Kategórie
Hardware

Bezdrôtové slúchadlá JBL Tune 225TWS – zacielené na basy

JBL Tune 225TWS sú kompletne bezdrôtové slúchadlá. Majú kôstkový tvar a v porovnaní s Huawei Freebuds 3 ponúkajú podobný tvar, ale úplne iný zvuk a typ ovládania.

 

Parametre

 

Slúchadlá Puzdro
Meniče 12 mm
Frekvenčná odozva 20 Hz – 20 kHz
Pripojenie Bluetooth 5.0
Batéria 22 mAh 410 mAh
Nabíjanie V puzdre USB C, približne 2 hodiny
Výdrž 5 h 20 h
Hmotnosť Neuvedené 57 g
Typ ovládania Fyzické tlačidlá

 

Obsah balenia a vzhľad

 

Balenie je oproti Huawei Freebuds 3 z môjho pohľadu doslova odfláknuté. Po otvorení papierovej krabičky sú nabíjacie puzdro aj slúchadlá vložené do plastového lôžka. Treba si dať pozor, že slúchadlá sú mimo puzdra. V balení ešte nájdete kratučký asi 15 cm dlhý kábel USB A na USB C. Celkovo som z balenia sklamaná.

Slúchadlá aj puzdro sú z plastu a čo som pozerala, tak ich viete zohnať v šiestich farbách. Ja mám biele a úprava povrchu je matná. Nedržia sa tak na ňom natoľko odtlačky prstov.

Vzhľad samotných slúchadiel je daný ich kôstkovým tvarom. Majú nožičku, ktorá je hranatá a podľa mňa hrubá. Na jednom aj druhom slúchadle ešte nájdete vystupujúce ovládacie tlačidlo.

Puzdro má tvar zaobleného kvádra, ktorý sa smerom k prednej strane krabičky zužuje. Oproti Freebuds 3 je oveľa hrubšie a o niečo väčšie. Stále sa však bez problémov zmestí do vrecka nohavíc. Vo vnútri nájdete 3 LED diódy, ktoré signalizujú stav nabitia každého slúchadla a puzdra. Na spodnej strane je umiestnený nabíjací USB C konektor a vedľa neho dióda signalizujúca stav nabíjania.

Vzhľad slúchadiel a puzdra ma nijako neohúril, ale ani neurazil. Huawei sa Airpodmi inšpiroval až do tej miery, že Freebuds 3 sú oproti slúchadlám JBL Tune 225TWS o dosť elegantnejšie.

 

Spárovanie s mobilným telefónom

 

Tu nastáva moment, kedy si ma slúchadlá získali. Pre párovanie nie je nutná žiadna aplikácia. Otvoríte puzdro, priblížite sa k mobilnému telefónu a počkáte niekoľko sekúnd. Na mobile sa objaví dialóg o tom, že sa našlo nové zariadenie, poklepete na Spárovať a je hotovo. Keďže sa na puzdre nenachádza žiadne párovacie tlačidlo, tak predpokladám, že pre pripojenie slúchadiel k inému zariadeniu bude potrebné každé slúchadlo vypnúť a zapnúť. Prípadne máte možnosť vypnúť Bluetooth na zariadení, ku ktorému boli slúchadlá pôvodne pripojené. Každé slúchadlo sa dokáže pripojiť samostatne. Nie je potrebné pripájať obidve naraz. Takisto ako Freebuds 3 ich tak môžete používať aj pre handsfree hovory s tým, že sa jedno slúchadlo bude nabíjať a druhé budete mať v uchu.

Slúchadlá JBL Tune 225TWS sa pripájajú pomocou Bluetooth vo verzii 5.0. Teoreticky by tak mali mať dosah 10 metrov. Môžem potvrdiť, že spojenie je stabilné, nevypadáva ani vo väčších priestoroch. Tu majú oproti Freebuds 3 menšiu výhodu. Páči sa mi, že pri pripojení sa ozve klasický zvuk JBL.

 

Ovládanie

 

Slúchadlá sa ovládajú pomocou fyzických tlačidiel. Ako som už písala, každému človeku vyhovuje niečo iné. Po dlhšom testovaní som zistila, že pre mňa je to zrejme pohodlnejšie oproti dotykovému ovládaniu.

Na každom slúchadle nájdete malé ale dobre hmatateľné tlačidlo, ktoré je na hmat len akoby úzky prúžok. Ich stlačenie je jasne identifikovateľné. Keďže na to musíte vyvinúť určitý tlak, môže sa stať, že si nepríjemne zatlačíte do ucha. Na druhej strane predídete tomu, že tlačidlo stlačíte omylom.

Dlhším podržaním tlačidla slúchadlo vypnete. Jedným stlačením na pravom slúchadle prijmete a ukončíte hovor, prípadne pozastavíte prehrávanie. Na ľavom sa posúvate dopredu. Dvojitým stlačením na pravom slúchadle vyvoláte hlasového asistenta. Bohužiaľ, v telefónoch od Samsungu je to Bixby. Dvojité stlačenie tlačidla na ľavom slúchadle vás posunie späť. Hlasitosť na slúchadlách nejde korigovať, aspoň som neprišla na to, akým spôsobom sa tak dá urobiť. Musíte ju upravovať priamo v telefóne.

Pri ovládaní si treba dať pozor na jednu vec. Zatiaľ čo Huawei Freebuds 3 sa po vybratí z ucha vypnú, JBL Tune 225TWS nie. Ak ich teda položíte na stôl so spustenou hudbou, tá bude hrať ďalej a slúchadlá sa budú vybíjať. Odporúčam ich preto vždy vložiť do puzdra. Vtedy sa spoľahlivo vypnú.

 

Výdrž a nabíjanie

 

Batéria v slúchadlách má kapacitu 5 hodín na jedno nabitie. Môžem potvrdiť, že som sa s nimi približne na túto hodnotu aj dostala. V puzdre máte potom kapacitu na ďalšie 4 dobitia. Spolu tak slúchadlá vydržia 25 hodín. Je to výrazne viac ako pri slúchadlách od Huawei.

Nabíjanie trvá približne 2 hodiny a realizuje sa cez USB C konektor. Na rozdiel od Freebuds 3 ich nemôžete nabíjať bezdrôtovo. Keďže bezdrôtovú nabíjačku nemám, toto mne osobne neprekáža.

 

Zvuk JBL Tune 225TWS

 

V predchádzajúcom článku o Huawei Freebuds 3 som písala, že basová zložka u slúchadiel kôstkového tvaru nemôže byť nikdy tak výrazná ako pri štupľových. Po testovaní slúchadiel od JBL mám chuť svoje tvrdenie poopraviť. JBL Tune 225TWS majú výrazne posilnenú basovú zložku zvuku a naozaj výrobca je zrejme zameraný na hlboké tóny. Mám od nich ešte reproduktor JBL Flip 3 a zvuk je veľmi podobne ladený. Nepríjemné je to najmä pri počúvaní hovoreného slova a niekedy pri telefonovaní. Hudba v nich znie dobre, pokiaľ máte radi takýto typ zvuku. Oproti Freebuds 3 je však výrazne hlbší a stredné polohy a výšky sú potlačené. Nie je to úplná tragédia, JBL robí kvalitné produkty, ale je to počuť. Keďže Tune 225TWS nedisponujú potlačením hluku, v rušnejšom prostredí budete musieť pridávať zvuk, čo spôsobí, že s vami bude počúvať aj okolie.

Zvuk mikrofónu pri hovore som si nemala ako overiť na vlastné uši, ale keď som sa pýtala protistrany, tak nemal nikto námietky.

 

Záver

 

Slúchadlá JBL Tune 225TWS stoja v súčasnosti približne 100 €. Za túto cenu dostanete dobre spracované slúchadlá s dobrou výdržou na jedno nabitie a solídnym pripojením. Osobne začínam oceňovať ovládanie cez fyzické tlačidlá, čo je najmä pri chôdzi či v MHD pohodlnejšie. Kladne hodnotím aj jednoduchý spôsob párovania. Nevýhodou môže byť pre niekoho kôstkový tvar slúchadiel a aj ich vzhľad. Zvuk je basový. Pre mňa to bolo trošku sklamanie. Hlavne pri podcastoch či audioknihách to neznie veľmi dobre. Na počúvanie hudby by som ich však nenáročným poslucháčom pokojne odporučila. Po ergonomickej stránke menej tlačia ako slúchadlá od Huawei, ale to si každý musí odskúšať sám.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte do komentárov pod článkom či e-mailom. Sledovať ma a spojiť sa so mnou môžete aj na sociálnych sieťach FacebookTwitter. No a, samozrejme, nezabudnite sa prihlásiť na odber newslettera.

Chcem odoberať newsletter

* indicates required

Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


3 odpovede na “Bezdrôtové slúchadlá JBL Tune 225TWS – zacielené na basy”

moc děkuji za předání informací a poznatků. dobrá alternativa sluchátek jsou i Honor Choice, dobrý poměr výkon cena

Ahoj, vyhľadával som u teba články o slúchadlách, preto som sa k tomuto dostal až teraz.
V apríli 2021 som si tieto slúchadlá kúpil. Po viac ako 2 rokoch používania mám pár postrehov. Po prvé, až tak nesúhlasím s hodnotením zvuku. Ten je síce čistý a na dobrej úrovni, ale podľa mňa je basová zložka nedostatočná. Nebol som so zvukom až tak spokojný, ale celkový zážitok nebol vôbec zlý.
Ani ja som neprišiel na nijaký spôsob úpravy hlasitosti, čo je škoda. Pokiaľ ide o mikrofón, ten je tam, podľa môjho názoru, len tak pro forma, lebo kvalita zvuku cezeň mi príde fakt žalostná. Ale nepoužíval som ho, takže mi to dojem až tak nepokazilo.
Po dizajnovej stránke sa mi veľmi páčilo ich puzdro, oni až tak nie, ale nebolo to zlé.
Celkovo slúchadlá hodnotím skôr pozitívne, ale za ich cenu som si mohol vybrať aj niečo o dosť lepšie.

Ahoj, myslím, že by som s tvojím hodnotením po dlhšom používaní aj súhlasila. Okrem toho bez toho, aby mi padli, alebo sa inak mechanicky poškodili, sa začala odliepať časť z vnútornej strany slúchadla, ktorú si vkladáš práve do ucha. Takže to dokáže veľmi odierať ucho.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.