Kategórie
Software Úvahy / zamyslenia

Home Connect – prístupná smart domácnosť

Nedávno som sa zúčastnila na sociálnej sieti Clubhouse diskusie klubu Potměchuť, kde moderátori rozoberali chytrú domácnosť Home Connect. Je to platforma združujúca troch výrobcov spotrebičov – Siemens, Bosch a Gaggenau. V článku sa krátko pozriem na to, aké možnosti v dnešnej dobe ako zrakovo znevýhodnení ľudia v tejto oblasti máme.

Tým však nechcem povedať, že popisovaná platforma je dnes na trhu jediná možnosť. Preto ak máte skúsenosti s prístupnými chytrými spotrebičmi, podeľte sa o ne buď na Facebooku, alebo na Twitteri.

 

Čo je smart domácnosť?

 

Marek Salaba na úvod diskusie vysvetlil, že chytrá domácnosť nie je vec či jeden produkt, ale je to koncept, možno životný štýl, ktorý sa postupne začína dostávať aj k bežným používateľom. Pripomenul, že už v deväťdesiatych rokoch existovali riešenia, kedy si človek pomocou SMS správy mohol zapnúť napríklad na chate kúrenie alebo zistiť teplotu. Experimentovalo sa aj s prepojením chytrej domácnosti cez počítače, no dnes sú tou hlavnou doménou smartfóny. Cez inteligentnú domácnosť môžeme ovládať prakticky všetko, čo je na elektrinu – osvetlenie, kúrenie, elektrické rolety, zavlažovanie v záhrade, multimediálne zariadenia a aj chytré spotrebiče.

Z článku na portáli Môj Android ale vyplýva, že v ideálnom prípade by mala smart domácnosť fungovať aj bez zásahu nás ako užívateľov. Riadiaca jednotka po prepojení všetkých senzorov a mechanických zariadení (zásuvky, termostaty, ovládanie roliet) sama vyhodnotí, aké sú v prostredí podmienky. To znamená, ak je v dome príliš teplo, stiahne žalúzie. Ak zima, zapína kúrenie. My by sme ideálne mali len kontrolovať, či všetko funguje správne a o nič viac sa nestarať.

V tomto článku sú však podstatné práve spotrebiče ovládateľné prostredníctvom mobilného telefónu prístupné aj pre ľudí so zrakovým znevýhodnením.

 

Home Connect

 

Ako som už v úvode napísala, Home Connect je platforma združujúca troch výrobcov bielej elektroniky – Siemens, Bosch a Gaggenau. Do mobilnej aplikácie si od týchto troch spoločností môžete pripojiť chladničky, rúry na pečenie, práčky, umývačky riadu, dokonca indukčné varné dosky či kávovary. Keďže sú inteligentné spotrebiče finančne náročnejšie ako bežné, treba si rozmyslieť, ktoré z nich dáva zmysel ovládať cez mobil.

Prostredníctvom aplikácie tak máte možnosť napríklad pri rúre nastaviť si teplotu, čas, prípadne vybrať jeden z predvolených programov pečenia. Marek Salaba tiež popisoval, že cez aplikáciu môže sledovať proces prípravy kávy na kávovare. Dokonca ho prevedie aj procesom čistenia.

Pri práčkach viete nastaviť program, teplotu vody, otáčky či odložený štart. Tu nastáva menší problém – pred každým praním totiž musíte na samotnej práčke s dotykovým displejom potvrdiť, že ju chcete ovládať prostredníctvom aplikácie. Sú však modely, kde toto potvrdenie je vždy na displeji na rovnakom mieste, takže sa to dá naučiť. Pri rúrach či kávovaroch tento problém nezaznamenali.

Do budúcnosti majú výrobcovia v pláne zahrnúť do portfólia takisto čističe podlahy teda vysávače a mopy v jednom. Na to sa už teším.

 

Aplikácia Home Connect

 

Stiahnete ju zadarmo ako z Obchodu Play, tak aj z App Storu. Aplikácia je v slovenčine. Nebudem sa zaoberať jej podrobným popisom. Uvediem len, že pre používateľov oboch systémov je plne prístupná.

Dávam však do pozornosti super funkciu. V aplikácii si môžete odskúšať ovládanie demo spotrebiča. To znamená, že si do aplikácie pridáte fiktívny spotrebič a pozriete si, ako sa ovláda a aké má funkcie. Samozrejme, že ak by ste si niektorý kúpili, nemusí mať všetky funkcie, ktoré ste v aplikácii našli. Ja som si skúšala pridať a ovládať práčku a môžem povedať, že všetky funkcie boli úplne prístupné. Mohla som si vybrať program – krátky, automatický na 60 stupňov, záclony, Eco bavlna a podobne. Takisto, ak to program umožňoval, zmeniť otáčky, teplotu vody, aktivovať odložený štart.

Bohužiaľ, nevlastním žiadny chytrý spotrebič. Neviem tak z vlastnej skúsenosti povedať, ako by to fungovalo v praxi.

 

Záver

 

Ako jeden z moderátorov diskusie povedal, v minulosti bolo pre ľudí so zrakovým znevýhodnením ťažké či priam nemožné ovládať počítače. So spotrebičmi nebol až taký problém vzhľadom na to, že boli mechanické a naučiť sa s nimi pracovať nebolo náročné. Dnes je to naopak. S príchodom dotykových displejov aj do oblasti bielej elektroniky sa ovládanie aj takej jednoduchej veci ako práčka stáva pre nás takmer neprekonateľným problémom. Preto som rada, že výrobcovia inteligentných spotrebičov združených do platformy Home Connect pamätali na prístupnosť svojej aplikácie a uľahčili nám tým život.

Ak máte nejakú otázku či pripomienku, píšte do komentárov pod článkom alebo e-mailom.  Podeľte sa aj o vlastné skúsenosti. Sledovať stránku a spojiť sa so mnou môžete aj prostredníctvom sociálnych sietí FacebookTwitter.

 

Zdroje

 

Vlastné poznámky z diskusie,

Webová stránkaHome Connect

Tyflokabinet: Podcast Téčko Plus 4

Portál Pélion: Téčko Plus 4: Chytrá domácnost, IOS 15, seriál JAWS a novinky v NVDA.

Môj Android: Smart Home: Ako to funguje? Úvod do inteligentnej domácnosti

2 odpovede na “Home Connect – prístupná smart domácnosť”

ja by som ocenila nabijacku na baterie, ktora by sa nejakim sposobom prepojila s apkou v telefone, a kde by som videla, kolko percent je na kktorom kanali. lebo vytaca ma ze mi vidiaci musi stale pozerat, v akom stave to nabijanie je, a hovoriace su extremne drahe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.