Kategórie
Software

Mytext – program vhodný nielen na prepis zvuku

Mytext je program, ktorý vytvoril slovenský vývojár pán Štefan Kiss. Poslúži na jednoduchý prepis zvukových nahrávok do textu bez nutnosti používať niekoľko programov naraz. Nájdete tu však aj funkcie, ktoré sa v iných textových editoroch nenachádzajú.

V článku Prepis zvukových nahrávok do textu z pohľadu prepisovateľa som tento program už okrajovo spomenula, tak sa naň poďme pozrieť podrobnejšie.

 

Inštalácia Mytextu

 

Mytext je bezplatný program a stiahnete ho zo stránky Štefana Kissa na odkaze Stiahnuť Mytext. Písmenom H vyhľadajte nadpis Download a Enterom potvrďte odkaz Môžete si ho zdarma stiahnuť tu. Do počítača sa vám uloží inštalačný súbor. Následne postupujete tradičným spôsobom:

 

  1. Inštaláciu začnete potvrdením inštalačného súboru. Otvorí sa klasický dialóg v slovenčine. Prvé úvodné okno preskočíte potvrdením tlačidla Ďalej.
  2. V druhom kroku si vyberiete umiestnenie programu. Tabulátorom sa dostanete do editačného poľa, kde je uvedená cesta k priečinku. Ak s umiestnením súhlasíte, potvrdíte tlačidlo Nainštalovať. Ak nie, tlačidlom Prehľadávať sa dostanete do okna pre výber priečinka. Ten potvrdíte tlačidlom OK.
  3. V poslednom kroku Enterom potvrdíte tlačidlo Dokončiť a program je nainštalovaný.

 

Prostredie

 

Pri spustení programu sa ozve zvukový signál. Ocitnete sa v prázdnom textovom editore. Sem môžete pokojne začať písať bez akejkoľvek dodatočnej úpravy. Po stlačení klávesu ALT sa dostanete do panela ponúk. Medzi kategóriami sa pohybujete šípkami doľava a doprava, ponuku rozbalíte šípkou dolu a v nej sa pohybujete šípkami nahor a nadol.

Panel ponúk obsahuje na prvý pohľad klasické kategórie ako Súbor, Upraviť, či Formátovanie. V nich nájdete štandardné možnosti pre otvorenie / uloženie súboru, vystrihnutie, kopírovanie, vymazanie textu či vyhľadávanie. Skrýva však aj oveľa zaujímavejšie funkcie, ktoré len tak hocikde nenájdete.

 

Diktafón

 

Už som spomínala, že v Mytexte máte možnosť prepisovať zvuk do textu bez nutnosti spúšťať si externý prehrávač. V praxi to znamená, že si viete spustiť a ovládať nahrávku priamo v programe. Skratkou CTRL+SHIFT+D sa dostanete do dialógu, kde vyberiete zvukový súbor. Máte na výber zvuk vo formátoch .wav, MP3, ogg, wma, flac, aif a MP4. Ten sa načíta do Mytextu, potom môžete s nahrávkou pracovať. Ku každej funkcii je priradená klávesová skratka.

Viete si nahrávku spustiť (CTRL+F5), pozastaviť (CTRL+SHIFT+medzerník) alebo stopnúť úplne (CTRL+F6). Diktafón vám takisto môže automaticky diktovať. To znamená, že sa nahrávka spustí a podľa vašich preferencií sama pretáča o určitý počet sekúnd a takisto istý časový úsek počká, kým dopíšete. Skúšala som to a hoci je pravda, že si na to treba zvyknúť, podľa mňa je to veľmi užitočné. Len si treba odskúšať, ako dlhý časový úsek ste schopní prepísať, o koľko dozadu sa má nahrávka vrátiť a koľko sekúnd má na vás čakať. Túto funkciu žiadny iný program, pokiaľ viem, neobsahuje.

Pokiaľ prepisujete bez automatického diktovania, písmenkom E sa posúvate o zvolený časový úsek dozadu, O dopredu. Klávesovou skratkou CTRL+F4 skočíte na začiatok, CTRL+F9 na koniec nahrávky. A takto by sme mohli pokračovať. Skrátka ak si otvoríte stlačením ALT+D Diktafón, všetky možnosti a k nim prislúchajúce skratky sa dozviete.

Veľmi zaujímavou a užitočnou funkciou je aj zníženie či zvýšenie frekvencie a rýchlosti zvuku. Malo by vám to pomôcť urobiť nahrávku trošku zrozumiteľnejšou.

Všetky nastavenia týkajúce sa diktafónu meníte v ponuke Nástroje a tam Diktafón – ALT+N a potom S. Treba sa vyhrať najmä s funkciou automatického diktovania a takisto úsekom, o ktorý sa bude nahrávka posúvať dopredu a dozadu.

 

Vytvorenie zašifrovaného súboru

 

Mytext v súčasnosti dokáže ukladať súbory vo formátoch RTF a TXT. Okrem toho však citlivé údaje môžete uložiť aj v zašifrovanej podobe vo formáte .TX1. V tomto prípade si program od vás vypýta 5 až 50 miestny šifrovací kľúč teda heslo, ktoré budete musieť zadávať pri každom otvorení takto zaheslovaných dát. Môžete si tak zapisovať aj citlivé údaje bez toho, aby sa k nim dostala nepovolaná osoba. Má to však háčik. Ak budete chcieť otvoriť .TX1 súbor, musíte najprv spustiť Mytext, následne skratkou CTRL+O vojsť do dialógu pre otvorenie súborov a zašifrovaný súbor vybrať. Skúšala som to aj tak, že som ho potvrdila Enterom, no nešiel otvoriť a ani v zozname aplikácií mi Mytext nenavrhlo.

 

Ohlásenie počtu znakov a nastavenie dĺžky riadku

 

Tieto dve funkcie spolu prirodzene súvisia.

Pri písaní máte možnosť nechať si signalizovať určitý počet znakov od 10 až po 10000. V praxi to vyzerá tak, že ak dosiahnete vami zvolený počet znakov, program to ohlási zvukovým signálom. Využijete to najmä vtedy, ak máte napísať text s pevne daným rozsahom. Pre mňa to malo zmysel napríklad pri príprave podkladov pre titulkovanie videí, kde bolo potrebné dodržať 100 znakov na riadok. Ak chcete zmeniť počet ohlasovaných znakov, stlačením ALT+N otvorte nástroje a následne stlačením písmena N sa dostanete do možností signalizácie.

V prípade, že je nevyhnutné dodržať pevne daný počet znakov na riadku, môžete to dosiahnuť aj prostredníctvom funkcie Nastaviť dĺžku riadku pre formátovanie – ALT+F a písmeno N. Do editačného poľa stačí napísať požadovaný počet znakov a výber potvrdiť tlačidlom OK. Treba dať pozor na to, že Mytext nerozlišuje, či môže alebo nemôže ostať predložka a spojka na konci riadku.

 

Čítanie textu

 

V ponuke Upraviť (ALT+U) sa nachádza aj voľba čítanie textu. Z Mytextu tak ľahko urobíte čítačku e-kníh, samozrejme, len vo formátoch .RTF a .TXT. Dokonca si môžete nechať stlačením CTRL+F12 uložiť predčítaný text ako zvukový súbor .wav.

Nastavenie hlasu, ktorým bude Mytext čítať, meníte v Nástrojoch (ALT+N) a Nastavenie hlasu. Môžete si však vybrať iba hlas. Iné hodnoty ako výška hlasu, rýchlosť, intonácia a hlasitosť nie je možné meniť. Máte na výber z hlasov Jaws, NVDA, Jirka CZ a Sapi5 Microsoft David. Stalo sa mi, že ak som si nastavila hlas NVDA a spustila plynulé čítanie (F11), Mytext spadol. Ak som dala iný hlas, ako mám nastavený aj v odčítači obrazovky, čítanie fungovalo.

 

Iné užitočné funkcie

 

  • Očíslovanie riadkov (ALT+L, O, S) – spôsobí, že každý riadok v texte či je prázdny, alebo nie, dostane číslo. Môžete tak ľahko zistiť, koľko riadkov váš súbor obsahuje.
  • Vytvorenie zoznamu dní (CTRL+T) –možnosť vytvoriť zoznam dní podľa vlastných nastavení, čo využijete pri tvorbe časových harmonogramov.
  • Schránky – Mytext umožňuje kopírovať text až do desiatich schránok a uchovať ho aj po zatvorení programu.
  • Odstrániť prebytočné medzery (ALT+L, D) – hodí sa to v prípade, že sa vám nechce kontrolovať celý text, či ste niekde omylom nevložili dve medzery namiesto jednej.
  • Odoslať text e-mailom – zíde sa, ak si píšete povedzme poznámky a tie bez nutnosti ukladania samostatného súboru chcete niekomu odoslať.
  • Vytvoriť dokument .DOC (ALT+L, T) – v programe síce nemôžete ukladať súbor vo formáte .DOC či .DOCX, no Mytext ponúka možnosť takýto dokument vytvoriť. Ja by som to využila napríklad v prípade, že potrebujem niečo prepísať, ale prepis vyžaduje ďalej formátovanie, ktoré už Mytext nezvláda – nadpisy, odrážky, farebne vyznačiť text a podobne.

 

Záver

 

Mytext napriek tomu, že ho sám autor označuje za textový editor, rozhodne nie je chudobný na funkcie. Prináša možnosti, ktoré naozaj žiadny iný program nemá takto pokope. Či už je to integrovaný diktafón, alebo práca s textom či schránkami. Viete ho využiť aj ako jednoduchú čítačku e-kníh. Môžete si rôzne číslovať či zoraďovať riadky, vytvárať v súboroch záložky. Ak je to pre vás dôležité, bude vám signalizovať počet napísaných znakov a mnoho iného.

Ocenia ho predovšetkým ľudia, ktorí pracujú s textom. Či už prepisujú, no aj tí, ktorí texty tvoria a potrebujú dodržať predpísaný rozsah. Nevýhodou je možno to, že program nezvládne kontrolu pravopisu alebo zložitejšie formátovanie textov, či tlač. K tomu však primárne ani nebol určený.

Ak máte nejakú otázku či pripomienku, píšte do komentárov pod článkom alebo e-mailom. Sledovať a spojiť sa so mnou môžete aj na Facebooku a na Twitteri.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.