Kategórie
Hardware

Reproduktor AlzaPower Rage R2 – na hovorené slovo ako stvorený

AlzaPower Rage R2 je bezdrôtový reproduktor, ktorý za cenu približne 40 € ponúkne stereo zvuk, výkon 10 W a veľmi jasný a zreteľný prejav. Poďme sa naň pozrieť bližšie.

Technické parametre

Technické parametre
Parameter Hodnota
Veľkosť meniča 40 mm
Výkon 2 × 5 W
Udávaný frekvenčný rozsah 90 – 20000 Hz
Impedancia 4 ohm
Citlivosť 80 dB ±2 dB
Verzia Bluetooth 4.1
Podporované profily A2DP v1.2, AVRCP v1.4, HFP v1.6, HSP v1.2, DI v1.3
Vstavaná batéria Lithium-ion Polymer, 2200 mAh
Maximálna doba prehrávania 20 hodín
Vodeodolnosť IPX5
Rozmery 186 × 56 × 62 mm
Hmotnosť 400 g
Ďalšie funkcie Putko na karabínu, baterka

Obsah balenia a vzhľad

Reproduktor dostanete v krabici z recyklovaného papiera, ktorá však napriek tomu vyzerá prémiovo. Je natoľko pevná, že ju môžete použiť aj na jeho prenášanie.

V na dnešnú dobu pomerne bohatom balení nájdete:

  • samotný reproduktor AlzaPower Rage R2,
  • nabíjací kábel USB-A na Micro USB,
  • kábel 3,5 na 3,5 mm Jack,
  • karabínu na zavesenie reproduktora
  • a obvyklé návody

Reproduktor na prvý pohľad pôsobí športovo alebo až turisticky. Je dostupný v niekoľkých farbách, medzi inými striebornej, zelenej, modrej a červenej. Ja mám červený variant.
Väčšina reproduktora je čierna, farebné sú len lemy alebo hrany zozadu a spredu.

AlzaPower Rage R2 z prednej strany.

zdroj: https://www.alza.sk/alzapower-rage-r2-red-d5494085.htm?o=3

Z prednej strany sa nachádza mriežka, ktorá je kovová (zrejme hliníková), aspoň sa tak zdá. Na zadnej pod gumenou krytkou sa ukrýva posuvný vypínač, AUX (3,5 mm Jack) na prepojenie reproduktora so zariadením pomocou kábla a Micro USB konektor na nabíjanie.

Vrchná strana obsahuje 5 tlačidiel, ktoré nie sú veľmi dobre hmatateľné, ale pri troche cviku by ste nemali mať problém. Zľava sú to:

  • tlačidlo so symbolom M – zapnutie / vypnutie mikrofónu pri telefonovaní,
  • pauza / Prehrávanie,
  • mínus – tlačidlo označené tenkou hmatateľnou pomlčkou – slúži na zníženie hlasitosti alebo posun o skladbu vzad,
  • plus – tlačidlo označené maličkým pluskom – zvýšenie hlasitosti / presun o skladbu dopredu,
  • a úplne vpravo nájdete tlačidlo na zapnutie LED svetla.

Na ľavom boku potom nájdete LED svetlo a vpravo putko na karabínu, ktorá je v balení.

Celý reproduktor je pogumovaný, čo zaručí odolnosť proti nárazom. Certifikácia IPX5 zasa znamená, že odolá dažďu aj piesku. Na ponáranie však konštruovaný nie je.

Technický popis zavádza

Keď si prečítate popis na produktovej stránke, dozviete sa, že Alza do reproduktora použila high-end komponenty, no v cene okolo 40 € a v týchto dňoch len 21,90 € to jednoducho nie je možné. AlzaPower Rage R2 obsahuje síce Bluetootch chipset od Qualcommu, ktorý zaručí nerušené spojenie s mobilom alebo počítačom, no na kvalitu zvuku nemá vplyv. Takisto nečakajte žiadne ohurujúce basy.

Zvuková charakteristika – čistý prednes, len náznak basov

Keď už hovorím o basoch, zastavím sa hneď pri zvukovej charakteristike.

Musím priznať, že som nadšená z toho, že AlzaPower Rage R2 ponúkne stereo zvuk. To napríklad JBL Flip 5, ktorý je bežne dvojnásobne drahší, nemá. Na prvé počutie vás tiež môže zaujať jeho výborná čistota a perfektne zreteľný prednes či už spevu, alebo hovoreného slova. Veľmi pekne prehrá folk,, ľahký rock (u hard rocku to už je horšie) či ľudovú hudbu. Hip-hop alebo metal si na ňom pre vlastné dobro nepúšťajte. 🙂 Tým chcem len povedať, že netrpí prebasovanosťou, ako iné lacné reproduktory v podobnej cenovej kategórii.

Na hovorené slovo každého druhu je však výborný. Prednes nie je ničým skreslený, všetko je počuť jasne a čisto.

Výdrž a nabíjanie

Reproduktor má vstavanú batériu s kapacitou 2200 mAh a podľa výrobcu by mal vydržať až 20 hodín na jedno nabitie. Testovala som to a približne pri polovičnej hlasitosti sa na túto hodnotu dokážete dostať. Ak počúvate s hlasitosťou na 100 %, výdrž bude zhruba 10 hodín. Indikátor nabitia batérie však chýba. O tom, že sa AlzaPower Rage R2 vybíja, dá vedieť iba zopár minút pred vybitím zvukovým signálom.

Pre zlepšenie výdrže slúži funkcia automatické vypnutie. Pokiaľ reproduktor zapnete, ale ho nespárujete a ani doň nezapojíte kábel, po chvíli sa sám vypne. Rovnako sa vypne, ak na mobile alebo počítači deaktivujete Bluetooth, mám to otestované. Ak však je spárovaný, alebo prepojený cez kábel, ostane zapnutý aj vtedy, keď nič neprehráva.

AlzaPower Rage R2 nabijete cez Micro USB kábel, no nepodarilo sa mi otestovať dobu nabíjania. Pre slabozrakých čitateľov – pri nabíjaní na vrchu bliká dióda, po nabití ostane svietiť.

Pripojenie – stabilne nestabilné

Na bezdrôtové pripojenie slúži už staršia verzia Bluetooth 4.1. Po spárovaní s počítačom mi pripojenie vypadávalo už zopár metrov od neho. Pritom iné zariadenia s technológiou Bluetooth nemajú problém zvládnuť celý byt.

Je škoda, že Alza neaktualizuje svoje zariadenia na novšiu verziu.

Cena (AL)

Reproduktor v súčasnosti (apríl 2024) kúpite na Alze za 26,90 €.

Aktuálna cena APW RAGE R2 v slovenských e-shopoch: € – € (Zdroj: Heureka.sk, )

Po niekoľkých mesiacoch používania musím povedať, že sa stále oplatí.

Záver

AlzaPower Rage R2 nie je zlá voľba, pokiaľ potrebujete lacný reproduktor nap očúvanie najmä hovoreného slova a ľahších hudobných žánrov. Výhodou je čistý prednes a dlhá výdrž na jedno nabitie. Nevýhodou práve mierne chýbajúce basy a podľa mojich zistení aj dosť nestabilné pripojenie.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku,, e-mailom alebo do komentárov pod článkom. Som aj na sociálnej sieti LinkedIn.

Ak ešte neodoberáte newsletter Zo sveta prístupnosti, je načase to zmeniť. 🙂

PS: Podpora sa cení. Presne pod týmto nadpisom nájdete na hlavnej stránke možnosti, ako moju tvorbu podporiť. Ďakujem.

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


3 odpovede na “Reproduktor AlzaPower Rage R2 – na hovorené slovo ako stvorený”

Dobrý den, děkuji za recenzi na reproduktor s dobrým poměrem výkon cena.
Ještě jeden malý nedostatek je to že se nabíjí přes mikro USB a ne přes USB-c.

Máte pravdu pokud se nenabíjí pravidelně tak to zas tak moc nevadí.
To už mi víc vadí u reproduktoru JBL go 2 že nezobrazuje stav baterie připojeného zařízení. Naivně jsem si myslel že JBL go 3, to už umět bude ale bohužel taky ne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.