Kategórie
Software

Google Hodiny – budík s funkciami navyše

Google Hodiny je jednoduchá a najmä plne prístupná aplikácia s klasickými funkciami – budík, svetový čas, stopky, časovač, ale aj večierka.

Pýtate sa, prečo som hľadala náhradu za predinštalovanú aplikáciu? Zistila som, že v mobilnom telefóne Xiaomi Redmi 10 Pro nie sú v systémovej aplikácii Hodiny popísané záložky. Väčšine používateľov to môže byť jedno, pretože nastavenie budíka už bolo prístupné a jednoduché. Keďže mne to jedno nie je, začala som hľadať prístupnejšiu alternatívu.

 

Inštalácia a prostredie

 

Aplikáciu Google Hodiny nájdete štandardne v Obchode Play. Stiahnete ju klasickým spôsobom a je zadarmo.

Po prvom spustení sa ocitnete na záložke hodiny, kde sa v hornej tretine nachádza čas. Jeho zobrazenie je také veľké a kontrastné, že poslúži aj používateľom so zvyškami zraku. Celkovo sa prostredie Hodín skladá z piatich záložiek alebo kariet:

 

  • Budík – tu nájdete prednastavené pôvodne dva budíky a to na 8:30 a 9:00.
  • Hodiny – zobrazujú čas v našom časovom pásme, no môžete si nechať zobraziť čas kdekoľvek, v akomkoľvek meste.
  • Časovač – poslúži ako kuchynská minútka. Nastavíte si daný čas a on vás po zvolenom časovom úseku upozorní.
  • Stopky – slúžia na meranie času.
  • Večierka – upozorní, že je čas ísť spať.

 

Budík

 

Nový budík pridáte poklepaním na Tlačidlo Pridať budík v spodnej časti obrazovky.

Najprv sa dostanete do dialógu, kde vyberáte čas. Môžete to urobiť dvomi spôsobmi:

 

  • Na zobrazenom kruhovom ciferníku prechádzate alebo šviháte prstom, kým nenájdete požadovanú hodinu, ktorú poklepaním potvrdíte. To isté sa týka aj minút.
  • Vyhľadáte tlačidlo Ak chcete zadať čas, prepnite na textový režim vstupu. Zobrazia sa klasické editačné polia pre zadanie hodín a minút, vpíšete  ich na klávesnici. Po potvrdení času je budík prakticky nastavený.

 

Ďalej si môžete upraviť, v ktorých dňoch má budík zvoniť. Ak začiarknete voľbu opakovať, tá je predvolene nastavená pre všetky dni v týždni. Ak niektorý chcete odčiarknuť, švihaním ho vyhľadajte a potvrďte poklepaním.

Aplikácia umožňuje zmeniť si, samozrejme, predvolený tón budíka a to, či má pri zvonení vibrovať. Mierne ma pobúrilo, že si nemôžem upraviť hlasitosť pre každý budík zvlášť. Pri úplne prvom spustení vám Google Hodiny ponúknu namiesto tónov v telefóne použiť službu YouTube Music alebo Spotify.

Zaujímavou funkciou je priradiť si k budíku štítok. Neprišla som na zmysel tejto vychytávky, ale v každom prípade si k budíku môžete pridať akoby jeho názov alebo účel.

Ak máte všetko nastavené, poklepte na tlačidlo Zbaliť budík. To spôsobí, že v zozname budíkov uvidíte len čas a či je zapnutý alebo vypnutý. Pod prepínačom na zapnutie a vypnutie je tlačidlo Rozbaliť budík, po ktorého potvrdení uvidíte podrobné nastavenia okrem úpravy času.

Veľmi sa mi páči, že 15 minút pred spustením budíka sa na paneli oznámení objaví notifikácia o nadchádzajúcom budíku a tlačidlo Zavrieť. Ak ho potvrdíte, budík v ten deň zvoniť nebude.

Zvoniaci budík vypnete tak, že na tlačidle raz klepnete, držíte prst a ťaháte ho buď doľava – odloženie, alebo doprava – definitívne vypnutie.

 

Hodiny

 

Ako som už spomínala, na tejto karte jednak uvidíte čas v našom časovom pásme. Ak poklepete na tlačidlo Mestá v spodnej časti displeja, môžete si nechať zobraziť čas kdekoľvek na svete. Ten sa bude potom zobrazovať pod vaším predvoleným časom. Akurát som neprišla na to, ako zobrazenie odstrániť. Takže sa budem musieť zmieriť asi s tým, že mi Google Hodiny budú zobrazovať aj čas v Los Angeles v Kalifornii.

 

Časovač

 

Časovač slúži ako minútka v kuchyni. Ak varíte cestoviny a potrebujete ich vybrať po ôsmich minútach, stačí si nastaviť čas a po jeho uplynutí vás aplikácia upozorní, že vami nastavená doba uplynula. Chvíľu mi však trvalo, kým som prišla na to, ako ho vôbec zadať.

Po poklepaní na záložku Časovač sa na displeji zobrazí klávesnica a nad ňou akoby textové pole 0 hodín, 0 minút, 0 sekúnd. Čas však nezadávate tak ako pri budíku – zvlášť hodiny a zvlášť minúty. Treba ho zadať naraz. Uvediem praktický príklad.

Ak potrebujete nastaviť čas na 3 sekundy, napíšete číslo 3, na 30 sekúnd číslo 30. Avšak pre 3 minúty je potrebné zadať číslo 300, čo znamená 3 minúty, 00 sekúnd. Ak sa rozhodnete nastaviť čas na 3 minúty a 30 sekúnd, napíšete číslo 330.

No a pokiaľ potrebujete dostať upozornenie povedzme po hodine, zadáte na klávesnici číslo 10000 = 1 hodina, 00 minút, 00 sekúnd.

Pre spustenie časovača poklepte na tlačidlo Spustiť, ktoré sa nachádza v spodnej časti displeja pod číslom 0.

 

Stopky

 

Merajú čas napríklad pri nejakom športovom výkone. V strede displeja nájdete uplynutý čas, čo je pri prvom spustení, samozrejme, 0:00. Spustíte ich poklepaním na tlačidlo Spustiť. Merajú s presnosťou na stotiny sekúnd. Ak si potrebujete odmerať časové etapy, stačí poklepať na tlačidlo Etapa. Tým ukončíte aktuálne meraný časový úsek, no stopky bežia ďalej a odmeriavajú novú etapu. Po ukončení merania potom vidíte časy pre jednotlivé etapy.

 

Večierka

 

Poslúži vám namiesto mamy či partnera / partnerky a pošle vás spať. Pri prvom nastavovaní poklepte na tlačidlo Začať.

V prvom kroku nastavujete budík. Môžete si vybrať čas, tón budíka, dni v týždni a takzvaný slnečný budík. Aplikácia pomaly rozjasní obrazovku pred budíkom.

Na ďalšej obrazovke si volíte čas, kedy chcete ísť spať. Predvolene je večierka nastavená tak, aby ste spali 8 hodín. Opäť si volíte čas a dni v týždni. Ďalej aj časový predstih, v akom vás má aplikácia upozorniť na blížiacu sa večierku. Pôvodne je to 15 minút.

Večierka ponúka aj upokojujúce zvuky pre lepšie zaspávanie. Nespúšťajú sa, chvalabohu, automaticky, musíte si jeden vybrať. Užitočnejšou funkciou pre mňa je zobrazenie nadchádzajúcich udalostí. Aby to však fungovalo, je potrebné udeliť aplikácii prístup ku kalendáru.

 

Nastavenia aplikácie Google Hodiny

 

Otvoríte ich poklepaním na Ďalšie možnosti > Nastavenia. Ponúkajú niekoľko užitočných predvolieb vrátane nastavenia hlasitosti budíka.

Môžete si nastaviť, či chcete zobrazovať hodiny ako digitálne alebo analógové. Ak cestujete do iného časového pásma, či vám hodiny majú pridať čas aj v domovskom časovom pásme.

Pri budíkoch zasa máte možnosť upraviť si čas, po akom sa budík stíši. To znamená, ako dlho má zvoniť. Tiež si viete zmeniť čas odloženia budíka. Obidve hodnoty sú pôvodne nastavené na 10 minút.

Veľmi ma potešilo, že si môžem zmeniť funkciu tlačidiel hlasitosti. Pôvodne sú nastavené na voľbu ovládať hlasitosť. Môžete si však vybrať, či po ich stlačení budík buď odložíte, alebo vypnete.

Ostatné nastavenia sa týkajú časovačov a rôznych zvukov. Za zmienku ešte stojí možnosť Nočný režim, ktorá po zapnutí tlmí jas v tmavých miestnostiach.

 

Záver

 

Google Hodiny sú zaujímavou alternatívou pre používateľov, ktorým sa predinštalovaná aplikácia buď z nejakého dôvodu nepáči, alebo – ako to bolo v mojom prípade – je priamo neprístupná. Obsahuje všetky funkcie, ktoré by ste očakávali, a aj niektoré vychytávky navyše. Všetko je stopercentne prístupné, nikde som sa nestretla s nepopísaným prvkom.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte do komentárov pod článkom alebo e-mailom. Sledovať stránku a spojiť sa so mnou môžete aj cez sociálne siete FacebookTwitter.

 

Aktualizované 23.10.2021

 

Po nedávnej aktualizácii sa zmenil spôsob, akým vypínate budík. Už nie je nutné chytiť a ťahať tlačidlo doľava či doprava. Po novom na spodnej strane obrazovky budíka nájdete tlačidlá Odložiť a Vypnúť. Ovládanie sa tak oveľa zjednodušilo aj pre čerstvo zobudeného človeka. Na druhej strane teraz je tak ľahké vypnúť budík, že sa možno ani nestihnete prebrať.

2 odpovede na “Google Hodiny – budík s funkciami navyše”

ještě .o něco trochu lepší je aplikace mluvící budík plus. u hodin zobrazuje i vteřiny. umožňuje nastavit libovolné množství časovačů.

dobrá je i aplikace mluvící budík plus. u hodin má i vteřiny dobré Pro přesné nastavování jiných zařízení. možno nastavit libovolné množství časovačů. časovače se automaticky řadí od nejnižšího času po nejvyšší. aplikaci je podrobný návod pro nastavení každé funkce.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.