Kategórie
Úvahy / zamyslenia

Obzrime sa spolu za rokom 2021

Rok 2021 sa skončil. Chcela by som sa preto pozrieť, čo sa mi podarilo a nepodarilo dosiahnuť. Nebudem vás zasypávať detailmi z osobného života, nebojte sa. Chcem hlavne stručne zhrnúť nejaké tie štatistiky týkajúce sa môjho „tvorivého“ pôsobenia.

 

Čo sa podarilo?

 

Web Technológie bez zraku vznikol vo februári 2021 a prvý článok Čím si zjednodušujem život? Vyšiel 18. februára. Inak má 113 pozretí. K 1. januáru 2022 som už publikovala 68 článkov, z čoho mi vychádza priemer skoro 7 článkov za mesiac. Sama sebe som si sľúbila, že ich bude každý mesiac aspoň 5 okrem newslettera.

 

Vo februári som tiež založila pre stránku profil na Twitteri v domnení, že budem publikovať odkazy a nejaké doplňujúce informácie len tam. Facebook mi prišiel príliš neseriózny. Priznávam, predpoklad, že ma tam budete sledovať vo väčšom počte, nevyšiel. Avšak nezavrhla som ho, doteraz som za približne 10 mesiacov publikovala 146 tweetov.

 

V júni som tak urobila pre web aj stránku na Facebooku. Čo už s vami? 😊K celkovej štatistike počtu príspevkov som sa nedopátrala a počítať sa mi ich nechce, ale nie je ich málo. Snažím sa pridať každý deň 1. K dnešnému dňu má stránka 67 lajkov (likeov? Laikov? Páčikov? Fuj, to nie) a 75 sledujúcich. Nechcete mi trošku spraviť radosť, keď už je ten nový rok – zvýšiť štatistiky a prílev endorfínu?

 

V júli som sa rozhodla, že písať články na web, spravovať Twitter a Facebook je stále málo a že by to chcelo aj newsletter. Prvý vyšiel 9. júla ako článok na stránke. Má 1061 pozretí, ale to je krutá štatistická chyba a nemiestny vtip. Odvtedy mi v hlave vŕtala myšlienka, ako spustiť e-mailový newsletter.

 

Rozbehať e-mailový newsletter už s definitívnym názvom Zo sveta prístupnosti sa mi podarilo na konci septembra. Prvý e-mail tak prišiel niektorým odberateľom už v októbri. Oficiálne však funguje od novembra teda s novinkami za október. Posielam ho raz mesačne a zatiaľ má 30 odberateľov. Dúfam, že tento rok sa mi podarí zdvihnúť číslo aspoň trojnásobne. Tak poďme na to. Prihlasujte sa a preposielajte newsletter komukoľvek, pre koho by mohol byť užitočný. Ak neviete, čo od toho čakať, pozrite si archív s prvými piatimi vydaniami.

 

V novembri sa mi podarilo testovať kameru OrCam MyEye 2. Považujem to za svoj prvý väčší úspech na poli recenzovania. Hoci distribútori asi neboli z výsledku takí nadšení, ako predpokladali.

 

Taktiež v novembri vznikla nová hlavička webovej stránky a bannerové obrázky na sociálnych sieťach. O tom, ako to celé vzniklo a čo je na obrázkoch, sa dočítate v tomto článku. Keďže pôvodný vizuál je v modro-žltej farebnej kombinácii, odvtedy sú modrá a žltá oficiálne farby Technológií bez zraku.

 

V decembri pribudlo nové krásne logo. Je to štvorec so žltým pozadím, v ktorom je nakreslené prečiarknuté modré oko. V jeho zreničke sa nachádza žlté písmeno t v Braillovom písme.

 

A čo až tak nevyšlo?

 

Nepodarilo sa mi vybaviť niekoľko vecí, ktoré by som pre vás rada testovala.

 

Sunu Band riešime s pánom Giebischom už asi 3 mesiace. Stojí to na nejakej nutnej administratíve, aby mohol dodávať aj na Slovensko. Dúfam, že sa to už nejako pohne. Ak nie, získam ho pre vás inak.

 

Písala som výrobcovi Envision Glases, pretože by som rada porovnala OrCam a Envision v praxi. Odpísali mi, že inak ako cez lokálneho distribútora to nejde. No a toho zatiaľ na Slovensku nemáme. Preto som oslovila firmu Profilupy (Vincom). Tak uvidíme, či sa niečo podarí. Je to však nadlho.

 

Píšem si s firmou Orbit Research, chcem totiž získať na testovanie Orbit Writer. Je to kompaktná braillovská klávesnica k mobilu či počítaču. Videla som ju na tohtoročnej jesennej Agore a veľmi ma zaujala. Najskôr som sa spojila s firmou Galop z Českej republiky. Tá ma odmietla s tým, že nebudú dodávať na Slovensko. Preto pre nich recenzia pre slovenských používateľov nedáva zmysel. V Tyflocompe mi povedali, že ju objednajú až niekedy koncom februára a ešte nevedia, koľko bude stáť. Na webe Orbit Researchu stojí 99 dolárov. Teraz to trošku zamrzlo na doprave na Slovensko.

 

Veľmi rada by som vyskúšala nový mobil Blindshell Classic 2. Písala som oficiálnemu výrobcovi firme Matapo, no zatiaľ žiadna odpoveď neprišla.

 

Záver

 

Ako sa darilo vám? Dosiahli ste, čo ste chceli? A čo sa vám páčilo či nepáčilo z mojej strany?

Čo by ste do nového roka privítali? Je niečo, čo treba zmeniť, zlepšiť? Aký obsah by ste na stránke radi videli? Ak máte nejaké tipy čo testovať, píšte.

Bola by som rada, keby ste mi dali vedieť buď do komentárov pod článkom, na Facebooku, Twitteri, alebo aj e-mailom. No a ak ma chcete potešiť, prihláste sa na odber newslettera.

Chcem odoberať newsletter

* indicates required

Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.