Kategórie
Software

Google Podcasty – podcasty odkiaľkoľvek kdekoľvek aj off-line

V Blindrevue pred časom vyšiel článok o tom, akými rôznymi spôsobmi je možné počúvať online obsah, teda hlavne podcasty. Keďže som nad mieru spokojná s aplikáciou Google Podcasty, rozhodla som sa ju opísať bližšie.

Podcasty sú dostupné aj pre operačný systém iOS, aj pre Android. Aplikácia je plne prístupná – minimálne pre zariadenia s Androidom – a stiahnete ju štandardne z Obchodu Play alebo App Storu. Keďže dlhodobo používam Android, popis funkcií, rozloženie aplikácie a komfort práce s odčítačom sa týka najmä tohto systému.e

 

Čo sú podcasty?

 

Tvrdí sa, že slovo „podcast“ vzniklo v roku 2004 spojením slov iPod (hudobný prehrávač od spoločnosti Apple) a broadcasting (vysielanie). Neznamená to však, že na počúvanie podcastov potrebujete iPod. Môžete ich počúvať, samozrejme, kdekoľvek – na počítači, tablete či v telefóne. Prvými tvorcami po programátoroch boli hudobníci prípadne moderátori v rádiách. Až neskôr ich začali využívať aj slávne osobnosti ako herci. Dnes môže podcasty tvoriť prakticky ktokoľvek.

Podcasty by som teda definovala ako bežný formát prenosu zvukovej nahrávky na internete a možno ich prirovnať k zvukovému seriálu na pokračovanie. Vychádzajú v zväčša v nejakom pravidelnom intervale – týždenne, raz za štrnásť dní či mesačne. Väčšinou sú zdarma. Ich dĺžka oficiálne stanovená nie je, avšak keďže producenti vychádzajú z toho, že chcú poslucháčov zabaviť, obvykle majú od tridsiatich po šesťdesiat minút. Niektorí podcasty prirovnávajú k vysielaniu rádia, avšak rozdiel medzi nimi je ten, že pri počúvaní rádia si vysielaný obsah nevyberiete, no podcasty si máte možnosť vybrať podľa okruhu vašich záujmov.

 

Kde ich možno počúvať?

 

Podcasty môžete počúvať buď priamo na stránke ich tvorcu (napríklad Appliště alebo Podcast Sami sebe), alebo v aplikáciách priamo na to určených, ako sú Apple Podcasty, Google Podcasty, Spotify a podobne. Niektorí tvorcovia dokonca prerobia videocast vysielaný na YouTube na audio podcast (ako napríklad Mobilecast). Je len na vás, ktorý spôsob sledovania je vám bližší.

 

Prostredie aplikácie Google Podcasty

 

Konečne sa vrátim k pôvodnej téme. Prostredie aplikácie Google Podcasty sa skladá z troch kariet:

 

  • Domov – tu nájdete sledované podcasty a najnovší diel každého z nich.
  • Preskúmať – na tejto karte si vyberáte z ponúknutých podcastov, prípadne vyhľadávate konkrétny podľa názvu.
  • Aktivita – ak si pridáte podcasty do poradia počúvania, nájdete ich na tejto záložke.

 

Karta Preskúmať

 

Po úplne prvom spustení Google Podcastov sa ocitnete práve na tejto karte, tak ňou aj začnem. V jej vrchnej časti nájdete editačné pole, kde napíšete konkrétny názov podcastu v prípade, že ho poznáte. Pod ním sa potom zobrazia nájdené výsledky.

Konkrétny príklad – chcete si vyhľadať Podcast sami sebe od Krajského strediska ÚNSS v Bratislave. Do editačného poľa napíšete názov Podcast sami sebe a potvrdíte. Zobrazia sa výsledky vyhľadávania, medzi ktorými sa pohybujete švihaním prsta. Ak nájdete, čo hľadáte, poklepete na názov. Otvorí sa prehľad podcastu – kto ho vydáva, koľko má epizód a najnovšie epizódy. Ak chcete práve tento podcast odoberať, švihaním nájdete tlačidlo s názvom Odoberať. Po jeho potvrdení sa objaví dialóg s možnosťami:

 

  • Automaticky sťahovať nové epizódy – stiahnete si vždy najnovšiu časť a môžete ju tak počúvať aj off-line bez prístupu na internet.
  • Upozornenia na novú epizódu – aplikácia vás upozorní na novú časť odoberaného podcastu.
  • Zrušiť odber – to je jasné.

 

Cez kartu Preskúmať pridávate vždy každý nový podcast. Ak neviete, čo by ste chceli počúvať, pod editačným poľom vám aplikácia ponúkne návrhy podcastov, ktoré sú najpočúvanejšie. Neskôr potom vyhodnotí, aké podcasty ste si pridali, a odporúčania ďalších upraví podľa vašich záujmov.

 

Karta Domov

 

Tu sa nachádzajú vo vrchnej časti displeja všetky podcasty, ktoré ste si pridali. Ich ikonky sú umiestnené vedľa seba ako keby na lište. Pohybujete sa medzi nimi klasicky švihaním prsta. Ak sa po displeji pohybujete presúvaním prsta a máte viac pridaných podcastov, než sa vojde na šírku displeja, môžete ich zoznam posunúť rolovaním dvomi prstami sprava doľava.

Pod pridanými podcastami je zoznam najnovších častí, medzi ktorými sa pohybujete švihaním prsta. Tu nájdete pri každej epizóde tri tlačidlá:

 

  • Prehrať epizódu – spustíte prehrávanie.
  • Stiahnuť epizódu – epizóda sa stiahne a budete ju tak môcť počúvať aj bez prístupu na internet. Pozor, stále ostáva v samotnej aplikácii, netreba ju hľadať v zariadení medzi súbormi. Prehráte ju potvrdením tlačidla Prehrať epizódu.
  • Pridať do poradia – povedzme, že vyšli najnovšie časti z troch podcastov a chcete si ich vypočuť za sebou. Na to slúži toto tlačidlo. Ich zoznam nájdete na karte Aktivita v záložke Vaše poradie.

 

Karta Aktivita

 

Ako už bolo spomenuté, na tejto karte sa nachádza zoznam epizód, ktoré ste si pridali do poradia. Okrem toho je tu aj záložka Stiahnuté súbory. Ak ste si niektoré epizódy nechali stiahnuť, aby ste ich mohli počúvať off-line, nájdete ich teda práve tu.

 

Prehrávame podcast

 

Konečne sa dostávam k účelu samotnej aplikácie.

Prehrávať epizódy môžete dvomi spôsobmi: vyberiete si epizódu zo zoznamu najnovších častí, ktorý nájdete pod pridanými podcastami na karte Domov. Môže sa ale stať, že nechcete počúvať najnovšiu časť. V tom prípade poklepete na názov podcastu. Tu potom nájdete zoznam všetkých epizód.

Pre spustenie prehrávania slúži v každom prípade tlačidlo Prehrať epizódu. Po jeho potvrdení sa epizóda spustí a presunie sa do úplne spodnej časti displeja. Po švihnutí prstom sa dostanete na tlačidlo Pozastaviť / Prehrať.

 

Panel prehrávania

 

Z vlastnej skúsenosti odporúčam poklepať na názov práve prehrávanej epizódy. Otvorí sa karta s prehrávačom a práca s pozastavením či pretočením nahrávky je tak pre nás oveľa jednoduchšia. Okrem toho si tu môžete nastavovať rýchlosť prehrávania, prípadne čas, po ktorom sa aplikácia vypne, ak počúvate pred spaním. Po poklepaní na tlačidlo Rozšírená ponuka môžete konkrétnu epizódu zdieľať, prípadne ju označiť ako prehranú. Ak chcete kartu či panel zavrieť, potvrdíte Zavrieť panel prehrávania. Medzi všetkými tlačidlami prechádzate švihaním prsta.

 

Záver

 

Google Podcasty je plne prístupná alternatíva na počúvanie podcastov. Je v slovenčine a naozaj som nenašla jediný prvok, ktorý by bol pre ľudí používajúcich odčítač obrazovky neprístupný. Ako je to s prístupnosťou na telefónoch so systémom iOS, neviem posúdiť. Takisto sa mi zatiaľ nestalo, že by v nej nejaký podcast nebol.

Ak teda hľadáte spôsob, ako počúvať podcasty a to dokonca aj bez prístupu na internet, Google Podcasty môžem z vlastnej skúsenosti odporučiť.

Ak som na niečo zabudla, máte pripomienky, alebo chcete v niečom poradiť, píšte do komentárov pod článkom, prípadne na Facebooku či e-mailom. Môžete ma sledovať aj na Twitteri.

 

Zdroje

 

 

3 odpovede na “Google Podcasty – podcasty odkiaľkoľvek kdekoľvek aj off-line”

[…] Podcasty sú zdarma (aspoň som žiadny platený nenašla). Po poklepaní na tlačidlo Podcasty máte na výber z rôznych kategórií. Pohybujete sa medzi nimi švihaním prsta. V nich potom nájdete ten, ktorý chcete počúvať, poklepete naň a vyberiete si epizódu. Po potvrdení epizódy sa otvorí jej detail, kde tlačidlom Počúvať epizódu spustíte prehrávanie. V Audiolibrix nie je príliš veľký výber aspoň z môjho pohľadu. A musím uznať, že sú oveľa jednoduchšie riešenia na počúvanie podcastov ako napríklad Google Podcasty. O nich si môžete viac prečítať v článku Google Podcasty – podcasty odkiaľkoľvek kdekoľvek aj off-line. […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.