Kategórie
Návody Software

Ako platiť s Google Pay

Google Pay je bezdrôtový spôsob platby, ktorý môžete využiť či už v obchodoch, ale aj na online platby v e-shopoch. Funguje to tak, že si do aplikácie nahráte digitálnu kópiu debetnej karty a samotná platba potom prebehne prostredníctvom NFC čipu.
Ja sama ho používam napríklad v aplikácii Ideme vlakom. V tomto článku sa pozriem na Google Pay od A po Z.

 

Google Pay a bezpečnosť

 

Google Pay neobsahuje reálne informácie o platobných kartách. Číslo karty je totiž virtuálne a najmä jednorazové. To znamená, že pre každú platbu je generované nové číslo. Pri platbe cez internet sa tak obchodník k číslu vašej karty nedostane. Pokiaľ by vám niekto telefón ukradol, je možné aplikáciu na diaľku zablokovať, čím odpadá povinnosť blokovať každú kartu zvlášť. Urobíte tak prostredníctvom aplikácie Nájsť zariadenie. O každej transakcii dostanete upozornenie a ich prehľad si viete pozrieť v aplikácii alebo na webe pay.google.com.

 

Čo budete potrebovať?

 

Na to, aby ste mohli Google Pay využívať, potrebujete splniť niekoľko jednoduchých podmienok:

 

  • Telefón disponujúci technológiou NFC. Dnes už je veľmi málo takých mobilov, ktoré by NFC čip nemali. Pozor si treba dať najmä pri kúpe úplne lacných zariadení. Treba takisto skontrolovať, že platby prostredníctvom NFC sú zapnuté. Väčšinou predvolene sú, ale odporúčam si to preveriť. Túto voľbu nájdete v nastaveniach > pripojenia.
  • Zabezpečený telefón PIN kódom, odtlačkom prsta alebo FaceID – vyššiu sumu totiž budete musieť potvrdiť nejakým bezpečnostným prvkom.
  • Aplikácia Google Pay – ak nie je defaultne predinštalovaná, stiahnete ju z Obchodu Play. Sem nahráte debetnú či kreditnú kartu, alebo aj vernostné karty. Aplikáciu nainštalujete do mobilných telefónov či tabletov minimálne s Androidom vo verzii 4.4 a vyšším.
  • Podpora platby bankou – s tým by už dnes nemal byť problém ani na hodinkách.

 

Ako to funguje?

 

Ak chcete platiť prostredníctvom Google Pay či už v obchodoch, alebo na internete, je potrebné do aplikácie nahrať digitálnu kópiu platobnej karty. Okrem kreditných či debetných kariet sem môžete uložiť aj vernostné karty reťazcov, drogérií, predajní so športovým vybavením a podobne. Pri platbe do 20 € len rozsvietite displej mobilu a priložíte ho chrbtom k platobnému terminálu. Nie je potrebné byť pripojení k internetu. Nad 20 € (možno dnes až nad 50 €) musíte mobil aj odomknúť. Odpadá však zadávanie PIN kódu na platobnom termináli. Je to výhodné aj z toho dôvodu, že sa dnes rozmáhajú dotykové platobné terminály.

Ak chcete využiť vernostnú kartu, otvoríte aplikáciu Google Pay, klepnete na kartu a požiadate obchodníka, aby naskenoval čiarový kód. Pokiaľ by ho karta nemala, budete obchodníkovi musieť nadiktovať jej číslo.

Na webe je princíp platby veľmi jednoduchý. Pri nákupe si vyberiete ako platobnú metódu Google Pay. Následne sa dostanete do okna, kde si vyberiete účet a kartu, s ktorou budete platiť. Niekedy je potrebné zadať heslo k účtu. Potvrdíte tlačidlo Zaplatiť. Posledným krokom je potvrdenie platby v aplikácii mobil bankingu vašej banky.

 

Pridanie platobnej karty v mobile

 

  1. Otvoríte Google Pay.
  2. Poklepete na tlačidlo Pridať kartu v spodnej časti displeja.
  3. Vyberiete typ karty – debetná / kreditná, vernostná, darčeková karta alebo verejná doprava. Ďalšie kroky sa odvíjajú od typu karty. Najprv popíšem postup pre pridanie platobnej karty.
  4. Opätovne poklepete na Debetná alebo kreditná karta.
  5. Do editačného poľa vpíšete číslo karty (16 číslic).
  6. Následne sa sprístupnia ďalšie dve editačné polia – platnosť (MM/RR) a CVC. Do poľa MM/RRRR zadáte dátum platnosti vo formáte mesiac a rok (napr. 0725). Do CVC alebo CVV napíšete trojmiestny kód.
  7. Potvrdíte tlačidlo Uložiť.
  8. Ďalším krokom je odsúhlasenie podmienok využívania služby. Väčšinou sú rozdelené akoby do dvoch úsekov. Čiže najprv potvrdíte tlačidlo Viac a potom Prijať a pokračovať.
  9. Nasleduje overenie karty vašou bankou. Aplikácia predvolene ponúka overenie prostredníctvom SMS správy. Ak vám tento spôsob vyhovuje, necháte políčko začiarknuté a poklepete na Pokračovať.
  10. Banka vám zašle 6-miestny overovací kód, ktorý odpíšete do editačného poľa a potvrdíte tlačidlo Odoslať. Tým je proces dokončený.

 

Ak pridáte do aplikácie viac kariet, nastavte si jednu predvolenú na bezkontaktné platenie. Urobíte to tak, že poklepete na názov karty a švihaním prsta vyhľadáte a poklepaním potvrdíte Nastaviť bezkontaktné platby ako predvolené. Tým zaistíte, že pri platbe už nebudete musieť do aplikácie vstupovať. Bude to nutné len v tom prípade, ak by ste potrebovali zmeniť platobnú kartu.

Tu nájdete aj prehľad o posledných transakciách. Celú aktivitu si môžete pozrieť cez Otvoriť navigačnú ponuku > Aktivita.

 

Vernostné karty

 

Pri pridávaní vernostnej karty stačí naskenovať čiarový kód. Nie je potrebné odpisovať údaje, aplikácia si ich doplní sama.

Postup je nasledovný:

 

  1. Poklepete na Pridať kartu a z možností vyberiete Vernostná karta.
  2. Aplikácia vám ponúkne dlhý zoznam podporovaných predajcov. Tu švihaním a poklepaním vyberiete toho, ktorého kartu chcete pridať.
  3. Následne je potrebné oskenovať čiarový kód z karty. Môže to byť trošku komplikované, pretože kód musíte umiestniť do stredu rámčeka. Je naznačený štyrmi akoby polkruhmi myslím bielej farby. Na to som prišla iba preto, že v zábere som nemala kartu, ale tmavomodré puzdro. Inak mi úplne splynul s farbami karty. A tak ostáva len skúšať a skúšať. Mne sa to na niekoľko pokusov podarilo a úspešne som si tam nahrala dve vernostné karty.
  4. Potom už len stačí poklepať na Uložiť.

 

Záver

 

Na záver musím povedať, že Google Pay je od prvého až po posledný krok prístupná služba. Nebudete mať problém s ničím, možno až na skenovanie čiarového kódu. Aj tu však máte možnosť poklepať na tlačidlo Zadať manuálne a údaje odpísať. Myslím, že je to dobrá voľba aj pre ľudí so zrakovým znevýhodnením, najmä ak prevádzky či obchody začnú využívať dotykové platobné terminály, ktoré sú, samozrejme, neozvučené.

V druhej časti článku sa pozriem na to, ako platiť prostredníctvom Google Pay na hodinkách. Nezabudnite ma preto sledovať či už na Facebooku, alebo na Twitteri. Otázky a pripomienky môžete tiež písať do komentárov pod článkom alebo e-mailom. No a aby vám naozaj nič neušlo, prihláste sa na odber newslettera.

 

Zdroje

 

2 odpovede na “Ako platiť s Google Pay”

Ahoj,
Aké vernostné karty bežne k dostaniu v našich podmienkach je možné do google play vložiť?
Fungovali by karty ako sú: Kaufland, Lidl, Coop a pod?

Ahoj, ja tam mám Billu a Sportisimo. Vyberám z ponuky: Tesco Slovensko – Clubcard, DM drogerie, Dráčik, Slovnaft, Coop Jednota, Lekáreň Dr. Max, Nay, Teta drogéria, ONV, EXI Sport, Panta rhei, Lidl, OBI, Mountfield, Kaufland a pod.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.