Kategórie
Návody

Ako na dotykové ovládanie pomocou čítača NVDA

Screen reader NVDA okrem plnohodnotného ovládania počítača či tabletu s operačným systémom Windows z klávesnice ponúka aj síce menej prepracované, ale použiteľné ovládanie pomocou dotykových giest. Poďme sa spolu pozrieť na jeho praktický prínos.

Základné vstavané dotykové ovládanie

Je dostupné v prípade, že máte nainštalovaný Windows 8 alebo novší a, samozrejme, zariadenie vybavené dotykovou obrazovkou. Keďže každý vstup z nej je presmerovaný do NVDA, akcie, ktoré sú bežne dostupné bez zapnutého čítača, nebudú fungovať. Podporu pre dotykové gestá zapínate a vypínate klávesovou skratkou NVDA+CTRL+ALT+t alebo NVDA > Nastavenia > Dotyková obrazovka > Povoliť dotykové gestá. Využijete to v prípade, ak so zariadením bude pracovať používateľ bez zrakového postihnutia.

Ak chcete preskúmať obrazovku, stačí sa kdekoľvek na nej dotknúť prstom ako pri skúmaní dotykom v Androide. Taktiež funguje aj štandardné švihanie zľava doprava alebo v opačnom smere. Potvrdzujete takisto ako v telefónoch poklepaním jedným prstom.

V základnom vstavanom dotykovom ovládaní sú dostupné len 2 režimy:

  • Objektový režim – švihaním sa premiestňujete po objektoch – hore a dolu medzi nadradenými a podradenými objektami, vpravo a vľavo medzi objektami na jednej úrovni.
  • Textový režim – švihaním hore a dolu prechádzate z riadka na riadok, doprava a doľava alebo opačne sa pohybujete po znakoch.

Dotykové gestá

  • poklepanie jedným prstom – potvrdzovanie, aktivovanie (v podstate Enter alebo NVDA+Enter pri objektovej navigácii)
  • klepnutie a pridržanie jedným prstom – simulácia pravého kliku myšou
  • švihnutie hore jedným prstom – prechod na nadradený objekt v objektovom režime / prechod na predchádzajúci riadok v textovom režime
  • švihnutie dolu jedným prstom – prechod na podradený objekt v objektovom režime, prechod na nasledujúci riadok v textovom režime
  • švihnutie jedným prstom vľavo alebo vpravo – predchádzajúci alebo nasledujúci objekt v plošnom prezeraní, pohyb o 1 znak vzad alebo vpred v textovom režime
  • klepnutie dvomi prstami – zastaviť reč (náhrada CTRL)
  • poklepanie dvomi prstami – vyvolanie ponuky NVDA
  • Švihnutie dvomi prstami vľavo / vpravo – v textovom režime pohyb o slovo dozadu / dopredu
  • švihnutie hore / dolu dvomi prstami – nasledujúci / predchádzajúci režim prezerania
  • klepnutie tromi prstami – prepínanie režimov
  • Švihnutie dolu tromi prstami – plynulé čítanie prezeracím kurzorom v textovom režime

Doplnok Pokročilé dotykové gestá

Ako je vidieť z predchádzajúceho zoznamu, použiteľných dotykových giest nie je mnoho. Našťastie existuje doplnok s názvom Pokročilé dotykové gestá, ktorý NVDA rozširuje nielen o 2 nové režimy, ale aj gestá, ktoré sa k nim viažu.

Doplnok je kompatibilný s NVDA od verzie 2022.4 a stiahnete ho buď zo stránky Addons.nvda-project.org, alebo od verzie 2023.2 z katalógu doplnkov.

V prípade, že sťahujete a inštalujete doplnok z webu, postupujete takto:

  1. Z odkazu vyššie stiahnete a uložíte doplnok do zariadenia tak, aby ste ho našli. 🙂
  2. Potvrdíte inštalačný súbor, ktorý sa môže volať napríklad takto: „enhancedTouchGestures-23.06.1.nvda-addon“
  3. V dialógu s kontrolnou otázkou, či ste si istí, že doplnok chcete nainštalovať, aktivujete tlačidlo Áno.
  4. Po výzve reštartujete čítač obrazovky, aby sa prejavili zmeny.

Pri inštalácii z katalógu s doplnkami je postup nasledovný:

  1. Vyvoláte ponuku NVDA (NVDA+N / dvojité poklepanie dvomi prstami) > Nástroje (n) > Katalóg s doplnkami (k).
  2. Otvorí sa okno so štyrmi záložkami, vyhľadáte Dostupné doplnky šípkou vpravo, na záložku sa potom dostanete Tabulátorom.
  3. Do vyhľadávacieho poľa napíšete časť názvu doplnku (napríklad Pokročilé) a po stlačení Tabulátora prejdete na výsledky vyhľadávania.
  4. Skratkou ALT+A alebo štandardne Shift+F10 na doplnku Pokročilé dotykové gestá vyvoláte akcie a aktivujete Nainštalovať.
  5. Po stiahnutí reštartujete NVDA.

Upozorňujem, že doplnok bude fungovať len so zariadeniami, ktoré majú dotykovú obrazovku. Z bežného notebooku či počítača dotykové zariadenie nevytvoríte.

Pridané režimy a gestá

K objektovému a textovému režimu pribudnú do NVDA ešte 2 veľmi užitočné nové režimy:

  • Nastavenia kruhu hlasového výstupu – NVDA ho ohlási ako „režim Synth settings“. Švihaním dvomi prstami doľava a doprava vyberáte parameter (napríklad rýchlosť reči, výška, intonácia), ktorý chcete upraviť, a švihaním taktiež dvomi prstami hore a dolu príslušnú hodnotu.
  • Webový režim – dá sa, prirodzene, aktivovať len v prehliadači. Švihaním jedným prstom hore a dolu vyberáte typ prvku (napríklad nadpisy, zoznamy, tabuľky, obrázky), po ktorom sa chcete pohybovať, a švihaním vpravo a vľavo sa po zvolenom type navigujete.

Do dotykového ovládania ešte pribudnú nasledujúce gestá:

  1. Všeobecné gestá:
    • Trojité klepnutie dvomi prstami – ukončí NVDA.
    • Poklepanie štyrmi prstami – aktivuje a deaktivuje nápovedu vstupu.
    • Švihnutie vpravo štyrmi prstami – aktivuje dotykovú klávesnicu na obrazovke. Na nej sa tak zle píše, že ju odporúčam používať len v stave najväčšej núdze.
    • Švihnutie štyrmi prstami doľava – zapne a vypne režim písania hlasom od Windowsu 10. Funguje aj vo vyhľadávacom poli Windowsu a je spoľahlivé.
  2. Gestá v objektovom režime:
    • Švihnutie dolu troma prstami – prečíta názov aktuálneho okna.
    • Švihnutie vľavo troma prstami – oznámi zameraný objekt.
    • Švihnutie vpravo troma prstami – oznámi navigačný objekt.
    • Švihnutie dolu štyrmi prstami – oznámi stavový riadok, ak je dostupný.

Nevýhodou doplnku je, že nie je preložený do slovenčiny, a tak je potrebné poznať anglické výrazy pre prvky najmä vo webovom režime.

Záver

Dotykové ovládanie v kombinácii s čítačom NVDA by si rozhodne zaslúžilo pozornosť. Napríklad by som uvítala úplne základné gesto na zatváranie programov a aplikácií. To sa bez zrakovej kontroly alebo klávesnice takmer nedá urobiť.

Doplnok síce rozšíri základnú sadu dotykových giest, ale oproti ovládaniu z klávesnice je to len, ako sa hovorí, chudobný príbuzný. Pritom je to škoda, pretože dotykovým ovládaním by sa dali vyriešiť aj situácie, keď potrebujeme simulovať pohyb či klikanie myšou.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, e-mailom alebo do komentárov pod článkom.

Podpora sa cení
Pod týmto nadpisom nájdete možnosti, ako moju tvorbu finančne podporiť. Ďakujem.

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Jedna odpoveď na “Ako na dotykové ovládanie pomocou čítača NVDA”

Dobrý den, děkuji za shrnutí všech výhod a nevýhod dotykového ovládání pro NVDA.
Ohledně doplňků pro NVDA , není nějaký doplněk který by u notebooku oznamoval stav nabité baterie ve zvoleném procentu, například tak jak to umí aplikace pro Android battery alarm pro.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.