Kategórie
Software

12 doplnkov NVDA, ktoré musíte mať

NVDA je čítač obrazovky, ktorý má tú obrovskú výhodu, že je open source (má otvorený zdrojový kód), a preto je rozšíriteľný o rôzne doplnky. Poďme sa pozrieť na 12 z nich, ktoré by vám nemali chýbať.

Všetky nájdete v oficiálnom repozitári NVDA doplnkov.

1. Aktualizácie doplnkov

Umožní skontrolovať, sťahovať a aktualizovať doplnky. Na dostupné aktualizácie vás vie upozorniť automaticky, ale takisto ich môžete skontrolovať ručne cez NVDA > Nástroje > Skontrolovať aktualizácie doplnkov.

Ak doplnok aktualizácie nájde, objaví sa ich zoznam v dialógovom okne. Šípkami hore a dolu si ich môžete prezrieť. Tabulátorom nájdete tlačidlo Aktualizovať doplnky, aktivujete ho a NVDA už všetko vykoná za vás.

Po aktualizácii je ešte vhodné povoliť reštart NVDA, aby sa prejavili zmeny a doplnky fungovali korektne.

2. BluetoothAudio

Bluetooth reproduktory alebo slúchadlá po niekoľkých sekundách nečinnosti prejdú do pohotovostného režimu. Keď potrebujete pracovať znovu s NVDA, začiatok jeho reči je preto vždy odseknutý, čo je veľmi nepríjemné.

BluetoothAudio práve bráni zvukovým zariadeniam pripojeným cez Bluetooth prejsť do tohto pohotovostného režimu tým, že do nich vysiela neustále takzvaný biely šum, alebo teda tichý zvuk, ktorý ľudské ucho nezachytí.

Okrem toho má ešte dve užitočné funkcie:

  • Tento šum vysiela aj do bežnej zvukovej karty počítača, takže ani ona sa neuspáva, čím je práca s počítačom takisto výrazne rýchlejšia a komfortnejšia.
  • Podľa môjho názoru tiež trošku zmierňuje latenciu (oneskorenie) medzi stlačením klávesa a zvukovou odozvou čítača v Bluetooth reproduktoroch alebo slúchadlách.

3. Emotikony

Doplnok, ako už názov naznačuje, slúži na interpretáciu grafických symbolov slovným popisom. Znamená to, že ak niekto použije zastaranú formu smajlíkov (napr. napíše dvojbodka pravá zátvorka), NVDA ho popíše slovne, v našom prípade ako úsmev.

Užitočnou funkciou je tiež vkladanie emotikonov. Stlačením skratky NVDA+I sa dostanete do zoznamu smajlíkov, z ktorých si môžete vybrať. Niečo podobné ako skratka Windows+., avšak zdá sa mi to menej komplikované s oveľa rýchlejšou odozvou.

Nie je to nič, čo by ste nutne potrebovali, ale umožní vám aspoň zistiť, že niekto takýto symbol použil.

4. Monitor prostriedkov

Po stlačení nadefinovaných klávesových skratiek zložených z kombinácie NVDA+Shift a čísel prípadne písmen vám oznámi informácie o počítači.

  • 1 – celkové vyťaženie procesora a aj každého jadra zvlášť,
  • 3 – využitá a voľná kapacita vnútorného úložiska,
  • 4 – stav batérie v percentách, zostávajúci čas, v prípade pripojenej nabíjačky čas potrebný do úplného nabitia, prípadne, či je batéria vybitá alebo v kritickom stave,
  • 5 – stav fyzickej pamäte RAM aj virtuálnej pamäte,
  • 6 – konfigurácia systému Windows a service packu,
  • 7 – čas behu systému Windows od posledného reštartu,
  • e – oznámi súhrnne zaťaženie procesora, využitú RAM a stav batérie

Po stlačení klávesovej skratky dvakrát rýchlo za sebou sa údaje skopírujú do schránky. Informácie sú užitočné, ak si chcete urobiť prehľad o využití počítača, ale samozrejme, nie je to presná štatistika.

5. Podpora vzdialeného ovládania

Tento doplnok umožní pripojiť sa k druhému počítaču a ovládať ho. Nie je podstatné, či je to počítač na vedľajšom stole, alebo sa nachádza niekde na druhom konci sveta. Môžete prostredníctvom neho niekomu pomôcť vyriešiť problém, prípadne si sami nechať pomôcť.

Podmienkou je, aby na oboch počítačoch bolo spustené NVDA s nainštalovaným doplnkom.

To, ako presne prepojenie funguje a čo pomocou neho dokážete, sa dočítate v článku Ondreja Rosíka na Blindrevue Ovládame počítač na diaľku pomocou NVDA Remote.

6. Rozšírené hodiny a kalendár

Doplnok umožňuje využívať pokročilé nastavenia času a dátumu. Užitočnou funkciou je napríklad oznamovanie času v zvolenom intervale (každých 15 minút, polhodinu či hodinu). Takisto si viete nastaviť formát času a dátumu – 12-hodinový alebo 24-hodinový formát, ale aj to, či chcete počuť iba hodiny a minúty, alebo hodiny, minúty a sekundy.

Ďalšou výbornou funkciou sú stopky a časovače. Využívam ich pri meraní stráveného času pri práci napríklad na článku.

Kompletný popis funkcií som zhrnula v článku na Blindrevue: Doplnok pre NVDA: Clock and Calendar – čas pod kontrolou.

7. Rýchly prekladač (Instant Translate)

Toto je určite 1 z mojich najvyužívanejších doplnkov. Umožňuje stlačením jednej klávesovej skratky rýchlo v reálnom čase preložiť vyznačený text a preklad ihneď skopírovať do schránky. Len je škoda, že na preklady využíva Google Translator a nie DeepL.

Po nainštalovaní stačí nastaviť zdrojový a cieľový jazyk cez NVDA > Možnosti > Nastavenia > Rýchly prekladač. Ak potom chcete preložiť text, vyznačte ho štandardným spôsobom a stlačte NVDA+Shift+T a zasa T.

8. Speech history

Ďalší obľúbený doplnok, ktorý umožní prechádzať po 100 posledných vyslovených frázach či hláškach NVDA a skopírovať ich do schránky. Využívam to napríklad pri testovaní webov, aby som mohla vývojárom presne ukázať, ako NVDA nejaký neprístupný prvok ohlasuje. Takisto môže pomôcť, ak ste hláške čítača nerozumeli, alebo ide o informáciu, ktorú si potrebujete z nejakého dôvodu ponechať, či ju ďalej používať. Hodí sa aj vtedy, ak text viete dohľadať len prostredníctvom objektovej navigácie a kopírovanie pre vás v tomto prípade nie je pohodlné.

Tu však odporúčam definovať si vlastné skratky, pretože tie predvolené sa bijú s klávesovými skratkami napríklad vo Worde.

9. URL skracovač (URL shortener)

Ako už názov napovedá, slúži na skrátenie dlhej URL adresy. Využíva na to webovú službu Is.dg.

Funguje takto:

  1. Otvoríte dialógové okno doplnku cez NVDA > Nástroje > Shorten URL.
  2. Tabulátorom vyhľadáte editačné pole New URL a skopírujete adresu webu, ktorú chcete skrátiť (napríklad https://technologiebezzraku.sk/2023/03/06/aplikacia-onedrive-pristup-k-cloudovemu-ulozisku-z-mobilu/).
  3. Tlačidlom Copy shortened URL skopírujete skrátenú adresu do schránky. Vyzerá nejako takto: https://is.gd/RUltJA.

V dialógovom okne máte možnosť adresám prideliť názov, zvoliť si vlastný tvar skrátenej adresy, či ich odstraňovať alebo premenovať. Doplnok nemá defaultne nadefinovanú žiadnu klávesovú skratku, môžete tak urobiť cez NVDA > Možnosti > Klávesové skratky.

10. VLC Media Player

VLC Media Player vo svojej podstate nie je prístupný prehrávač, čo sa týka ovládacích prvkov prehrávania. Doplnok sprístupní možnosti ako oznámenie informácií zo stavového riadku, o aký úsek ste sa posunuli stlačením šípok doľava a doprava, CTRL+šípok alebo Shift+šípok.

Sprístupní navigáciu po ovládacích prvkoch s Tabulátorom – Tab a Shift+Tab, oznamuje stav pri stlačení R pre náhodné prehrávanie a L pre opakovanie a aj zmenu hlasitosti (šípky hore a dolu).

11. Vylepšenia pre Zoom

Zoom patrí medzi najprístupnejšie a zároveň najpokročilejšie nástroje na online meetingy vôbec. Na to, aby sme si uľahčili a zjednodušili prácu s ním, môžeme použiť práve doplnok Zoom Enhancements.

Umožňuje nastaviť, aké typy upozornení nám má Zoom posielať, keďže ich je naozaj mnoho a niektoré sú naozaj rušivé.

Prácu s doplnkom a jeho nastavenia opísal Ján Podolinský v článku na Blindrevue: Ako lepšie zvládať konferencie v Zoom s čítačom NVDA.

12. Windows App Essentials

Tento doplnok podstatným spôsobom zlepšuje používateľskú skúsenosť so systémami Windows 10 a 11. Aj napriek tomu, že niektoré z vylepšení sú už súčasťou najnovšej verzie NVDA 2023.1, stále sa oplatí. Kompletný popis vylepšení si môžete prečítať v popise doplnku v angličtine: Windows App Essentials.

Záver

Oslovili vás niektoré doplnky? Máte iné, ktoré používate a prečo? Podeľte sa o ne buď na Facebooku, Twitteri, e-mailom alebo do komentárov pod článkom.

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.