Kategórie
Software

Zuzanka – prečíta dátum spotreby

Zuzanka je platená mobilná aplikácia, pomocou ktorej ľahko zistíte dátumy spotreby najmä potravín, ale zvláda aj lieky. Ako sa s ňou pracuje?

Kde dátumy spotreby hľadať?

Ani pre človeka s dobrým zrakom nie je vždy jednoduché dátum spotreby nájsť a vylúštiť. Preto je potrebné ihneď na úvod zdôrazniť, že ani Zuzanka ho nenájde, ak je na príliš nekontrastnom pozadí, alebo zasadený do veľmi farebného prostredia. Sú výrobcovia, ktorí si v úvodzovkách dávajú záležať, aby bol dátum spotreby čo najviac skrytý a neviditeľný.

Vývojári však urobili prehľad najčastejších typov obalov a miest, kde na nich zvyčajne dátum býva. Ponúkam preklad, keďže originál je v angličtine.

Zoznam budem dopĺňať, takže ak objavíte nový druh obalu a umiestnenie dátumu spotreby, môžete sa mi ozvať a dopíšem ho.

Kde hľadať dátumy spotreby?

Stiahnutie, inštalácia a prvé spustenie

Zuzanku nájdete ako v Obchode Play pre zariadenia s Androidom, tak v App Store pre iPhony. Inštalácia vás ničím neprekvapí, všetko prebieha štandardným spôsobom.

Aplikácia je síce v angličtine (hoci je preložená aj do iných jazykov, čeština ani slovenčina k dispozícii nie je), no okrem návodu, kde dátumy spotreby hľadať, ktorý tu nájdete exkluzívne preložený, potrebujete poznať len niekoľko základných slov.

Ihneď po prvom spustení vás požiada o povolenie fotiť a nahrávať video. Keďže pre rozpoznávanie je zadná kamera nevyhnutná, odporúčam povolenie udeliť. Následne sa už ocitnete priamo v aplikácii, ktorá začne pípať, čím dá najavo, že pracuje.

Prostredie aplikácie

Je veľmi jednoduché a priamočiare. V hornej časti obrazovky vľavo nájdete spomínaný prehľad umiestnenia dátumov spotreby – tlačidlo s názvom „Where to look for expiry dates?“

V pravej časti sa potom nachádza tlačidlo Menu, ktorému sa budem venovať nižšie.

Približne dve tretiny displeja tvorí záber zo zadnej kamery mobilného telefónu, no a v spodnej nájdete 4 tlačidlá:

  • Free one day access will expire in 24 hours. Activate additional two weeks free trial – voľný jednodňový prístup exspiruje o 24 hodín, aktivujte si dvojtýždňovú skúšobnú verziu – po poklepaní naň budete mať možnosť Zuzanku skúšať 2 týždne. Potom bude potrebné sa rozhodnúť, či vám stojí za to, a zaplatíte ju.
  • Purchase unlimited access or restore purchases – Zakúpte si neobmedzený prístup alebo obnovte nákupy – slúži na zakúpenie alebo predplatenie Zuzanky.
  • Previous scan – predchádzajúce skenovanie – pomocou tohto tlačidla sa viete vrátiť k predchádzajúcemu rozpoznanému dátumu.
  • Resume scan – po aktivácii Zuzanka začne skenovať dátum spotreby. Toto tlačidlo sa následne logicky a správne zmení na Pause scan na pozastavenie skenovania. Ak naň poklepete, aplikácia prestane pípať, ozve sa charakteristický zvuk a na displeji uvidíte nápis Paused bielym písmom na čiernom pozadí.

Po aktivácii trial verzie či nákupe prvé dve tlačidlá z displeja zmiznú.

Menu

Tu môžete upravovať niektoré nastavenia, ako je jazyk (čeština ani slovenčina nie sú k dispozícii), veľkosť textu zobrazeného dátumu, tému (svetlú, tmavú alebo podľa systému). Ďalej je možné vypnúť alebo zapnúť zvukovú a haptickú odozvu.

V sekcii Sound and Speech upravujete niektoré parametre reči a zvukovú odozvu:

  • Pod nadpisom Voices nastavujete, či Zuzanka ohlási dátum, a tiež rýchlosť a výšku hlasu. Taktiež môžete predvoliť požadovanú syntézu podľa toho, ktoré máte predinštalované v zariadení.
  • Application sounds volume settings – tu môžete ovládať hlasitosť zvukov buď všetkých súčasne (All at once), alebo každého zvlášť (Separately). Nachádza sa tu posúvač s dvomi tlačidlami – vrchným hlasitosť zvyšujete, spodným znižujete o 10 %. Posúvačom je možné hodnotu upraviť presnejšie.

Ďalej je v menu možné manažovať nastavenia baterky (Torch) – predvolené je, aby sa zapínala automaticky. Prípadne ju môžete ručne zapnúť aj vypnúť.

Predplatné či doživotný nákup?

Ako som spomínala v úvode, ide o platenú aplikáciu. Po skončení dvojtýždňového skúšobného obdobia je potrebné sa rozhodnúť, či ju budete, alebo nebudete používať v platenej verzii.

Máte na výber 2 varianty:

  1. Predplatné:
    • mesačné – 2,09 €
    • polročné – 9,49 €
    • ročné – 16,99 €
  2. Doživotný prístup – 25,99 €

Z môjho pohľadu sa najviac oplatí buď ročné predplatné, alebo doživotná licencia. Záleží na tom, či budete veriť vývojárom, že to s vývojom nevzdajú, vtedy je výhodný jednorazový nákup. Ak by ste nemali dôveru, oplatí sa investovať do predplatného, ktoré môžete kedykoľvek zrušiť.

Záver

A do akej miery je Zuzanka spoľahlivá? Oplatí sa do nej vôbec investovať? Z prvých testov sa zdá, že áno. Ale pripravujem veľký test na najmenej tridsiatich produktoch, ktorý prinesiem v druhej časti článku. Vyžaduje si to totiž veľa času a úsilia a taktiež pomoc od človeka s dobrým zrakom, aby som naozaj mohla zistiť jej správnosť a presnosť.

Preto nezabudnite sledovať Facebook, Twitter, LinkedIn, aby vám nič neušlo. Okrem toho, ak sa chcete niečo spýtať, môžete využiť aj e-mail alebo komentáre pod článkom.

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


4 odpovede na “Zuzanka – prečíta dátum spotreby”

Dobrý den za mě je aplikace Zuzanka poměrně úspěšná . Přesně tak jak píšete pokud datum není vhodně barevném potisku tak čte velmi úspěšně. Nejúspěšněji a nejpřesněji pokud je datum bílém obdélníčku napsáno černým písmem.
A je pravda že při testování přesností jsem musel pořád otravovat vidícího jestli je to správně. Ale byl jsem mile překvapen že u nejčastějších potravin se aplikace plete minimálně při správném zaměření.

Dobrý den malé varování dneškem 16. 10. 2023 aplikace Zuzanka dostala funkce navíc ale zároveň došlo k zdražení jejího předplatného. Zatím se tak stalo jen u iPhonu zdražení na 999 Kč na rok a neomezeně na 2799 Kč.
Pro android zatím ke zdražení nedošlo ale asi je to jen otázka času.

Dobrý den přikládám překlad tvůrce aplikace Zuzanka o přidaných funkcíh.
, Představujeme Zuzanku 2.0 Děkujeme, že používáte Zuzanku. Nyní vydáváme velkou aktualizaci. Zuzanka je nyní komplexním nástrojem pro správu vašich potravinářských výrobků. Přidali jsme inteligentní čtečku čárových kódů a čtečku QR kódů. Během několika vteřin se nyní můžete dozvědět vše potřebné o výrobku, který držíte v ruce. Chcete skenovat mnoho výrobků? Žádný problém. Díky zcela novému nepřetržitému režimu to zvládnete rychle. Pro tvrdohlavé obaly, které neodhalují informace na nich, jsme přidali režim OCR. Stačí zatřást telefonem a z aplikace se stane skener OCR. Užijte si novou verzi Zuzanky a šiřte o ní informace. V současné době hradíme náklady na vývoj aplikace z vlastní kapsy. To nás nutí zvýšit její cenu. Ti z vás, kteří si zakoupili doživotní přístup, budou aplikaci nadále používat bez dalších poplatků. Pokud jde o předplatné, nová cena bude účtována v dalším zúčtovacím období

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.