Kategórie
Hardware

Samsung Galaxy Watch 4 – Google a Samsung spojili sily

Samsung Galaxy Watch 4 – štvrtá a zároveň prvá generácia inteligentných hodiniek. Štvrtá od Samsungu, prvá od Googlu. Tieto dve spoločnosti už dávnejšie nadviazali užšiu spoluprácu. Okrem iného je to vidno aj vo vývoji TalkBacku. Ako sa im podarilo skĺbiť veľmi pekný hardware od jedného výrobcu a software od druhého?

 

Technické parametre

 

Rozmery a hmotnosť 41,5 × 41,5 × 11,2 mm, 46,5 g
Displej 42 mm – 1,2 palcov, Super AMOLED
Batéria a nabíjanie 361 mAh, výdrž 40 hod, bezdrôtové
Chipset Samsung Exynos W920
RAM a úložisko 1,5 gb RAM, úložisko 16 gb, voľných približne 8 gb
Systém / kompatibilita Wear OS 3 / Android 6 a vyšší
Dátové funkcie Wi-fi, Bluetooth, GPS, Glonass, mobilné siete
Športové / zdravotné funkcie Zaznamenávanie tréningu, meranie pulzu, EKG, tlaku, okysličenia krvi, telesnej kompozície, zisťovanie chrápania, pádu
Senzory Akcelerometer, gyroskop, senzor okolitého svetla, pulzu, barometer
Odolnosť IP68 / MIL-810G, 5 atm
Remienok kožený / umelý, vymeniteľný, šírka 20 mm
Prístupnosť Áno

 

Balenie a vzhľad Galaxy Watch 4

 

Samsung Galaxy Watch 4 Classic som dostala v podlhovastej elegantnej krabičke. Po jej otvorení v nej nájdete hodinky s nasadeným remienkom a vo veku plochú škatuľku, ktorá obsahuje nabíjací kábel a nevyhnutnú dokumentáciu.

Hodinky majú 4 varianty – základný má hliníkové puzdro s rozmermi 40 alebo 44 mm s virtuálnou dotykovou lunetou a variant Classic s oceľovým puzdrom vo veľkosti 42 a 46 mm s fyzickou otočnou lunetou. Ja som si kúpila menšiu verziu Classic, teda 42 mm striebornej farby. Musím povedať, že je to veľký rozdiel oproti predchádzajúcim najmä v komforte nosenia.

Samotné telo hodiniek má kruhový tvar. Nad displejom majú ochranný rámček, po obvode ktorého je fyzická luneta. Je to vrúbkovaný krúžok, ktorým sa dá otáčať v smere aj proti smeru hodinových ručičiek. Na prednej strane nájdete dve podlhovasté fyzické tlačidlá, medzi ktorými je akoby napodobenina tretieho, avšak to sa nedá stlačiť. Displej je, prirodzene, dotykový.

Galaxy Watch 4 sú odolné proti vode a prachu podľa certifikácie IP68 a dostali aj vojenskú odolnosť MIL-810G. Mali by vydržať ponorenie pri tlaku najviac 5 atmosfér. Môžete tak s nimi športovať, plávať či sprchovať sa.

Na hodinkách tiež nájdete mikrofóny aj reproduktor. To naznačuje, že s nimi môžete uskutočňovať telefonické hovory.

Remienok je v mieste uchytenia o 2 milimetre užší (20 mm) a tentoraz je predvolene umelý. Spolu so strieborným variantom som dostala biely. Dá sa však vymeniť za hocijaký iný.

Hodinky sú znovu elegantné, ani umelý remienok im na vzhľade neuberie. Pre ženu naozaj odporúčam menší variant, lepšie sedí a aj je menej cítiť na ruke.

 

Systém, ovládanie a úložisko

 

V Samsung Galaxy Watch 4 sa po novom nachádza systém Wear OS 3 a nie Tizen, ako tomu bolo v predchádzajúcej verzii. Tento systém vyvíja Google, čo by malo zaručiť lepšiu podporu aplikácií tretích strán. Galaxy Watch 4 sú kompatibilné s telefónmi so systémom Android od verzie 6, ale podľa mojich informácií s iPhonom ich už neprepojíte.

Ovládajú sa niekoľkými spôsobmi:

 

  • Dotykový displej – je spoľahlivý, no na menších hodinkách sa trošku ťažšie robia gestá. Funguje všetko – švihanie jedným prstom, poklepanie, rolovanie dvomi prstami aj viacprstové gestá.
  • Fyzické tlačidlá – tlačidlom Home sa vrátite na ciferník odkiaľkoľvek a tlačidlom Späť vyjdete z aplikácie na predchádzajúcu obrazovku. K tlačidlu Home si ešte viete nastaviť akcie ako dvojité stlačenie či stlačenie a podržanie. Tiež slúžia ako senzory pri zaznamenávaní EKG a telesnej kompozície (vysvetlím nižšie).
  • Otočná luneta – krúžok, ktorým viete točiť do obidvoch smerov. Môžete ňou rolovať v dlhších zoznamoch, posúvať sa medzi aplikáciami alebo zo stránky na stránku.

 

Oproti predošlým Galaxy Watch 3 vzrástla pamäť RAM z 1 na 1,5 gb a zdvojnásobilo sa úložisko z 8 na 16 gb. Po spustení však zostane voľných len niečo okolo 8 GB. Aplikácie môžete inštalovať ako z Galaxy Store (v mobiloch od Samsungu), tak aj z Obchodu Play (ten podporuje aj Samsung, aj všetky ostatné značky).

 

Pripojenie, dátové funkcie a Google Pay

 

Hodinky sa s telefónom prepájajú cez Bluetooth vo verzii 5.0. Takisto sa môžete s nimi pripojiť na Wi-Fi. Chvalabohu tak, ako predchádzajúca generácia podporujú to, že sa vedia samy pripojiť do tej siete, v ktorej je pripojený spárovaný telefón. Neviem si predstaviť zadávať na nich heslo. Variant LTE disponuje aj mobilným pripojením s eSIM. Ja som si však tento model nezobrala. Môžete využiť aj GPS či Glonass.

Galaxy Watch 4 konečne umožnia platiť prostredníctvom služby Google Pay a to cez NFC čip. Ten mali aj Watch 3, no podporovali len Samsung Pay, ktoré u nás nie je dostupné.

 

Zdravotné a športové funkcie

 

Tak, ako predchádzajúca generácia vedia automaticky rozpoznávať niekoľko druhov cvičení. Tréningy si však môžete spustiť aj manuálne. Výsledky z nich sa zapisujú do aplikácie Samsung Health, ktorú si viete stiahnuť na ktorýkoľvek telefón s Androidom. Ostalo aj meranie pulzu, okysličenia krvi, aktivity a, samozrejme, spánku. Novou funkciou je zaznamenávanie chrápania. Pokiaľ ju povolíte, musíte telefón umiestniť do vašej blízkosti. Zvuk chrápania totiž zaznamenáva práve mikrofón mobilu. Hodinky potom vyhodnotia, v ktorej fáze spánku ste chrápali.

Meranie EKG a krvného tlaku však naďalej ostáva exkluzivitou pre majiteľov Samsung telefónov. K nemu je potrebné doinštalovať si aplikáciu Samsung Health Monitor, ktorá je dostupná len v Galaxy Store.

Absolútnou novinkou je BIA senzor, ktorý meria telesnú kompozíciu – množstvo tuku, vody a svalového tkaniva v tele. Avšak ako sám Samsung upozorňuje, nejde o lekárske zariadenie, takže nezaručuje úplnú presnosť. Na základné zistenie, či sa množstvo tuku zvyšuje alebo znižuje, to však postačí.

 

Záver

 

Samsung Galaxy Watch 4 sú najlepšie funkčne vybavené hodinky pre používateľov Androidu. Tomu zodpovedajú však aj ich ceny. Ja som svoj menší variant kúpila priamo v predajni Samsung za 369 € a väčšie stáli 399 €. Hliníkové sú však lacnejšie. Nevzala som ich len kvôli absencii fyzickej otočnej lunety.

Na to, ako sa párujú, ako fungujú po stránke prístupnosti a ako komfortne sa s nimi pracuje, sa pozriem v nasledujúcom článku.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte buď do komentárov pod článkom, alebo e-mailom. Spojiť sa so mnou môžete aj prostredníctvom sociálnych sietí FacebookTwitter. A, samozrejme, nezabudnite sa prihlásiť na odber newslettera, ak ste tak ešte neurobili.

Chcem odoberať newsletter

* indicates required

Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.