Kategórie
Hardware

Huawei Freebuds 3 – Slúchadlá s čistým zvukom

Huawei Freebuds 3 sú bezdrôtové kôstkové slúchadlá. Ponúkajú aktívne potlačenie hluku (ANC) a podľa mňa príjemný vyvážený zvuk. Napriek tomu, že už vyšiel aktualizovaný model Freebuds 4, stále sa predávajú a podľa mňa stojí za to pozrieť sa na ne bližšie.

 

Parametre

 

Slúchadlá Puzdro
Rozmery 41,5×20,4×17,8 mm 60,9×21,8 mm
Hmotnosť 4,5 g 48 g
Meniče 14,2 mm
Nabíjanie Bezdrôtové, štandard QI / cez USB C kábel
Čas nabíjania 1 hodina 1 hodina
Kapacita batérie 30 mAh 410 mAh
Pripojenie Bluetooth 5.1
Čip HUAWEI Kirin A1
Ovládanie Dotykové
Odolnosť IPX4

 

Obsah balenia a vzhľad

 

Balenie je podľa môjho názoru veľmi vkusné. Slúchadlá vám prídu v bielej tvrdej krabici. V nej sa nachádza ešte jedna krabička, v ktorej nájdete samotné puzdro so slúchadlami vo vnútri buď v bielej, alebo čiernej farbe. Ďalej tradičné návody a USB C nabíjací kábel.

Nabíjacie puzdro má kruhový tvar a je lesklé (aspoň moje biele). Podľa mňa má primeranú veľkosť – 7 centimetrov a aj hrúbku 2 centimetre. Bez problémov ho strčíte aj do menšieho vrecka. Na zadnej strane je kovové logo, ktoré zároveň slúži ako pant puzdra. Na pravej strane, ak držíte slúchadlá pantom od seba, nájdete maličké párovacie tlačidlo. No a na spodnej strane sa nachádza USB C a notifikačná dióda.

Slúchadlá – najmä tie biele – nápadne pripomínajú základné Airpody. Nie sú to štuple, majú kôstkový tvar a takisto charakteristickú nožičku. Tá nie je veľmi dlhá, hoci dlhšia ako u Airpodov a dostatočne pohodlná na to, aby sa slúchadlá z uší dobre vyberali.

V puzdre slúchadlá držia dosť pevne. Preto si treba dať pozor, aby sa vám pri vyberaní nevyšmykli z ruky. Konštrukčne sú slúchadlá aj puzdro spracované naozaj precízne. Nie sú na nich žiadne ostré hrany, nijaké nekvalitné plasty. Nič nevŕzga, všetko je pevné a to aj po niekoľkých pádoch.

Puzdro však priťahuje odtlačky prstov a aj vlasové škriabance.

 

Spárovanie a pripojenie s telefónom

 

Ak chcete Huawei Freebuds 3 pripojiť k inému mobilu ako Huawei, potrebujete si v prvom rade nainštalovať aplikáciu Huawei AI Life. Nájdete ju štandardne v Obchode Play. V nej spravujete všetky nositeľné zariadenia od Huawei. Nie je stopercentne prístupná, no spárovanie slúchadiel zvládnete aj s čítačom obrazovky. Po jej otvorení vás možno bude čakať aktualizácia a upozornenie, že inštalujete z neznámeho zdroja. Asi kvôli tomu, že je to Huawei.

V tejto aplikácii okrem prvotného párovania budete aj aktualizovať software a firmware slúchadiel. Pri nej je potrebné nechať obidve slúchadlá vložené v puzdre a puzdro otvorené.

Pri párovaní si vyberiete zariadenie – Freebuds 3. Následne otvoríte puzdro so slúchadlami a podržíte párovacie tlačidlo aspoň 10 sekúnd. V puzdre sa rozbliká modrá kontrolka. Ak všetko prebehne v poriadku, na telefóne sa objaví požiadavka na párovanie. Tú potvrdíte a malo by byť hotovo. Je možné, že budete musieť ihneď po spárovaní aktualizovať.

Slúchadlá sa pripájajú k telefónu prostredníctvom Bluetooth vo verzii 5.1. Pripojenie je stabilné, Avšak upratovala som s nimi štvorizbový byt a už v niektorých miestnostiach vypadávalo.

 

Nabíjanie a výdrž

 

Na jedno nabitie vydržia slúchadlá 4 hodiny, spolu s puzdrom potom ponúknu výdrž 20 hodín. Teda v puzdre ich dobijete ešte štyrikrát. V slúchadlách je batéria s kapacitou 30 mAh, v puzdre 410 mAh. Mne sa pravidelne stáva, že sa mi ľavé slúchadlo vybije rýchlejšie aj napriek tomu, že ich používam rovnako, prípadne pravé viac.

Nabíjanie môžete realizovať dvomi spôsobmi – drôtovo cez kábel USB C alebo bezdrôtovo na nabíjačke so štandardom QI. Trvá kratučko. Podľa oficiálnych informácií by ste mali mať nabité približne za hodinu, no podľa mojich skúseností aj iných recenzií netrvá dlhšie ako 40 minút.

 

Ovládanie

 

Huawei Freebuds 3 sa ovládajú prostredníctvom dotykových plôch na samotných slúchadlách. Niekomu to vyhovuje, niekomu nie. Mám aj slúchadlá s fyzickými tlačidlami a doteraz sa neviem rozhodnúť, čo je lepšie. Je pravda, že niekedy je potrebné poklepať po slúchadle viackrát a pomerne razantne, čo nie je pre ucho príjemné. Na jednej strane to zaručí, aby ste si slúchadlá neovládali napríklad tým, že si nasadíte čiapku. Na druhej strane je otravné a aj nekomfortné niekoľkokrát klepať do slúchadla napríklad pre prijatie hovoru.

Ovládanie je jednoduché a viete si ho prispôsobiť v aplikácii Huawei AI Life. K dispozícii máte len dvojité poklepanie a môžete si nastaviť preskakovanie skladieb, aktiváciu ANC či hlasového asistenta. Toto je prístupné aj s čítačom obrazovky. Hlasitosť však na slúchadlách ovládať nemôžete, je potrebné ju regulovať v telefóne.

 

Zvuk a ANC

 

V prvom rade musím pripomenúť, že slúchadlá majú kôstkový tvar. To znamená, že basová zložka nemôže byť z fyzikálnych dôvodov tak zreteľná ako pri štupľových slúchadlách. No zvuk je naozaj výborný. Je čistý a aj napriek tvaru basy počuť. Počúvala som s nimi všetky typy hudby a počuť pekne aj stredy, aj výšky. Pri podcastoch či audioknihách bol prednes hovoreného slova čistý bez zbytočného prebasovania. Dokonca pri pozeraní videa podľa recenzií nedochádza k oneskoreniu zvuku oproti obrazu. To však ja neviem posúdiť.

Čo sa týka hovorov, vy ako príjemcovia budete mať takisto zážitok, no protistrana už taká spokojná nebude. Podľa recenzií ani protistrana nemala námietky, no z mojich skúseností to tak nie je. Zvuk je často utlmený a nie je mi dobre rozumieť.

Slúchadlá ponúkajú aj aktívne potlačenie hluku. Jeho úroveň si nastavujete v aplikácii kruhovým posuvníkom, ktorý nie je veľmi prístupný. No z mojich skúseností nefunguje spoľahlivo. Pri vysávaní vyrušilo tie najhlbšie tóny, ale často sa slúchadlá prepínali na iné frekvencie. Chvíľu to tak vyzeralo, že to ide, chvíľu zas nie. Do veľkej miery je to dané, samozrejme, aj samotnou konštrukciou slúchadiel. Kôstkové slúchadlá už z podstaty veci nemôžu ponúknuť kvalitné odhlučnenie.

 

Záver

 

Huawei Freebuds 3 v súčasnosti stoja približne 120 €. Za túto cenu ponúknu výborný zvuk, dobré spracovanie a primeranú výdrž. Podľa mňa by mohlo byť párovanie a celkovo práca s aplikáciou jednoduchšia. Takisto za nevýhodu považujem takmer nepoužiteľné aktívne potlačenie hluku. Keby tam nebolo, mohli byť slúchadlá o niečo lacnejšie a stále by boli výborné.

Je tak na vás, či vám vyhovuje kôstkový tvar slúchadiel. Mne držali v uchu dobre, hoci po dlhšom počúvaní začali trošku tlačiť. Stále to však nič nemení na tom, že by som ich za štupľové nevymenila. Jednak kvôli bezpečnosti a jednak štuple v uchu nemám rada.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte do komentárov pod článkom alebo e-mailom. Spojiť sa so mnou môžete takisto cez sociálne siete FacebookTwitter. A, mimochodom, nechcete odoberať newsletter?

Chcem odoberať newsletter

* indicates required

Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.