Kategórie
Software

Listen Audiobook Player – audio knihy pod palcom

Listen Audiobook Player je aplikácia pre mobilné telefóny určená na prehrávanie audio kníh a to aj s DRM ochranou. Nie je na rozdiel od Audiolibrixu viazaná na nákupy zo žiadneho konkrétneho obchodu a je úplne prístupná. Stačí pridať priečinok s knihami a prehrávať.

Obsahuje veľa užitočných funkcií. Môžete napríklad nastaviť dobu, po akej sa prehrávanie vypne, pridávať záložky, meniť pozadie prehrávanej knihy či rýchlosť prehrávania. Dokonca obsahuje značky, pomocou ktorých si môžete v obchode zakúpiť papierovú či elektronickú verziu knihy.

 

Inštalácia a prvé spustenie

 

Listen Audiobook Player nainštalujete tradičným spôsobom z Obchodu Play. Je zdarma a nič vás nezaskočí. Snáď okrem toho, že prostredie je v angličtine.

Po prvom spustení si aplikácia vyžiada povolenie k úložisku. Je to logické, keďže prehráva knihy uložené v zariadení. Poklepete na tlačidlo OK a následne Povoliť. V druhom kroku vás aplikácia vyzve, aby ste vybrali priečinok s audio knihami. Dostanete sa štandardne do správcu súborov v zariadení a zvolený priečinok vyberiete potvrdením tlačidla Použiť tento priečinok. Nájdete ho na spodnej strane displeja.

Keď máte priečinok s knihami zvolený, ocitnete sa trošku nelogicky v Nastaveniach, kde uvidíte práve vami pridaný priečinok. Potvrďte tlačidlo Späť a vrátite sa do prostredia samotnej aplikácie.

 

Prostredie Listen Audiobook Player

 

Je veľmi čisté a prehľadné a tak nejako slovensko-anglické. Vo vrchnej časti Nájdete nasledujúce prvky:

 

  • Sort Direction (zoradenie) – od A po Z alebo od Z po A – bohužiaľ, toto čítač korektne neohlási. Zistíte to, až keď sa prešviháte na prvú knihu v zozname.
  • Sort By – triediť podľa – môžete zoradiť knihy podľa niekoľkých kategórií – naposledy prehrávané (Recently Played), názvu (Title), dátumu pridania (Date Added), dátumu vydania (Date Released), progresu prehrávania a dĺžky (Lengh). Toto už čítač číta správne.
  • Hľadať – tlačidlo je v slovenčine a slúži neprekvapivo na vyhľadávanie v knihách.
  • Ďalšie možnosti – ponuka aplikácie zahŕňajúca okrem iného aj nastavenia. Budem sa tomu venovať podrobnejšie v ďalšom texte.

 

Nižšie sa už nachádza samotný zoznam pridaných audio kníh zoradených predvolene podľa názvu. Vedľa každej z nich švihaním nájdete tlačidlo Book Options (možnosti knihy). Je to akási kontextová ponuka viažuca sa ku každej knihe. Zahŕňa nasledujúce položky: Add to Book Queue (pridať do poradia), Rescan Book (preskenovať knihu), Choose Background (výber pozadia práve prehrávanej knihy), View Files (zobraziť súbory), Rename (premenovať), Split Book (rozdeliť knihu), Delete Book (vymazať), Information (informácie).

 

Okno prehrávača – obsahuje prvkov viac než dosť

 

Dostanete sa doň poklepaním na názov knihy, ktorú chcete prehrať. Na pozadí okna sa nachádza (aspoň myslím) obrázok obálky knihy. Pokiaľ by vám to vadilo, môžete ho zmeniť.

Vo vrchnej aj spodnej časti okna sa nachádza niekoľko prvkov. Vo vrchnej sú akoby všeobecné a v dolnej potom ovládanie samotnej knihy.

V hornej časti displeja nájdete tlačidlo Open (otvoriť), ktoré otvorí ponuku prehrávača. Ďalej Speed, pomocou neho upravujete rýchlosť prehrávania od 1 až po dvojnásobok pôvodnej rýchlosti. Poklepaním na Sleep (spať) spustíte nastavené odpočítavanie času, po akom sa prehrávanie zastaví, zmeníte ho v nastaveniach. Cez Bookmark pridáte do knihy záložku a tlačidlom Library (knižnica) sa vrátite do zoznamu kníh. Pozor, tu tlačidlo Späť nefunguje, ukončili by ste ním celú aplikáciu.

V spodnej časti sú prvky, ktoré umožňujú posúvať sa v knihe po zvolených úsekoch – Back Short (o krátky úsek dozadu), Back Long (o dlhší úsek dozadu), Forward Short (o krátky úsek dopredu) a Forward Long (o dlhší úsek dopredu). Čo pre vás znamená kratší a dlhší úsek, si môžete nastaviť v nastaveniach sami. Pod nimi nájdete ešte tlačidlá Previous a Next chapter (predchádzajúca a nasledujúca kapitola).

Medzi vrchnou a spodnou časťou približne v strede displeja je konečne tlačidlo Play. Tým spustíte / pozastavíte prehrávanie. Medzi prvkami sa, samozrejme, môžete pohybovať aj švihaním prsta. Ak ste však skúsenejší používateľ, popis okna vám určite ušetrí čas.

 

Tlačidlo Open

 

Ako som už spomenula, dostanete sa ním do ponuky samotného prehrávača. Môžete tu nastaviť rýchlosť (Speed). Veľmi zaujímavý je aj ekvalizér, kde okrem iného môžete nastaviť balans medzi ľavým a pravým kanálom, výšku, hlasitosť či mono zvuk.

V Background Options meníte pozadie práve prehrávanej knižky a cez voľbu Orientation určujete orientáciu aplikácie (na výšku, na šírku, prevrátené na výšku a prevrátené na šírku, prípadne podľa nastavenia otáčania obrazovky).

Ak vás zaujímajú podrobné štatistiky o knihe, môžete si ich pozrieť v Otvoriť > Statistics.

 

Ďalšie možnosti

 

Vrátim sa ešte k tlačidlu Ďalšie možnosti. Obsahuje niekoľko zaujímavých položiek. Napríklad cez Book Queue si môžete pozrieť, ktoré knihy ste pridali do poradia. Po poklepaní na Image download settings nastavujete to, či sa majú obrázky ku knihám sťahovať vždy (Always), alebo sa aplikácia spýta (Ask), prípadne nikdy (Newer).

Listen Audiobook Player ponúka aj niekoľko kníh v angličtine na stiahnutie. Dostanete sa k nim po poklepaní na Ďalšie možnosti > Book Download. Nájdete tam klasiky ako Sherlock Holmes, Okolo sveta za 80 dní, Gróf Monte Christo, Alica v krajine zázrakov a podobne.

No a poslednou položkou, ktorú podrobnejšie popíšem, sú Nastavenia (Settings).

 

Settings

 

Nastavenia sú natoľko podrobné, že sa pristavím pri každej položke zvlášť.

 

Appearance – vzhľad

 

Tu je možné zvoliť si tému (Theme), a to Light (svetlú), Dark (tmavú) a Black (čiernu). Aký je rozdiel medzi tmavou a čiernou, to fakt netuším. Ak sa vám angličtina nepozdáva, poklepaním na Language ju môžete vymeniť napríklad za čínštinu, dánčinu, nemčinu či španielčinu a podobne. Slovenčina medzi nimi, samozrejme, nie je.

Poklepaním na začiarkavacie políčko Lock Screen aktivujete a deaktivujete zobrazenie pozadia prehrávanej knihy na zamknutej obrazovke zariadenia. Ak chcete vidieť časy jednotlivých kapitol, ponechajte v položke Show Chapter Progress Bar možnosť „When a book has more than one chapter“ (ak má kniha viac ako jednu kapitolu).

Je tiež možné vybrať si farby pre všetky ukazovatele priebehu knihy aj kapitoly, a to ako textu, tak aj pozadia. Čítač však farby nepopisuje.

 

Interactive Controls – interakcia ovládacích prvkov

 

  • Skip Times – práve tu si môžete nastaviť úseky, o ktoré sa budete v knihe posúvať dopredu či dozadu. Teda mohli by ste, keby nastavenie nebolo také chaotické a takmer neprístupné. Ja osobne sa v ňom neviem zorientovať.
  • Notifications – Notifikácie – podrobné nastavenie toho, ako sa majú zobrazovať oznámenia. Zaujímavé je, že si môžete skryť obsah oznámení, alebo vybrať, či sa vôbec majú zobrazovať na zamknutej obrazovke.
  • Gestures – slúži na konfiguráciu gest. Obávam sa, že pri zapnutom čítači fungovať nebudú. Iba v prípade, ak by nekolidovali s gestami čítača obrazovky.

 

Authomatic Behaviors

 

Upravuje automatické správanie sa pri určitých udalostiach. Napríklad môže synchronizovať prehrávanie naprieč zariadeniami po pridaní Google účtu. Alebo po začiarknutí položky Headset Play Trigger sa po pripojení slúchadiel automaticky spustí prehrávanie. Začiarknutím Bluetooth Play Trigger spustíte prehrávanie po pripojení zariadenia cez Bluetooth.

Pre nás podstatná je položka Audio Focus. Ak je táto možnosť začiarknutá, prehrávanie sa preruší v momente, ak iná aplikácia prehráva zvuk. Pre istotu by som odporúčala túto možnosť nechať vždy začiarknutú kvôli čítaču obrazovky.

Interruption Pause spôsobí, že sa prehrávanie preruší v momente, ak príde iné oznámenie (e-mail, SMS a podobne).

 

Sleep Settings – nastavenia spánku

 

  • Countdown Time – tu nastavujete čas, po ktorom sa prehrávanie zastaví od jednej minúty až po 90 minút alebo po skončení kapitoly.
  • Sleep Notify Sounds – ak chcete, aplikácia vás upozorní zvukom, že sa blíži koniec prehrávania. Zvuk si vyberáte z tónov, ktoré ponúka vaše zariadenie. Pomocou posuvníkov si viete nastaviť aj čas, aj hlasitosť upozornenia.
  • Motion Sensor – zastavenie prehrávania je možné do určitého času po upozornení odvolať zatrasením telefónu. Tu si vyberáte jednak intenzitu trasenia poklepaním na Sensitivity Level a jednak čas, dokedy je možné tak urobiť (Active Time).
  • Audio Fade – nastavenie stíšenia a zhlasnenia pred skončením a opätovnom spustení prehrávania.
  • Auto Rewind Time – o aký čas sa prehrávanie posunie dozadu po opätovnom spustení prehrávania zatrasením. Ako všetky nastavenia času, je aj toto zvláštne a pre mňa osobne neprehľadné.

 

Library Folders a Backup and Restore

 

Library Folders som už popísala vyššie, a to hneď po prvom spustení.

Backup and Restore sú nastavenia zálohy a obnovenia.

Poklepaním na Backup môžete zálohovať nastavenia aplikácie a potvrdením Restore Backup obnoviť zo zálohy.

Ak by aplikácia po vykonaných zmenách nefungovala, poklepaním na Reset to Default obnovíte predvolené nastavenia.

 

Záver

 

Listen Audiobook Player je aplikácia bohatá na nastavenia a funkcie. Za výhodu považujem to, že dokáže prehrať aj knihy chránené DRM ochranou. Ďalším plusom z môjho pohľadu je takmer stopercentná prístupnosť. Neprístupné prvky sa nachádzajú len v nastaveniach akýchkoľvek časov. Možno to je ale len moja neschopnosť sa v nich zorientovať. Aplikácia je zdarma, čo môže byť pre mnohých používateľov nezanedbateľné. Nie je viazaná na žiadneho predajcu, pridáte do nej knihy zakúpené či stiahnuté z akéhokoľvek zdroja (napr. SKN). No a ešte jednu obrovskú výhodu má, a to hlavne oproti klasickým prehrávačom v mobilnom telefóne. Knihu prehráva ako celok, a tak sa vám nestane, že ju rozhádže. Nevýhodou môže byť prostredie v angličtine, no použité výrazy nie sú až tak zložité na pochopenie.

Ak máte nejaké otázky či pripomienky, píšte do komentárov pod článkom, alebo e-mailom. Samozrejme, spojiť sa môžeme aj cez sociálne siete FacebookTwitter. Inak newsletter už odoberáte?

Chcem odoberať newsletter

* indicates required

Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.