Kategórie
Hardware

9 užitočných drobností od Alzy

Alza v súčasnosti predáva už takmer všetko od kozmetiky, chovateľských potrieb až po turistické vybavenie. Okrem toho jej však stále ostal aj jej pôvodný sortiment elektroniky a príslušenstva k nej. V tomto článku si ukážeme 8 drobností, ktoré od Alzy a jej podznačiek využívam.

Pozor, odkazy v článku sú provízne. To znamená, že nákupom niektorého z produktov podporíte moju tvorbu. Takže smelo nakupujte, priatelia. Ďakujem. 🙂

Podznačky Alzy

Alza je stále v prvom rade predajca produktov od iných značiek a výrobcov. V posledných rokoch však vyvíja aj vlastné príslušenstvo pod celkom osemnástimi súkromnými značkami, ako sú AlzaEco, AlzaPC, AlzaErgo, AlzaPower, Rapture a tak ďalej.

V tomto článku sú zastúpené 3:

  • AlzaErgo – zameriava sa na ergonomické príslušenstvo, ako sú polohovateľné stoly, kancelárske stoličky, stojany a držiaky.
  • AlzaPower – zastrešuje príslušenstvo k elektronike ako káble, nabíjačky, redukcie, powerbanky, USB huby, chladiace podložky…
  • Rapture – pod touto značkou sa skrýva príslušenstvo pre hráčov – herné klávesnice, myši, stoličky a tak ďalej.

1. AlzaPower G300 GaN Fast Charge 100 W

Sa už nepredáva, alternatívou by mohla byť táto: AlzaPower M300 Multi Charge Power Delivery 100 W (AL v súčasnosti za 58,90 €, čo je menej, ako bola cena pôvodného produktu.

2. AlzaPower Metal USB-C Dock Station with Stand 5 in 1 (AL)

Ako názov napovedá, ide o dokovaciu stanicu s piatimi portami a stojan na notebook v jednom. Je vyrobená zhliníka, striebornej farby.

Nezľaknite sa toho, že vám dokovacia stanica príde v úzkej krabici. Je totiž skladacia a po rozbalení ju len roztiahnete tak, že ju položíte drážkami pre kábel na stôl a potiahnete smerom vľavo a vpravo. Ak sa to podarí, tak vľavo v hornej polovici budete mať samotný dok s piatimi zásuvkami pre konektory rôzneho druhu. Na strane, ktorá leží na stole, nájdete gumové úchytky alebo drážky, kadiaľ môžete smerovať kábel, aby vám na stole neprekážal, hoci vzhľadom na jeho dĺžku (60 cm) to až tak nehrozí.

Na strane, kde bude položený notebook, sú 4 protišmykové gumové plôšky a smerom k vám ešte 2 gumové zarážky.

Gumové plôšky sa nachádzajú na dvoch výklopných ako keby lištách, ktoré majú na svojej spodnej strane výklopnú nožičku. Tú zasuniete do drážok, ktoré nájdete na tele dokovacej stanice. Nimi upravujete sklon notebooku a na každej strane ich nájdete 5.

Výhodou je jednak to, že budete mať nadvihnutý notebook, čím sa bude môcť lepšie chladiť, a okrem toho sa na ňom bude komfortnejšie pracovať. Druhou výhodou je konektorová výbava docku:

  • Samec USB-C – ním sa pripája dock k notebooku a je kompatibilný so štandardom Thunderbolt 3,
  • 2-krát USB-A 3.2 Gen 1 – napájací výkon 7,5 W, dátová priepustnosť 5 Gbps,
  • 1-krát USB-C – napájací výkon 7,5 W, dátová priepustnosť 5 Gbps,
  • HDMI 1.4 – podporované rozlíšenie 4k/30 Hz,
  • 1-krát Gigabit Ethernet so svetelnou kontrolkou

Cena k 11.4.2024: 26,90 / 45,75 (Alza dni)

3. AlzaPower MagCore

Sú káble s magnetickými konektormi na jednom a USB-A na druhom konci. Ku každému dostanete 2 maličké konektory – 1 USB-C a druhý Micro USB. Pre Apple Alza káble nedodáva.

V princípe to funguje tak, že maličký konektor zapojíte aj natrvalo do zariadenia (napr. slúchadlá) a keď idete nabíjať, iba priložíte 1 konektor k druhému, čím dôjde k spojeniu a prenosu prúdu alebo dát.

Je to užitočné hneď z dvoch dôvodov:

  1. Ak do kábla zakopnete, konektory sa rozpoja a nevylomíte si nabíjací konektor, alebo nezhodíte zariadenie.
  2. Micro USB koncovky sa niekomu môžu ťažko zapájať, pretože musíte nájsť správny smer zapojenia. S použitím magnetických káblov od Alza Power toto odpadá.

Podrobne som o nich písala tu: AlzaPower MagCore – káble s magnetickým konektorom

Cena k 11.4.2024 variant AlzaPower MagCore 2in1 USB-A to Micro USB/USB-C 3A, 60W 2m (AL): 26,90 € / balenie 3 ks

4. AlzaPower VelcroStrap+ Roll 10 m

Alza túto drobnosť nazýva organizér káblov. V skutočnosti ide o pásku z obojstranného suchého zipsu, ktorú môžete nastrihať na ľubovoľnú dĺžku a veľmi jednoducho zaistiť zmotané káble, aby sa nerozmotávali. Je to naozaj len taká maličkosť, ale mne to veľmi uľahčuje život. Alza to takmer na každý svoj kábel pridáva automaticky, ale mne sa to osvedčilo napríklad aj na káblové slúchadlá.

Cena k 11.4.2024 za dĺžku 10 m: 9,70 €

5. AlzaPower Cable Clips Mix 10 pcs

Je organizér káblov, ktorý v balení obsahuje 10 rôznych úchytov na kabeláž v rozdielnych veľkostiach od jedného po 4 káble s priemerom 5, 7, 8 alebo 9 mm. Zo spodnej strany majú gumené úchytky obojstrannú lepiacu pásku a musím povedať, že držia naozaj extrémne pevne.

Princíp je jednoduchý – nalepíte úchyt na miesto, kde potrebujete viesť káble, a tie do držiaka následne vsuniete. Ja ich používam na pracovnom stole doma na uchytenie kábla od reproduktorov a nabíjacieho kábla.

Cena k 11.4.2024: 7,79 € / balenie

6. AlzaErgo HS100S (AL)

Je stojan na slúchadlá cez hlavu. Ocitol sa mi v objednávke vlastne omylom, ale doteraz ho prakticky denne využívam.

Je vyrobený taktiež z hliníku, striebornej farby. Dostanete ho rozobraný, takže v balení hľadajte:

  • Jednu kruhovú základňu s priemerom približne 10 cm,
  • Jednu časť približne v tvare obráteného L,
  • 4 protišmykové gumené nožičky,
  • 2 maličké skrutky
  • a imbusový kľúč

Princíp zostrojenia je veľmi jednoduchý:

  1. Vyhmatajte si kruhovú základňu, nájdete v nej dve dierky, cez ktoré jednu po druhej prestrčíte skrutky tak, aby vybrúsená a krajšia časť základne po zoskrutkovaní neležala na stole.
  2. Na spodnej strane dielu v tvare obráteného L sú takisto dve dierky – do nich budete skrutky priťahovať, aby ste spojili obidve časti.
  3. Dajte si pozor, aby ste skrutky dali do obidvoch dierok rovno a už len pritiahnite priloženým imbusákom.
  4. Posledným krokom je nalepenie nožičiek, ktoré v balení nájdete 4. Zo spodnej strany majú lepiacu vrstvu. Len je potrebné dať pozor, aby ste ich nalepili tak, aby stojan stabilne stál na stole.

Cena k 11.4.2024: 18,90 €

7. Rapture RESPAWN GLOW XL (AL)

Podložka pod klávesnicu a myš čiernej farby v rozmeroch 90x30x0,4 cm, ktorej zvláštnosťou je okrem jej rozmerov aj podsvietenie.

Aby som bola presnejšia, jej obvod je podsvietený. V ľavom hornom rohu nájdete dve veľmi dobre hmatateľné mechanické tlačidlá. Bližším k rohu podložky ju zapínate, vzdialenejším si volíte zo štrnástich režimov svietenia.

Stačí ju pripojiť či už do USB portu počítača, alebo do elektrickej siete, len si dajte pozor a nepoužite príliš silný adaptér.

Cena k 11.4.2024: 19,90 €

8. AlzaPower AluCore USB-C/USB-C 3.2 Gén 1, 5 A, 100 W, 2 m (AL)

Je dvojmetrový kábel podporujúci Power Delivery s výkonom 100 W a nabíjací prúd 5 A, nabijete ním preto telefón, tablet, ale aj notebook. Na oboch koncoch je zakončený USB-C koncovkami, ktoré sú osadené v puzdre z hliníkovej zliatiny. Samozrejme, okrem nabíjania ním môžete prenášať aj dáta rýchlosťou 5 Gb/s.

Je vybavený E-Mark čipom, ktorý zabezpečí komunikáciu pripojených zariadení, a tak čo najväčšiu možnú efektivitu nabíjania a prenosu dát.

Cena k 3.11.2023: 11,90 €

9. Alza Ragee R2 – bezdrôtový reproduktor

Je bezdrôtový reproduktor s dobrou výdržou, čistým zvukom a príjemnými rozmermi za ešte príjemnejšiu cenu. Kompletnú recenziu nájdete tu:
Reproduktor AlzaPower Rage R2 – na hovorené slovo ako stvorený

Záver

Platí, že mi za tento článok Alza ako taká nezaplatila ani cent. 🙂 Kúpou produktov spomenutých v článku cez odkazy ale podporíte moju tvorbu, za čo budem vďačná. Všetky tieto produkty sama dlhodobo používam.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, Twitteri, e-mailom alebo do komentárov pod článkom. Newsletter bude tentoraz o tom, ako pracovať so zvukom. Už ste sa prihlásili na odber?

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.