Kategórie
Hardware Tyflo pomôcky

Čím si zjednodušujem život?

Je to zvláštne, ale môj prvý článok nebude ani o počítači, ani o mobile, ani o programoch a dokonca ani o aplikáciách. Bude o tom, ako si zjednodušujem bežný život po praktickej stránke a z hľadiska toho, že mám len zvyšky zraku.

Pobavíme sa o tom, aké pomôcky (áno tentoraz to budú naozaj špeciálne pomôcky) používam a ktoré mi uľahčujú fungovanie mimo sveta IT. O bielej palici písať nebudem. Tento článok berte len ako zhrnutie, každým produktom sa budem zaoberať podrobnejšie v samostatnom článku.

 

PenFriend

 

Je to prístroj podobný peru, ktorý slúži na nahratie si vlastných popiskov na k tomu určenú nálepku. Tú potom môžete umiestniť na predmet, ktorý potrebujete označiť – lieky, zaváraniny, jogurty, čaje – skrátka hocičo. Ja ho najčastejšie používam na označenie si názvov olejov do difúzera, liekov a dokonca som si nechala načítať návody na prípravu určitých jedál. Funguje to tak, že nálepku umiestnite na predmet. Potom sa k nej priblížite s PenFriendom a ak tam je niečo nahraté, PenFriend obsah nálepky prečíta. Ak nie, stačí stlačiť tlačidlo nahrávania, priblížiť sa k nálepke a vlastným hlasom si popisok nahrať. Po uvoľnení tlačidla sa nahrávka uloží do vnútornej pamäte PenFriendu a bude spárovaná s danou nálepkou.

 

Bumpóny

 

Sú to drobné gumené bodky, ktoré si môžete nalepiť napríklad na mikrovlnku, práčku, umývačku riadu a označiť si tak:

 

  •  špecifické tlačidlá, ktoré používate,
  •  časovače – môžete si označiť čas, aby ste vedeli, na akú dlhú dobu napríklad mikrovlnku spúšťate,
  •  Dotykové tlačidlá na spotrebičoch.

 

To boli len príklady. Fantázii sa medze nekladú. Ja tak mám označené aj klávesy na externej klávesnici k počítaču, pretože má príliš natlačené klávesy pri sebe a nemá nijako oddelené napríklad funkčné klávesy a dokonca ani smerové šípky.

 

Ozvučená osobná váha

 

Je to klasická osobná váha, akú všetci poznáme. Má displej a po jeho stranách reproduktory. Váži aj bez hlasového výstupu, takže poslúži všetkým ženám v rodine a vlastne aj mužom. Hlasový výstup zapíname otočným kolieskom na hornej hrane váhy a ním si pridávame aj hlasitosť. Ja ju mám stlmenú vždy čo najviac to len ide. 🙂 Dokonca ponúka možnosť prepínať si jazyky. Na moje veľké prekvapenie jej cena je prijateľná aj pre bežného smrteľníka.

 

Ozvučený teplomer

 

Používam ten pre meranie ľudskej, nie vonkajšej teploty. Prikladá sa k čelu a teplotu oznámi takmer okamžite. Ja používam anglicky hovoriaci, no myslím, že sú aj inojazyčné varianty. Meria celkom spoľahlivo a dokonca aj jeho cena je porovnateľná s bežnými o niečo drahšími digitálnymi teplomermi.

 

Krajčírsky meter

 

Je to takisto klasický meter, ktorý väčšina z nás pozná. Len je prispôsobený pre použitie aj nevidiacim človekom. Každý centimeter je vyznačený dobre hmatateľnou dierkou. Každých päť centimetrov je zárez na jednej hrane metra a desať centimetrová vzdialenosť je vyznačená zárezmi na oboch hranách. Pravdupovediac, chvíľu som si musela na meranie s ním zvykať, ale po pochopení princípu sa dá použiť.

 

Záver

 

Myslím, že som nevynechala nič. K niektorým pomôckam existuje alternatíva a aj o nej budem písať. Čo sa týka cien, najdrahší je jednoznačne PenFriend. Na Slovensku sa dá kúpiť za 160 eur. Ostatné veci sú cenovo oveľa priaznivejšie.

 

5 odpovedí na “Čím si zjednodušujem život?”

Banpóny – dobrá skúsenosť s tými najväčšími, kecacia osobná váha – zatiaľ si ma váži, beda jej keď nie!!!, krajčírsky meter – moc si nerozumieme – toto používam aj ja

Využívam aj – neviem presne ako sa to volá – lepiace fólie /nálepky/ – dá sa na ňu písať brailákom – nie je to povinné…, ale dajú sa roztrihať na rôzne tvary /kruh, štvorec… a samozrejme niekam nalepiť…

To perečko by ma zaujímalo – počula som o ňom, ale nikdy som ho nevidela

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.