Kategórie
Software

Stocard – vernostné karty na jednom mieste

Ak aj vám vadí množstvo vernostných kariet, musíte rozmýšľať, akým spôsobom ich zoradiť, aby ste si pamätali, ktorá je ktorá, pomôže vám aplikácia Stocard. Pridáte si do nej všetky klubové, vernostné a zákaznícke karty a potom v obchode už len vyhľadáte a zobrazíte tú, ktorú potrebujete.

Popis práce s aplikáciou, jej prístupnosť a rozmiestnenie prvkov platí – ako zvyčajne – pre operačný systém Android vo verzii 13 a čítač obrazovky TalkBack.

Inštalácia a prvé spustenie

Stocard je k dispozícii ako pre zariadenia s operačným systémom Android v Obchode Play, tak aj pre iOS v App Store.

Inštalácia je štandardná, nič vás neprekvapí. Aplikácia je zadarmo a v slovenčine, aj keď som už videla aj lepší preklad.

Po prvom spustení vás vyzve, aby ste jej povolili posielať upozornenia. Predpokladám, že sa to bude týkať najmä nových letákov tých obchodov, ktorých kartu máte pridanú. Je na vás, či ich povolíte. Poviem totiž hneď na úvod, že karta Ponuky je úplne neprístupná, a teda pre používateľov čítačov obrazovky zbytočná.

Takisto máte možnosť priamo sa registrovať cez rôzne druhy účtov, medzi iným aj Google. Odporúčam, pretože pridané karty ostanú zálohované aj po kúpe nového zariadenia.

Prostredie Stocard

Skladá sa z troch záložiek či kariet, medzi ktorými prepínate v spodnej časti obrazovky:

  • Karty – nájdete tu všetky pridané karty zobrazené v akoby dlaždiciach vždy 2 a 2 pod sebou. Karty sú zoradené podľa abecedy, čo ale môžete v nastaveniach zmeniť. Na tejto obrazovke tiež nájdete tlačidlo Pridať kartu. Pri prvom otvorení sa nachádza skôr vpravo dolu, ak už máte karty pridané, nájdete ho v strede dolnej časti displeja.
  • Ponuky – záložka obsahuje ponukové letáky všetkých možných obchodov. Sú zoradené taktiež v dlaždiciach 2 x 2, ale používateľ čítača obrazovky sa nedozvie ani názov ponuky. Až po poklepaní na nepomenovaný prvok zistíte švihaním prsta, aký leták ste rozklikli. Funguje aj posúvanie medzi stránkami rolovaním dvomi prstami zľava doprava a opačne, no pri pokuse nechať opísať obrázok TalkBack zlyhal.
  • Účet – nájdete tu možnosť registrovať sa a nastavenia aplikácie. Sekcia je prístupná tak, aby sa skúsený používateľ zorientoval.

Pridávame kartu

  1. Proces pridávania karty do aplikácie Stocard začnete poklepaním na tlačidlo v spodnej časti záložky Karty Pridať kartu.
  2. Aplikácia zobrazí všetky dostupné vernostné karty. Vo vrchnej časti obrazovky sú často pridávané, nižšie nájdete ich kompletný zoznam zoradený v abecednom poradí.
  3. Vyhľadáte tú, ktorú budete pridávať, a poklepete na ňu.
  4. Povolíte aplikácii fotiť a nahrávať video, pretože budete potrebovať fotoaparát, aby ste nasnímali čiarový kód karty.
  5. Pokúsite sa zosnímať čiarový kód. Zatiaľ som skúšala len virtuálnu vernostnú kartu, ale pokiaľ viete, kde kód hľadať, snímanie je bezproblémové.
  6. Ak sa kód zosnímať nepodarí, ale poznáte číslo karty, poklepete na tlačidlo Manuálne zadanie, ktoré nájdete v spodnej časti obrazovky.
  7. V takom prípade vás aplikácia presmeruje priamo do správne popísaného editačného poľa, kde číslo ručne zapíšete. Zobrazí sa klasická číselná klávesnica. Pokiaľ by číslo obsahovalo aj písmená, poklepaním na tlačidlo Používanie úplnej klávesnice zobrazíte plnú verziu.
  8. Vo vrchnej časti potom môžete uložiť kartu poklepaním na Dokončiť, alebo zrušiť pridávanie rovnomenným prvkom. Tlačidlo Späť na telefóne nefungovalo.

Ak potrebujete kartu ukázať v obchode, stačí otvoriť Stocard, švihaním alebo posúvaním prsta vyhľadať tú, ktorú potrebujete, a poklepať na ňu. Zobrazí sa jej čiarový kód, ktorý si obchodník môže načítať. Nezabudnite pred nasnímaním deaktivovať clonu obrazovky. Pre lepšiu čitateľnosť telefón zvýši jas displeja, čo pomerne rýchlo vybíja batériu, preto po načítaní karty odporúčam zatvoriť aspoň detail karty.

Účet

Tu nájdete niektoré položky ako Registrovať sa. Ja som kvôli zálohovaniu pridaných kariet využila možnosť registrácie cez Google účet.

Môžete tiež zdieľať aplikáciu známemu cez nesprávne preloženú položku Odporučiť priateľa. Ak potrebujete zmeniť krajinu, urobíte tak poklepaním na Región.

Za pozornosť stojí položka Asistent karty. Je predvolene zakázaná, pretože potrebuje neustály prístup k polohe na pozadí. Pokiaľ to správne chápem, ak funkciu povolíte, pri návšteve obchodu vám aplikácia ponúkne priamo jeho zákaznícku kartu.

V sekcii Rozšírené nastavenia nájdete:

  • Zoradiť zoznam kariet podľa – predvolený je názov, ale môžete si vybrať aj frekvenciu používania, alebo podľa naposledy použitej.
  • Stocard uzamknutie – zabezpečí aplikáciu bezpečnostným prvkom vášho zariadenia. Táto položka mi však v čase testovania nefungovala.

Záver

Aplikáciu Stocard budem používať. Je síce pravda, že si môžete pridať vernostné karty aj do Peňaženky od Googlu, ale práca s nimi priamo pri platení nie je taká pohodlná. Základné funkcie aplikácie sú úplne prístupné, letáky však budete musieť oželieť. Jediné, čo mňa osobne trošku mrzí, je nefunkčnosť zabezpečenia Stocard.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, Twitteri, e-mailom alebo do komentárov pod článkom.

Raz mesačne posielam aj newsletter Zo sveta prístupnosti, kde nájdete zaujímavé zdroje na čítanie, pozvánky na rôzne webináre, semináre, konferencie v oblasti prístupnosti predovšetkým pre používateľov so zrakovým postihnutím. Vyskúšajte.

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Jedna odpoveď na “Stocard – vernostné karty na jednom mieste”

Ja by som len dal do pozornosti podobnú aplikáciu Catima pre android https://catima.app/ .
Oproti 100 Card nedisponuje toľkými funkciami, neponúka letáky, umožňuje manuálne zálohovanie, vyžaduje minimum oprávnení, je open-source, je dostatočne dobre prístupná s čítačmi, je zväčša lokalizovaná do slovenčiny a je od veľmi milej autorky ochotnej riešiť problémy s prístupnosťou.
Túto alternatívu odporúčam predovšetkým tým z vás, ktorí radi oželiete niektoré pokročilejšie funkcie výmenou za citlivejší prístup k ochrane vašich osobných údajov a súkromia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.