Kategórie
Software

Zmeny v TalkBacku 15 pre Samsung

S prechodom na Android 14 sa používateľom zariadení od Samsungu aktualizovala nielen grafická nadstavba One UI na verziu 6.0, ale pribudli aj nové funkcie do zjednodušenia ovládania. Ja sa zameriam, samozrejme, na zmeny v TalkBacku s číselným označením 15.0.

Prevod textu na reč prišiel o basovú zložku

Ak používate TalkBack, tak prvé, čo si všimnete, že hlasy prišli o basovú zložku. Týka sa to každej syntézy reči. Najhoršie dopadol samotný hlas od Samsungu. Hlasy sú ploché a znejú ako z lacných slúchadiel (aspoň podľa môjho názoru).

Podľa všetkého to má na svedomí zakázanie ekvalizéra pre TalkBack. Ak by ste si chceli nejakou používateľsky prívetivou cestou vrátiť basy späť, ľudovo povedané máte smolu.

Je pravda, že z mojej subjektívnej skúsenosti sa zvýšila zrozumiteľnosť prejavu, hlas je zreteľnejší, ale samotný zážitok z počúvania screen readera po aktualizácii TalkBacku pre mňa nie je veľmi príjemný.

Po menšom prieskume som zistila, že sa táto zmena zrejme netýka všetkých modelov. Zatiaľ sa sťažovali výraznejšie len ľudia, ktorí vlastnia Samsung Galaxy A52 a A52S 5g. Takisto používatelia CORvusu so zvukom problém nemajú vôbec.

Rýchlejšia odozva pri dynamicky menenom obsahu

Napríklad sa lepšie pracuje s posuvníkmi a čítač spoľahlivejšie oznamuje priebeh aktualizácií, sťahovania a podobne. Tiež sa to prejaví vtedy, ak sa rýchlo mení obsah okna, teda teoreticky by to mohlo pomôcť aj pri čítaní titulkov vo filmoch, ale to nemám overené.

Akcie a pohyb po kontajneroch

TalkBack teraz umožňuje konečne predvolene používať akcie. Teda ak stojíte na ikone, môžete švihaním hore a dolu prechádzať po jednotlivých akciách – napríklad odstrániť, aktivovať, odinštalovať. Len je škoda, že čítač priamo neponúkne voľby, ktoré sa zobrazia po klepnutí a pridržaní prsta. Pri WhatsAppe sú to najpoužívanejšie kontakty, na ikone Telefón napríklad zmeškané hovory, vytvoriť kontakt, na mailovom klientovi položky napísať a všetky pridané e-mailové účty a podobne.

Pohyb po kontajneroch je predvolene namapovaný na švihnutie štyrmi prstami vľavo / vpravo. Kontajnery sú akoby sekcie v aplikáciách, po ktorých sa dá týmto gestom rýchlo prechádzať. Ak otvoríte aplikáciu Správy, môžete sa rýchlo prešvihnúť na Napísať novú, záložky v spodnej časti obrazovky a vo vrchnej časti displeja na voľbu Ďalšie možnosti.

Nefunkčné gestá a klávesy pri ukončovaní hovorov vo WhatsAppe

Úprimne neviem povedať, či je to spôsobené nejakou aktualizáciou samotnej aplikácie, prípadne zmenami v Androide 14, či v TalkBacku.

V každom prípade už nefunguje dvojité poklepanie dvomi prstami na prijatie a ukončenie hovoru cez WhatsApp. A takisto nejde ukončiť hovor ani stlačením tlačidla pre vypnutie a zapnutie a prijať klávesom pre zvýšenie hlasisoti.

Či sa to týka aj ostatných instantných messengerov ako Facebook Messenger, Signal alebo Telegram, netuším.

Nové príkazy brailového displeja na efektívnejšiu spoluprácu s telefónom

Pre používateľov brailových riadkov teraz TalkBack pridáva 50 príkazov, ktoré zjednodušia ich ovládanie.

Sú logicky zoradené do kategórií ako

  • základné ovládanie – posun a aktivácia,
  • navigácia, prechod medzi položkami,
  • systémové akcie – upozornenia, späť, domov a podobne,
  • funkcie aplikácie TalkBack,
  • nastavenia Braillovho písma,
  • a úprava textu.

Všetky ich nájdete v nových funkciách TalkBacku – Ponuka TalkBack > Nastavenia aplikácie TalkBack > Nové funkcie v aplikácii TalkBack.

Zmeny v brailovej klávesnici

A to najlepšie na koniec: konečne pribudli do brailovej klávesnice tabuľky pre ďalšie jazyky, medzi ktorými nechýba čeština a slovenčina. Aj my, používatelia zariadení od Samsungu, tak po dlhom čase môžeme písať na brailovej klávesnici plnohodnotne s diakritikou a všetkými znakmi tak, ako sme zvyknutí. Samsung, to ti trvalo, používatelia zariadení iných výrobcov s Androidom majú túto možnosť už asi rok. Okrem toho pribudli viaceré gestá na pohyb a úpravu textu.

Ako zvoliť jazyk zadávania

Ak chcete do klávesnice pridávať jazyky zadávania textu, postupujte takto:

  1. Otvorte ponuku TalkBacku > Nastavenia aplikácie TalkBack.
  2. Poklepte na položku Brailova klávesnica.
  3. Najskôr vojdite do nastavenia Jazyky, kde aktivujte Pridať jazyk.
  4. Zo zoznamu švihaním vyhľadajte a poklepaním potvrďte zvolený jazyk.
  5. Začiarknite formu písma, ktorú chcete pridať, napríklad čeština ponúka aj osembodové počítačové Braillovo písmo pre češtinu, aj klasické šesťbodové.
  6. Vráťte sa späť do nastavení brailovej klávesnice a tu aktivujte Preferovaný jazyk zadávania.
  7. Uvidíte tu už len tie jazyky, ktoré ste v predchádzajúcom kroku pridali. Poklepte na ten, ktorý chcete, aby sa pri zápise defaultne používal.

Nové gestá

Po novom máte možnosť používať 30 nových giest pre pohyb v texte a jeho úpravu. Nájdete ich v nových funkciách aplikácie TalkBack a aj v tomto článku. Rozdelím ich do troch skupín podľa toho, ako sú v návode.🙂

  1. Základné ovládanie:
    • pridanie medzery – potiahnuť vpravo,
    • odstránenie znaku – potiahnuť doľava,
    • pridanie nového riadku – potiahnuť dvomi prstami doprava,
    • odstránenie slova – potiahnuť dvomi prstami doľava,
    • posun kurzora dopredu – potiahnuť dolu,
    • posun kurzora dozadu – potiahnuť hore,
    • skrytie klávesnice – potiahnuť dvomi prstami nadol,
    • zobrazenie ďalšej klávesnice – potiahnuť tromi prstami nadol,
    • odoslanie textu a skrytie klávesnice – potiahnuť dvomi prstami nahor, v máloktorej aplikácii to funguje, väčšinou musíte akciu potvrdiť poklepaním na tlačidlo Odoslať,
    • zobrazenie pomocníka a ďalších možností – potiahnuť tromi prstami nahor.
  2. Pohyb kurzora:
    • predchádzajúci / nasledujúci znak – pridržať šiesty bod a potiahnuť druhým prstom smerom hore respektíve dolu,
    • predchádzajúce / nasledujúce slovo – pridržanie piateho bodu a potiahnutie druhým prstom hore respektíve dolu,
    • predchádzajúci / nasledujúci riadok – pridržať štvrtý bod a potiahnuť druhým prstom hore respektíve dolu,
    • prechod na začiatok respektíve koniec stránky – pridržať štvrtý a piaty bod a potiahnutie druhým prstom smerom nahor respektíve nadol,
    • predchádzajúca / nasledujúca podrobnosť – potiahnutie tromi prstami doľava respektíve doprava.
  3. Výber a úprava textu:
    • výber predchádzajúceho / nasledujúceho znaku – podržať šiesty bod a dvomi prstami potiahnuť nahor respektíve nadol,
    • výber predchádzajúceho / nasledujúceho slova – podržať piaty bod a dvomi prstami potiahnuť nahor respektíve nadol,
    • výber celého textu – pridržať štvrtý bod a potiahnuť tromi prstami doľava,
    • kopírovanie – podržať štvrtý bod a tromi prstami potiahnuť dolu,
    • vystrihnutie – podržať štvrtý bod a tromi prstami potiahnuť hore,
    • prilepenie – podržať štvrtý bod a tromi prstami potiahnuť smerom vpravo.

Ako môžete vidieť, konečne sa aj práca s brailovou klávesnicou v TalkBacku od Samsungu stáva konkurencieschopnou a efektívnejšou ako v minulosti.

Záver

Aj napriek tomu, že sa zdalo po spojení Googlu a Samsungu, že sa bude TalkBack vyvíjať spolu a všetci používatelia budú dostávať funkcie naraz, nie je tomu tak. Každá vetva sa vyvíja samostatne a okrem toho, že musíme čakať na novinky dlhšie ako používatelia zariadení od iných výrobcov, spôsobuje to aj problémy s kompatibilitou pri niektorých napríklad bankových aplikáciách. Zatiaľ čo s Talkbackom od Googlu fungujú, TalkBack od Samsungu považujú za bezpečnostné riziko.

Čo stojí za týmto rozdelením, netuším. V každom prípade nám zostáva len veriť, že nebudeme na ďalšie nové a významnejšie zmeny v TalkBacku zasa čakať 2 roky.

Ak ste si všimli iné zmeny, píšte na Facebooku, e-mailom alebo do komentárov pod článkom. Môžeme sa tiež prepojiť cez sociálnu sieť LinkedIn.

Raz za mesiac posielam aj newsletter Zo sveta prístupnosti – súhrn zaujímavostí a udalostí z tejto oblasti.

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.