Kategórie
Hardware Tyflo pomôcky

OrCam MyEye 2 – obháji si svoju cenu?

OrCam MyEye 2 je kompenzačná pomôcka pre zrakovo znevýhodnených ľudí. Funguje na princípe OCR. To znamená, že textové informácie, na ktoré ju namierite, prevedie do reči. V dobe písania tohto článku stojí 5700 €. Je zaradená medzi kompenzačné pomôcky a môžete na ňu dostať príspevok od Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, najviac však vo výške 2600 €.

V predchádzajúcom článku som popísala možnosti, ktoré OrCam ponúka. Nájdete tu funkcie, ktoré by mal zvládnuť podľa výrobcu. Teraz sa chcem pozrieť na to, ako sa mi s kamerkou pracovalo počas testovania a či si predo mnou obháji neuveriteľne vysokú cenu.

 

Používateľský zážitok – oceňujem voľné ruky

 

Ako som už písala, OrCam nosíte magneticky prichytený na nožičke okuliarov. Máte tak voľné ruky. Na rozdiel od telefónu ho pokojne ovládnete len jedným prstom. Prechádzanie po dotykovom prúžku chce trošku cviku, ale keď sa naučíte prejsť od jedného konca na druhý, tak je ovládanie jednoduché a intuitívne. Niekedy ma trošku štvala prílišná citlivosť či už na dotyk, alebo aj na gestá. Keďže je celý systém ovládania založený na asi štyroch gestách na ovládacom prúžku a štyroch pomocou ruky, dovolím si tvrdiť, že s ovládaním nebude mať problém ani žiak základnej školy.

Čo ja považujem za veľký problém a pre mňa asi len ťažko riešiteľný, sú samotné okuliare. Zužujú mi zorné pole a ešte sa aj rosia pri používaní s rúškom. A napriek tomu, že nie sú dioptrické, ma z nich po dlhšom nosení veľmi bolí hlava. Dá sa to riešiť tým, že použijete akékoľvek vlastné okuliare.

Ďalšou vecou, čo ma nepríjemne ruší, je príliš vysoká hlasitosť aj pri nastavenej minimálnej hlasitosti. Po dlhšej práci som z toho „ohučaná“. Vonku to však oceníte. Ak budete čítať s OrCamom súkromné či citlivé dokumenty, odporúčam pripojiť slúchadlá. Zvuk z nich ale počuje aj vaše okolie.

 

OCR – nápisy, knihy, úradné dokumenty

 

OCR v OrCam MyEye 2 považujem za jedno z najlepších, aké som kedy mala možnosť testovať. Je presné a aj v iných jazykoch spoľahlivé. Ak čítate text v slovenčine či češtine, nepoznáte rozdiel až na to, že hlas Zuzana nevie vyslovovať hlásky ako napríklad „ô“.

 

Dokumenty a iné texty

 

Triedila som s OrCamom úradné dokumenty a ocenila som, že môžem mať voľné ruky. Povedala by som, že to trvalo dokonca menej ako s Envision AI. Ten totiž na túto činnosť používam bežne. Pokiaľ by som ale potrebovala prečítať celý dokument a nie iba názov, lepší výsledok ponúkne Envision AI. Je to z toho dôvodu, že dokument na displeji mobilného telefónu vidím celý a s OrCamom nad textom nemám takú zrakovú kontrolu.

Niekedy sa mi stávalo, že som nevyfotila celú stranu knihy či celý dokument. OrCam potom prečítal, čo vyfotil, no niekoľko riadkov chýbalo. Vtedy som ocenila funkciu Čítanie pomocou ukazovania. Kamere som ukázala na text, ktorý som chcela prečítať. Ona potom dočítala text od toho miesta, kde ukazoval môj prst. Neviem si však predstaviť, či by túto funkciu vedel využiť aj úplne nevidiaci používateľ. Možno áno, netrúfam si to hodnotiť.

Čo sa mi osvedčilo, je čítanie pomocou dotyku. Položíte prst kúsok pod text, ktorý chcete prečítať a necháte ho tam, až kým kamera nedočíta. Ak sa chcete posunúť nižšie, tak len posuniete prst po stránke o zvolený úsek a kamera ho nasleduje. Využijete to hlavne v prípade čítania tabuľky. OrCam totiž nevie interpretovať tabuľku v riadkovom, ale len stĺpcovom zobrazení.

Veľmi dobre je urobená aj navigácia v texte. Stačí dvakrát klepnúť na dotykový prúžok a pozastavíte čítanie, opätovným dvojitým klepnutím ho spustíte. Prechádzaním spredu (od objektívu) dozadu sa v čítanom texte posúvate po vetách. V nastaveniach si môžete upraviť aj rýchlosť čítania v slovách za minútu.

 

Nápisy, cenovky

 

Názvy ulíc a čísla domov vie rozpoznať presne, ak viete, kde ich hľadať. Ak nie, je to len, ako sa hovorí, výstrel naslepo. S nápismi nad prevádzkami kamerka nemala problém za dobrých svetelných podmienok, no za šera neprečítala nič. Tabule s príchodmi MHD nevie správne rozpoznať, takisto neprečíta číslo električky. To je však spôsobené technológiou, akou sú údaje na tabuliach zobrazované.

Názvy produktov z obalov číta celkom slušne, ale lepší výsledok som opäť dosiahla s aplikáciou Envision AI. Cenovky prečítala spoľahlivo. Tu opätovne zdôrazňujem – mám zvyšky zraku a viem približne, kde sa cenovka nachádza a ku ktorému produktu patrí.

 

Rozpoznávanie čiarových kódov

 

OrCam MyEye 2 disponuje funkciou rozpoznania a naučenia čiarového kódu. Pokiaľ sa produkt nachádza v databáze, zariadenie prečíta jeho názov a v niektorých prípadoch aj gramáž. Ak kód uložený nemá, ponúkne vám možnosť pridať ho do databázy. Skúšala som to na viacerých produktoch a funguje to spoľahlivo.

Pri snímaní čiarových kódov sa však mne osobne oveľa lepšie pracuje s aplikáciou Envision AI, a to z toho dôvodu, že vidím čiarový kód v zábere telefónu. Okrem toho aplikácia vydá zvukový signál, že kód zaznamenala. Kamera slabučko akoby tyká, keď sa ku kódu približujete, ale neohlási zvukom zameranie. Tretím dôvodom je, že telefón má podľa mojich skúseností oveľa širší záber a kód zachytí aj v prípade, ak sa naň nepozeráte priamo. Kamera taký široký rozptyl nemá.

Pre lepšiu predstavu, ako presne OrCam rozpoznáva čiarové kódy, ponúkam tabuľku s testovanými výrobkami. Použitý systém zápisu a hodnotenia je opísaný v  tomto článku. Kameru porovnám s tiež platenou a pre mňa referenčnou aplikáciou Envision AI.

Produkty som náhodne vyberala z tých, ktoré sama doma používam. Nejde o reklamu ani nič podobné.

 

Tvar produktu Názov produktu OrCam MyEye 2 Envision AI
Oválny / guľatý Clean It – sprej na čistenie displejov 2 1
Jana – minerálna voda x 2
Nutella 2 2
Horčica plnotučná 2 2
Špaldová káva 200 g 2 2
Bioderma Nodé P – šampón 2 1
Adidas Cooling Fresh – deodorant 2 1
Hranaté Hygienické vreckovky v krabici 2 2
Čaj Mistrál 2 2
Granko 2 2
3Bit 1 1
Milka Oreo 100 g 1 x
Milka mliečna 100 g 1 1
Slúchadlá NiceBoy 2 2
Rubikova kocka 2 2
Activia čučoriedka – jogurt 1 2
Rajo mlieko polotučné 2 2
Maslo Tami 2 2
Balíčky Nescafé 3 v 1 – káva 2 2
Kura na paprike – cestoviny s omáčkou 1 2
7Days croissant kakaový 1 2
Ovsená kaša kakaová s ľanovými semienkami 2 2
Počet rozpoznaných produktov 6 / 22 5 / 22
Počet v % 27,3 22,3

 

Ako sami vidíte, OrCam rozpoznal 6 z 22 produktov, Envision AI 5. To nie je dobrá vizitka pre tak drahé zariadenie. Možno je to spôsobené nedostatočnou databázou kódov, neviem. Ak by ste však kameru chceli využívať práve na toto, tak ju určite odporúčať nebudem.

 

Rozpoznávanie osôb a predmetov

 

Ďalšou užitočnou funkciou je rozpoznávanie ľudí. Jednak vás vždy kamera upozorní na to, že je pred vami človek. Sem-tam sa však stalo, že som mala asi doma duchov, pretože reálne predo mnou žiadny človek nestál. Niekedy sa snaží rozpoznať aj pohlavie a približný vek človeka, ale nejde jej to.

Môžete si tiež známych (členov rodiny, kolegov, poštára) vyfotiť a zaradiť do databázy. Ak máte potom kameru zapnutú a nasadenú, mala by uloženú osobu ohlásiť.

Skúšala som to. Naučenie a uloženie tváre je veľmi jednoduché a rýchle. Trvá približne pol minúty. Stačí, ak sa postavíte asi meter od človeka, pridržíte prst na dotykovom paneli a držíte ho tam, až kým fotenie neskončí. Zistila som, že aj keď človek pohyboval s hlavou, vo výsledku ho z uhla málokedy OrCam rozpoznal. Pokiaľ prišla daná osoba ku mne spredu, nebol problém.

Učenie predmetov je z môjho pohľadu zbytočnosť. Nepodarilo sa mi to ani na niekoľko (asi 15) pokusov. A okrem toho predmety spoľahlivo vyhľadáva či už aplikácia Envision AI, alebo aj Google Lookout, ktoré sú v konečnom dôsledku oveľa lacnejšie.

 

Poďakovanie a odporúčanie

 

Za dohodnutie výpožičky a možnosť otestovať OrCam MyEye 2 ďakujem veľmi pekne pánovi Tomášovi Kadlecovi, ktorý je ambasádorom a obchodným zástupcom značky OrCam v Českej republike, a firme EquipaID s r.o., konkrétne pánovi Jiřímu Špacírovi.

Táto recenzia je čisto osobná. Dojmy sú len moje, preto určite odporúčam vyskúšať si OrCam na vlastné uši. Ak by ste mali záujem o individuálnu či skupinovú prezentáciu, ktorá je zadarmo, ozvite sa pánovi Kadlecovi. Kontakt:

 

Tomáš Kadlec, obchodný zástupca a ambasádor značky OrCam v Českej republike

Telefón: +420 605 389 476

E-mail: kadlec@zrak-pomucky.cz

Web: www.zrak-pomucky.cz

 

Záver

 

OrCam MyEye 2 je pomerne revolučné zariadenie. Nájdete tu viacero užitočných funkcií, ktoré určite človeku so zrakovým postihnutím uľahčujú život. Je tu ale viacero otázok:

 

  • Využije OrCam aj celkom nevidiaci používateľ? A ak áno, do akej miery bude práca s pomôckou komfortná a presná?
  • Oplatí sa investovať do takto drahého zariadenia, keď sú na trhu oveľa lacnejšie alternatívy v podobe aplikácií s takými istými funkciami v štandardných a určite nie tak drahých mobilných telefónoch?
  • Oplatí sa do OrCamu investovať, keď podobnú kvalitu poskytujú aj už spomenuté aplikácie?

 

Mne by sa možno aj oplatilo už len kvôli tomu, že môžem mať voľné ruky. Pre mňa je však nevyhovujúci spôsob, akým sa OrCam nosí, a to okuliare. Snažila som sa používať kameru aj bez nich, ale kvalita OCR veľmi klesla. Ako som už písala, dá sa to obísť svojimi okuliarmi. Taktiež mi po určitej dobe vyslovene vadila príliš vysoká minimálna hlasitosť, a to aj cez slúchadlá.

Ak máte otázky či postrehy, píšte do komentárov pod článkom alebo e-mailom. V prípade záujmu o prezentáciu OrCamu MyEye 2 sa ozvite pánovi Kadlecovi, kontakt je vyššie. Sledovať ma a spojiť sa so mnou môžete aj na sociálnych sieťach Facebook a Twitter. No a pokiaľ vás zaujímajú novinky Zo sveta prístupnosti, prihláste sa na odber newslettera.

Chcem odoberať newsletter

* indicates required

Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Jedna odpoveď na “OrCam MyEye 2 – obháji si svoju cenu?”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.