Kategórie
Návody Software

Ako prepojiť Windows a Android

Viacerí z vás poznajú produkty firmy Apple, ktoré sú navzájom priamo prepojené. Znamená to, že môžete písať a čítať správy či na počítači, iPade alebo telefóne a ešte oveľa viac. Do veľkej miery to plnohodnotne funguje aj v systémoch Windows a Android. Ako si uľahčiť život a povedzme písať SMS v počítači, alebo ovládať mobil cez PC, si ukážeme v tomto návode.

Ako to funguje?

Pokiaľ prepojíte telefón s počítačom, môžete v aplikácii Váš telefón v PC spravovať viacero vecí:

  • Uskutočňovať a prijímať hovory,
  • Písať SMS správy – výborná vec, využívam ju veľmi často,
  • Zobrazovať fotografie z mobilu v počítači,
  • Používať niektoré mobilné aplikácie,
  • Zobrazovať a spravovať upozornenia z mobilu v počítači,
  • V telefónoch od Samsungu vkladať text skopírovaný v mobile do počítača a naopak – tiež veľmi často využívam.

Kde to funguje a čo budete potrebovať?

Skôr, ako budete prepájať počítač s telefónom, treba povedať, že toto spojenie funguje len v počítačoch so systémom Windows 10 s aktualizáciou minimálne z mája 2019 a v zariadeniach s Androidom od verzie 7.0 Nougat.

Pre správne prepojenie potrebujete:

  • Aplikáciu Prepojenie s telefónom nainštalovanú v počítači. Stiahnete ju z Microsoft Storu.
  • Aplikáciu Prepojenie s Windowsom (Link to Windows) nainštalovanú v mobilnom telefóne. Nachádza sa v Obchode Play.
  • Aplikáciu Prepojenie s Windowsom predinštalovanú natívne v telefónoch od spoločnosti Samsung.
  • Telefón aj PC pripojené do rovnakej Wi-Fi siete.

Poďme na to

Uistite sa, že máte splnené všetky podmienky popísané vyššie.
Prepojenie sa dá zrealizovať ako cez telefón, tak aj cez počítač. Popíšem obidva postupy.

Ak prepájate cez počítač

  1. Vyhľadajte aplikáciu Prepojenie s telefónom. Do vyhľadávacieho poľa napríklad v Ponuke štart napíšete Váš telefón a výsledok potvrdíte Enterom.
  2. Vyberte zariadenie s Androidom.
  3. Prihláste sa s kontom Microsoft. Ak máte účet v Skype, poslúži vám ten. S týmto kontom sa musíte prihlásiť aj v počítači, aj v mobilnom telefóne v aplikácii Asistent pre váš telefón.
  4. Začiarknite políčko Aplikácia Prepojenie s Windowsom je pripravená.
  5. Následne máte dve možnosti: potvrdiť tlačidlo Párovanie s QR kódom. Dá sa zvládnuť bez zrakovej kontroly. Alebo vyberiete manuálne párovanie. V mobilnom telefóne potom odpíšete kód zobrazený v počítači.
  6. Ak vyberiete párovanie s QR, otvorí sa v mobile aplikácia s fotoaparátom a na obrazovke bude zobrazený QR kód. Namierte fotoaparát na obrazovku počítača a kód by sa mal naskenovať.
  7. Udeľte počítaču požadované povolenia.

Ak prepájate cez telefón

  1. Otvorte aplikáciu Prepojenie s Windowsom (eventuálne Link to Windows). V telefónoch od Samsungu ju nájdete cez Nastavenia > Pokročilé funkcie > Prepojenie s Windowsom.
  2. Prihláste sa s kontom od Microsoftu aj v aplikácii v telefóne, aj v počítači.
  3. Zobrazí sa výzva na oskenovanie QR kódu. Postupujte ako v predchádzajúcom prípade.
  4. Udeľte potrebné povolenia.

Aplikácia Prepojenie s telefónom

Skladá sa z niekoľkých záložiek, medzi ktorými sa pohybujete šípkami vpravo a vľavo, klávesom Tabulátor alebo pomocou klávesových skratiek (záleží na konkrétnej aktualizácii):

  • Správy (ALT+1) – čítanie a písanie SMS správ.
  • Fotografie (ALT+2) – zobrazia sa naposledy nasnímané fotky v mobile.
  • Aplikácie (ALT+3) – po otvorení tejto záložky ovládate cez klávesnicu PC aplikácie nainštalované v mobilnom telefóne.
  • Hovory (ALT+4) – obrazovka pre prijímanie a uskutočňovanie hovorov.
  • Nastavenia (ALT+S) – sú rozdelené do niekoľkých kategórií.

Nastavenia

Môžete meniť nastavenia aplikácie Prepojenie s telefónom a správanie voči mobilnému telefónu, udeľovať alebo rušiť povolenia a podobne. Sú rozdelené do kategórií, medzi ktorými sa pohybujete šípkami hore a dolu. Do konkrétnych nastavení sa dostanete stlačením Tabulátora, pohybujete sa po nich takisto týmto klávesom. Späť na kategórie prejdete stláčaním SHIFT+TAB.

  • Všeobecné – meníte zobrazenie štítkov pre neprečítané správy, zobrazovanie s ukážkami a upozornenie na zatvorenie viacerých okien.
  • Moje zariadenia – všetky telefóny či tablety prepojené s počítačom. Môžete určiť, ktoré z nich bude predvolené a po stlačení klávesu Enter na konkrétnom zariadení ho môžete odstrániť.
  • Funkcie – tu zapínate, ak je to možné, povolenie na prístup k obsahu. To spôsobí, že skopírovaný text v mobile môžete vložiť skratkou CTRL+V v počítači a naopak. Tiež tu udeľujete oprávnenia na prístup k správam, hovorom, MMS správam, fotografiám (a to vrátane odstraňovania fotiek) či povolenie zobrazovať aplikácie.
  • Prispôsobenie – vizuálna stránka aplikácie Váš telefón.
  • Riešenie problémov – tu nájdete postupy, ako riešiť problémy či už s aplikáciou, alebo samotným prepojením mobilu a počítača.

Záver

Aj v počítači je možné do istej miery spravovať upozornenia, hovory či správy z mobilného telefónu. Ako aplikácia Prepojenie s Windowsom, tak aj Váš telefón v počítači sú prístupné. Sem-tam sa mi stalo, že prepojenie na prvýkrát zlyhalo. Osobne z ponúkaných funkcií využívam najmä písanie správ a kopírovanie textu z mobilu do PC a naopak. Hovory som zavrhla, pretože mi po ukončení hovoru blbol zvuk.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte do komentárov pod článkom alebo e-mailom. Spojiť sa so mnou môžete aj cez sociálne siete FacebookTwitter. No a nezabudnite sa prihlásiť aj na odber newslettera.

Chcem odoberať newsletter

* indicates required

Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.