohe. Sama vás na to upozorní. Upozornenie zavriete poklepaním na tlačidlo OK.

Po potvrdení prístupu uvidíte vo vrchnej polovici displeja mapu. Tesne pod mapou sa nachádza vyhľadávacie editačné pole, kde môžete vyhľadať adresu konkrétnej pobočky pošty alebo BalíkoBOX. Pod ním budú zoradené výsledky hľadania od najbližšej pobočky po tú najvzdialenejšiu od vašej aktuálnej polohy.

Pre zobrazenie detailov o pošte na niektorú z nich poklepte. Opäť sa vo vrchnej polovici displeja zobrazí mapa. Pod ňou nájdete informácie ako adresa, telefónne číslo, otváracie hodiny v daný deň a ponúkané služby.

Poradový lístok

Ak je pošta otvorená, náhľad sa trošku zmení. Priamo pod vyhľadávacím poľom nájdete informácie o počte ľudí v rade podľa jednotlivých poštových okienok. Tak napríklad prevziať list – 1, SIPO platby – 3, výplata dôchodkov – 2 a tak ďalej. Medzi informáciami sa pohybujete švihaním. Pod nimi sa potom nachádza tlačidlo Poradový lístok. Ak naň poklepete, otvorí sa zoznam služieb alebo okienok, ku ktorým by ste potrebovali ísť. Sú to napríklad: poslať list, prevziať list, poslať balík, prevziať balík, poštové poukazy, SIPO platby a ďalšie služby.

Ak na toto poklepete, zoznam služieb sa rozšíri ešte o výplatu dávok, výplatu dôchodkov, služby mobilného operátora, bankové služby, služby štátu a tak ďalej. Poklepaním na niektorú zo služieb máte lístok vytvorený. Už len si kontrolujete, koľko ľudí je pred vami v rade.

Ak chcete lístok zrušiť, poklepte na tlačidlo Zrušiť lístok a následne na Áno.

Ako otvoriť BalíkoBOX

Ak si náhodou dáte poslať balík na poštu, väčšinou vám ho uložia do takzvaného BalíkoBoxu. O tejto skutočnosti vás upozornia cez SMS správu, kde nájdete unikátny PIN kód. No a ten je potrebné zadať na displeji samotného zariadenia. Čiže oproti AlzaBoxom alebo Z-Boxom štandardne neprístupný spôsob.

Nastavenia

Nájdete tu

  • Overenie adresáta, ktoré som vysvetlila už vyššie,
  • Kontakty – sem si poklepaním na tlačidlo Pridať cez veľmi dobre prístupný formulár môžete uložiť kontakty na adresátov, ktorým často odosielate zásielky,
  • Notifikácie – máte na výber niekoľko typov upozornení o odoslaní alebo doručení zásielky či už prijatej, ale aj tej vami odosielanej. Zaujímavou notifikáciou je Zásielka uložená vo vašej blízkosti. Ak prechádzate okolo pošty, kde na vás čaká zásielka, aplikácia vás na to upozorní. Tu je však potrebné povoliť neustály prístup k polohe.

Upozornenie vypínate alebo zapínate poklepaním na príslušný prepínač. No a ak vám nevyhovuje slovenčina, v nastavení jazyka si aplikáciu môžete prepnúť do angličtiny.

Záver

Aplikácia Slovenská pošta je až na niekoľko tlačidiel a sem-tam zmätočné ovládanie prístupná. Robí to, čo má. Pomerne dosť často sa síce stáva, že otváracie hodiny pôšt sú staré a neplatné. Všimla som si však, že ich menia podľa potreby s každou aktualizáciou. Ako som spomínala, stáva sa, že nesedia dátumy doručenia, no to by som nedávala za vinu aplikácii, ale Slovenskej pošte ako takej.

Ak sa chcete na niečo spýtať, píšte do komentárov pod článkom alebo e-mailom. Takisto ma môžete sledovať a spojiť sa so mnou na Facebooku či Twitteri. Som aj na sociálnej sieti LinkedIn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.