Kategórie
Návody

Ako na vlastné klávesové skratky v NVDA

Čítač NVDA je do veľkej miery používateľsky prispôsobiteľný. Okrem doplnkov, o ktorých som písala v predchádzajúcom článku, sa vyznačuje aj tým, že svojim používateľom ponúka možnosť definovať vlastné skratky. V tomto článku si ukážeme, ako na to.

Na čo si dať pozor?

Skôr, ako si ukážeme, ako nastavovať skratky, je potrebné upozorniť na niekoľko vecí:

  • Skratka sa skladá vždy z klávesov NVDA (Insert alebo CapsLock), Alt, CTRL, Shift, Windows a ich kombinácií a nejakého znaku alebo čísla. Použiť kláves NVDA nie je nutné.
  • Skratky používa mnoho aplikácií, prehliadačov, operačný systém Windows a svoje vlastné má aj NVDA. Preto pri definovaní vašej skratky musíte dbať na to, aby sa so všetkými týmito skratkami nebili.
  • Ak použijete pravý Alt, je to v skutočnosti kombinácia klávesov CTRL+ľavý Alt.
  • Skratky môžete definovať ako vstavaným funkciám čítača, tak aj jeho doplnkom.

Vytvárame vlastné skratky v NVDA

Postup pre vytvorenie skratiek nie je vôbec zložitý:

  1. Otvoríte cez NVDA > Možnosti > Klávesové skratky dialógové okno pre ich úpravu.
  2. Kurzor skočí na stromovú štruktúru so všetkými kategóriami nastavení – Braillovo písmo, Čítanie textu, dotyková obrazovka, emulované klávesy, konfiguračné profily a tak ďalej. Ak si chcete prezrieť, k akým všetkým funkciám skratku môžete priradiť, kategóriu rozbalíte pravou šípkou.
  3. Ak je k nejakej funkcii preddefinovaná skratka, dozviete sa to opätovným stlačením pravej šípky.
  4. Pokiaľ ste na začiatku stromu a stlačíte Shift+Tab, dostanete sa do editačného poľa, kde môžete jednotlivé funkcie alebo kategórie vyhľadávať.
  5. Skratku pridáte aktivovaním tlačidla Pridať.
  6. Tým sa otvorí editačné pole, do ktorého už vkladáte priamo skratku jej stlačením.
  7. Následne v kontextovej ponuke ešte vyberiete, pre ktoré rozloženie klávesnice má skratka platiť – laptop, desktop alebo všetky. Voľbu potvrdíte Enterom.
  8. Ak sa pomýlite, skratku môžete odstrániť rovnomenným tlačidlom alebo obnoviť predvolenú.
  9. Po ukončení práce dialóg zatvoríte tlačidlom OK.

Príklad

Povedzme, že si chcete nastaviť skratku na zapnutie a vypnutie oznamovania pravopisných chýb.

  1. Otvoríte dialóg Klávesové skratky (NVDA > Možnosti > Klávesové skratky)
  2. Znovu šípkou dolu nájdite „Zapína alebo vypína oznamovanie gramatických chýb“. Táto skratka už ďalšiu podriadenú úroveň stromu nemá, čo znamená, že nemá žiadnu defaultne priradenú skratku.
  3. Ostanete stáť na vybranej funkcii a Tabulátorom nájdete tlačidlo Pridať, ktoré aktivujete.
  4. Povedzme, že oznamovanie chýb chcete zapínať a vypínať pomocou klávesov NVDA+Shift+G, túto kombináciu teda stlačíte po výzve „Zadajte klávesovú skratku.“
  5. Zvolíte, pre aké rozloženie klávesnice má skratka platiť a Enterom voľbu potvrdíte.
  6. Dialóg zatvoríte aktivovaním tlačidla OK, nájdete ho Tabulátorom.

Záver

Možnosť definovať a používať vlastné skratky v NVDA je na jednej strane veľmi užitočná funkcia. Napríklad v doplnku Speech History to dokonca budete musieť urobiť, pretože jeho skratky kolidujú so skratkami v MS Worde.

Na druhej strane je potrebné dať pozor, aby ste skratiek nemali už príliš veľa a aby ste boli schopní si ich pamätať a aktívne využívať.

Využívate definovanie vlastných skratiek? Napíšte mi buď na Facebooku, Twitteri, e-mailom alebo do komentárov pod článkom.

Súvisiace články

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Jedna odpoveď na “Ako na vlastné klávesové skratky v NVDA”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.