Kategórie
Rýchle správy

Nová hlavička stránky aj fotky na sociálnych sieťach

Mnohí ste si určite všimli, že pred pár dňami sa zmenil obrázok v hlavičke stránky. A nielen ten. Takisto je nová (a takmer taká istá) fotografia v záhlaví facebookovej stránky a bannerová fotka v profile na Twitteri. Čo je na nej vidieť a ako to vzniklo?

 

Na obrázku je nápis

 

Technológie bez zraku v Braillovom písme, žltý na modrom pozadí. Na webovej stránke v jednom riadku, na Facebooku a Twitteri je rozdelený do dvoch. Výsledný produkt mi pomohla vytvoriť Eva Barániková, za čo jej veľmi pekne ďakujem. Ja som len zadala požiadavku na dostatočný kontrast a rozmery, v ktorých je nápis potrebné vyhotoviť pre web a sociálne siete. Grafická úprava už bola čisto v jej rukách. A dopadlo to podľa mňa veľmi dobre. 🙂

 

Nezvyčajný prekladač

 

No a ako vznikol samotný nápis? SKN v Levoči a konkrétne Slovenská autorita pre Braillovo písmo dala pred pár týždňami do pozornosti prekladač do Braillovho písma. Funguje to tak, že vy doň zadáte text podľa koordinátora SABP najviac s dĺžkou 1800 znakov, ktorý chcete preložiť. Ten písmenko po písmenku mení text na unicode znaky, ktoré predstavujú šesťbodie Braillovho písma. Tieto unicode znaky boli adaptované konzorciom unicode a ak to typ písma podporuje, tak sa zobrazujú ako bodky a bunky. Toto grafické znázornenie čítajú aj čítače obrazovky (teda aspoň z mojej skúsenosti NVDA určite).

Takto sa podoba Braillovho písma môže rozšíriť aj medzi verejnosť a trošku oživiť záujem oň aj medzi našincami, teda nevidiacimi ľuďmi a ľuďmi so zvyškami zraku.

 

Záver

 

Fotografie obsahujú aj alternatívny popis pre používateľov čítačov obrazovky, ale bohužiaľ, čítač je voči nim chladný. Keďže mne osobne sa nápis veľmi páči, rozhodla som sa ho priblížiť aj vám, aby ste tiež z toho niečo mali.

Tak čo poviete na novú grafickú podobu hlavičky webovej stránky, Facebooku a Twitteru? O svoje dojmy sa podeľte buď v komentároch pod článkom, alebo e-mailom a, samozrejme, aj na zmienených sociálnych sieťach. Mimochodom, newsletter už odoberáte?

Chcem odoberať newsletter

* indicates required

Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.