Kategórie
Software

Prístupné knihy – kam na ne?

Knihy tvoria súčasť môjho života odmalička. Ešte skôr, ako som sa naučila čítať, som počúvala audioknihy v podaní mojich rodičov. 😊  Teraz čítam v Brailli aj ako audio, ale najviac v elektronickej forme. A tak vám v tomto článku predstavím niekoľko zdrojov, odkiaľ prístupné knihy nakupujem alebo sťahujem legálne zdarma.

 

Slovenská knižnica pre nevidiacich

 

SKN.sk je jedinou knižnicou na Slovensku, ktorá ponúka knihy v Braillovom písme. Za výpožičku neplatíte, je potrebné sa však zaregistrovať. Prihlášku  čitateľa nájdete na stránke a je prístupná. Knižnica toho ponúka však oveľa viac. Môžete si predplatiť časopisy alebo kalendáre. Má bohatý archív starých čísel zvukových časopisov. No a v neposlednom rade disponuje rozsiahlou ponukou audiokníh. Aby ste mali k nim prístup, treba vyplniť osobitnú prihlášku.

Audioknihy obsahujú údaje o tom, kto ich sťahoval, aby boli zabezpečené pred nekontrolovaným šírením.

 

Platené audioknihy

 

Audiolibrix – je to stránka alebo aplikácia, kde viete zohnať audioknihy podľa mňa vo výbornej kvalite. Len si za ne aj zaplatíte. Môžete platiť buď jednorazovo za každú objednávku zvlášť, alebo mesačné predplatné a mať neobmedzený prístup k celej ich ponuke. Recenziu aplikácie nájdete tu.

Audible – ponúka audioknihy v cudzích jazykoch, prevažne v angličtine. Funguje takisto na princípe predplatného, ale je oproti Audiolibrixu niekoľkonásobne drahšia. Aplikáciu stiahnete ako v Obchode Play, tak aj v App Store. Zatiaľ jej prístupnosť neviem zhodnotiť.

Martinus – aj toto kníhkupectvo ponúka okrem kníh v čiernotlači aj audioknihy. Cenovo vychádzajú podobne ako v Audiolibrixe, ale kvalitu neviem posúdiť. Od nich audioknihy ani neviem prečo nenakupujem.

Jan Melvil Publishing – ak máte radi rozvojovú alebo odbornú literatúru, môžem odporučiť aj toto české vydavateľstvo. Ich tvorbu si aj sami predávajú. Samozrejme, viete knihy zohnať aj inde, ale priamo u nich sú o niečo lacnejšie. Majú knihy v papierovej, elektronickej aj audio forme.

 

Tieto knihy majú po nákupe v sebe zakódované, kto ich vlastní. Preto ak sa majiteľ rozhodne knihu šíriť, vedia to odhaliť.

 

Knihy v elektronickej forme

 

Digibooks – asi najznámejšia slovenská knižnica pre nevidiacich s knihami v elektronickej forme. Obsahuje niekoľko desiatok tisíc kníh v rôznych formátoch – doc, docx, txt, pdf a na moju zlosť aj djvu. Je potrebné sa do knižnice zaregistrovať a vytvoriť si prihlasovacie údaje. Platí sa aj členské vo výške 13,20 € ročne. Knihy sú obodované podľa ich stavu a týždenne máte limit 50 bodov. Ak ho dosiahnete, ďalšie knihy môžete sťahovať až v nasledujúcom týždni. Prihlášku nájdete tu. Ak by ste si pred prihlásením chceli prezrieť ich katalóg kníh, stačí aktivovať tlačidlo Jednoduché rozhranie. V tomto rozhraní môžete knihy vyhľadávať, pozrieť si všetky informácie o knižnici, nemôžete však sťahovať.

DKZP.cz – Digitální knihovna zrakově postižených Mathilda – treba sa tiež registrovať, no knihy môžete sťahovať v neobmedzenom množstve a zdarma. Obsahuje však dokumenty len vo formáte txt. Odkaz na registráciu je tu.

SPVK.cz – Svět pro všechny – digitální knihovna – pre sťahovanie musíte tiež vyplniť registračný formulár, ale na rozdiel od DKZP ponúka možnosť vstúpiť ako návštevník. Môžete si teda ich ponuku prezrieť a na základe toho sa rozhodnete, či registrácia stojí za to. Ponúka len knihy v txt formáte.

KDD.cz – Knihovna digitálních dokumentů – najprv som ju sem nechcela pridať, pretože keď som skúšala registráciu naposledy, nebola možná pre občanov Slovenskej republiky. Teraz na úvodnej obrazovke pri registrácii takisto nájdete upozornenie, že registrovať sa môžu len občania ČR, ale v registračnom formulári stačí vybrať štátnu príslušnosť slovenskú a môžete sa stať čitateľom. Po registrácii je nutné vytlačiť, podpísať, oskenovať a zaslať e-mailom tzv. „Vyhlášení pro registraci“, ktoré vám príde v e-maili. KDD disponuje knihami len vo formáte txt, ako v komentári napísal čitateľ článku.

Martinus – môžem len odporúčať. Z mojej skúsenosti je to jediný obchod, kde si knihu môžem stiahnuť bez toho, aby si vyžadovala nejakú špeciálnu predajcom vyvíjanú aplikáciu. Áno, knihy sú väčšinou vo formáte e-pub a dokonca chránené DRM ochranou. Ja na ich čítanie používam Adobe Digital Editions momentálne vo verzii 4.5. Je to prístupná aplikácia aj pre používateľov čítačov obrazovky.

 

Záver

 

Zdrojov prístupnej literatúry je určite viac. Toto sú mnou overené a najčastejšie používané. Ak máte vlastné tipy, sem s nimi. Budem len rada. Píšte ich do komentárov pod článkom, alebo e-mailom. A, samozrejme, môžeme sa spojiť aj cez sociálne siete Twitter  a Facebook. A aby som nezabudla. Odoberáte už newsletter?

Jedna odpoveď na “Prístupné knihy – kam na ne?”

Ahoj,
Martinus má množstvo kníh vo formáte epub už bez šifrovania cez tzv. Adobe adept, a teda nie je na čítanie potrebná aplikácia Adobe Digital Editions alebo kompatibilná. Ja väčšinu ich kníh čítam na mobile so systémom android v aplikácii @Voice.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.