Kategórie
Software

RScan – spoľahlivý snímač čiarových kódov pre Android

RScan je aplikácia na snímanie čiarových kódov nielen potravín, ale všetkých kategórií produktov. Tým, že jej vývojárom je Slovák, aj databáza kódov je prispôsobená našej lokalite.

Recenzia nie je platená.

Stiahnutie a prvé spustenie

RScan stiahnete štandardne z Obchodu Play, hoci sa mi nepodarilo nájsť odkaz. Aplikácia je zadarmo, takže inštalácia prebieha bežným spôsobom.

Po prvom spustení musíte aplikácii udeliť prístup k fotoaparátu, pretože čiarové kódy sníma práve zadnou kamerou.

Prostredie RScan

Je v angličtine, čo je vzhľadom na to, že appku vyvíja slovenský vývojár a má len málo ovládacích prvkov, naozaj škoda. Po udelení povolenia sa ocitnete priamo na hlavnej a v podstate jedinej obrazovke aplikácie. Je úplne prázdna, len v spodnej časti nájdete 4 ovládacie prvky:

  • Clear list – záznam každého oskenovaného kódu sa uloží na hlavnej obrazovke zostupne – od najnovšieho po najstarší. Ak tento zoznam chcete vyčistiť, poklepte práve na Clear list. O tom, že sa tak stane, však nedostanete žiadnu informáciu.
  • Use flashlight – prepínač, ktorým zapínate a vypínate baterku na prisvietenie v nepriaznivých svetelných podmienkach. Ak na prepínač poklepete, nedozviete sa nijakým spôsobom, že sa baterka naozaj zapla, pretože stav prepínača sa nezmení. Toto som už nahlásila ako nedostatok v prístupnosti.
  • Import from clipboard – ak si skopírujete oskenované kódy, týmto tlačidlom ho môžete skopírovať do zoznamu na hlavnej obrazovke. O úspešnosti/neúspešnosti akcie vás RScan informuje hláškami v angličtine, systémový čítač vám žiadnu spätnú väzbu nedá.
  • Export to clipboard – poklepaním na toto tlačidlo skopírujete záznamy do schránky. Tiež vás o úspešnosti alebo neúspešnosti aplikácia informuje po anglicky.

To je všetko. Slabozrakých a prakticky nevidiacich ľudí prekvapí, že obrazovka ostane tmavá, nevidíte záber zo zadného fotoaparátu ako v iných aplikáciách podobného druhu. To je z môjho pohľadu neštandardné, ale pochopiteľné, ak je appka koncipovaná pre nevidiacich používateľov. V tom prípade by som však čakala, že bude lepšie interagovať priamo s čítačom obrazovky a stavové hlášky mi oznámi priamo ten. Nemusíte sa však obávať, aplikácia aj napriek tomu funguje.

Princíp je úplne jednoduchý – namierite zadný objektív na produkt a pokúsite sa vyhľadať (najlepšie jeho veľmi jemným otáčaním) čiarový kód. Je veľmi ťažké odhadnúť, kde sa nachádza, preto je potrebná istá dávka trpezlivosti.

Spoľahlivosť RScan

Dovolím si na úvod menší predpoklad: tým, že aplikáciu vyvíja slovenský vývojár, databáza čiarových kódov by mala byť prispôsobená a naplnená kódmi z nášho prostredia. Preto verím, že RScan bude jednou z najspoľahlivejších aplikácií na snímanie čiarových kódov.

Poďte si so mnou môj predpoklad overiť.

V teste som použila 50 produktov rozdelených po 10 do piatich tabuliek podľa príslušných kategórií.

Tabuľky budú mať len 2 stĺpce: prvý názov produktu a druhý RScan. V podobných testoch využívam nasledovnú metodiku:

  • Úspešne nasnímaný čiarový kód s pravdivými informáciami – číslo 1
  • Síce nasnímaný, no nerozpoznaný kód – 0
  • Nenasnímaný alebo chybne rozpoznaný kód – X

Viac o pôvodnej metodike nájdete v článku Snímanie čiarových kódov a ľudia so zrakovým znevýhodnením.

Na konci tabuľky sa dozviete počet a percento rozpoznaných produktov v jednotlivých kategóriách a záverečná tabuľka ponúkne kompletný súhrn počtu rozpoznaných kódov aj s percentuálnou hodnotou.

Drogéria

Drogéria
Názov produktu RScan
Odol Classic – ústna voda 500 ml 1
Dove Silk Glow Nourishing – sprchový gél 1
Excipial Ulipo Lotio – krém X
Rexona – antiperspirant v spreji 0
Aviril baby – olej 0
Bioderma Nodé DS+ 125 ml – šampón 1
Dove Nourishing Body Care Intensive Creamy Body Lotion 250 ml – telové mlieko 1
Adidas Skin Detox 250 ml – sprchový gél 1
DM Ebelin – odlakovač 0
Gillete Satincare Sensitive gel – gél na holenie 1
Počet rozpoznaných produktov 6/10
% rozpoznaných produktov 60

Potraviny

Potraviny
Názov produktu RScan
Mila Sedita 50 g 1
Orion Lentilky 1
Mamičkine dobroty – chlieb viaczrnný krájaný 450 g 0
Pomelo v sieťke 1
Jogobela – exotické ovocie 150 g 1
Syr Eidam plátky neúdené 100 g 1
MPC Cesi – Penne Rigate 400 g – cestoviny 1
Milka Leo 0
Čerstvá smotana na varenie 1
Tauris Toreádor saláma 75 g 1
Počet rozpoznaných produktov 8/10
% rozpoznaných produktov 80

Káva, čaj, nápoje

Káva, čaj, nápoje
Názov produktu RScan
Bylinný čaj šalvia 1
Budiš perlivá 1,5 l – inerálna voda 1
Nestlé Caro – nápoj 1
Gynastan – ženský čaj 1
Nescafé Gold Barista 200 g 1
Kelt svetlé výčapné pivo 10% 500 ml 1
Herbex urologický čaj 1
Kofola Original 2 l 1
Nescafé bez kofeínu 100 g 1
Magnesia jemne perlivá 1,5 l 1
Počet rozpoznaných produktov 1
% rozpoznaných produktov 100

Lieky a výživové doplnky

Lieky a výživové doplnky
Názov produktu RScan
Ocutein + Sensitive 15 ml – očné kvapky 1
Kompava BKomplex extra B6 + B12 1
Brillant Lutein 25 mg 1
Sinupret Akut 1
Univerzálne náplaste 1
Strepsils Pomaranč 1
Orofar orálna disperzia 1
Voltaren Rapid 25 mg 1
Opthalmoseptonex – masť 1
Zinková masť 1
Počet rozpoznaných produktov 10/10
% rozpoznaných produktov 100

Rôzne

Rôzne
Názov produktu RScan
Puzzle Frozen 24 ks 1
Kancelársky papier 80 g balenie 1 kg 1
Plastový obal na papier so zapínaním fialový 1
Zakladač na papiere s euroobalmi 0
Chipolo Card – čip na stráženie predmetov 1
Sunuband X
LED žiarovka neutrálna, biela 1
GP Superalcaline battery pack – AA batérie 1
Ditipo Crayon: Flourishing Calligraphy – písanka pro psaní perem 1
Herlitz My Pen Style Nicewriter – kaligrafické pero 1
Počet rozpoznaných produktov 8/10
% rozpoznaných produktov 80

Záverečné zhrnutie

Záverečné zhrnutie
Kategória Počet rozpoznaných produktov % rozpoznaných produktov
Drogéria 6/10 60
Potraviny 8/10 80
Káva, čaj, nápoje 10/10 100
Lieky a výživové doplnky 10/10 100
Rôzne 8/10 80
Celkom 42/50 84

Ako je vidieť z tabuľky, RScan na plnej čiare vedie oproti iným aplikáciám podobného druhu. Z celkovo päťdesiatich produktov rozpoznal 42, čím sa zaradil jednoznačne medzi najspoľahlivejšie snímače čiarových kódov. Na 100 % úspešný bol v kategóriách Káva, čaj, nápoje a Lieky a výživové doplnky. S 80-percentnou úspešnosťou si poradil s kódmi na potravinách a v sekcii Rôzne. Najmenej sa mu darilo (identifikoval len 6 z 10 produktov) v kategórii Drogéria.

Testovala som už Google Lookout, Envision AI, Supersense, Seeing Assistant Home, OrCam MyEye aj Seeing AI a žiadna neponúkla ani len približne kvalitné výsledky.

Záver

Ak potrebujete spoľahlivú aplikáciu na rozpoznávanie čiarových kódov, jednoznačne odporúčam RScan. Je zadarmo, spoľahlivý s kvalitnou databázou. Bolo by síce fajn, aby vývojár viac zapracoval na interakcii aplikácie s čítačom obrazovky a rozhranie v slovenčine by tiež nebolo na škodu, ale na jej výsledkoch to nič nemení.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, e-mailom alebo do komentárov pod článkom. Prepojme sa na LinkedIn.

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


4 odpovede na “RScan – spoľahlivý snímač čiarových kódov pre Android”

Super článok! Niekoľko doplnení a upresnení:
RScan je open-source, jeho zdrojový kód, skompilované apk súbory no tiež dokumentácia je k dispozícii na:
https://github.com/RastislavKish/RScan

Určite odporúčam prečítať si readme, sú tam napríklad užitočné tipy ako a kde efektívne hľadať čiarové kódy na rôznych druhoch produktov, je tam popísaný princíp fungovania aplikácie a tak podobne.
Pokiaľ ide o identifikáciu produktov, písal som to v FB skupine, napíšem aj sem, veľkou výhodou RScanu je práve skutočnosť, že pre identifikáciu čiarových kódov nevyužíva databázy. Neexistuje nijaká centralizovaná evidencia produktov a ich čiarových kódov, databázy, ktoré existujú sú len viacmenej nezávislími iniciatívami zozbierať dáta o toľko produktoch, koľko sa len dá, tých je ale tak veľa, že to v praxi veľmi nefunguje.
RScan namiesto toho vyhľadáva čiarové kódy priamo na internete, výsledkom sú stránky eShopov ponúkajúcich naskenovaný produkt, z ktorých RScan inteligentným algoritmom vyberie najužitočnejší dostupný popis pre daný čiarový kód. Vďaka tomuto prístupu si často poradí aj s veľmi špecifickými a lokálnymi produktami, pretože v zásade neexistuje lepšia evidencia tovaru než obchody, ktoré ho ponúkajú.
RScan umožňuje tiež produktom priradiť vlastné popisky, toto bola goto možnosť predtým než dostal automatickú identifikáciu, teraz je užitočná hlavne pri EAN-8 kódoch, ktoré sú lokálne pre každý obchod a často sa k nim tak nedá nájsť popis, respektíve celkovo pre veci, ktoré sa nepodarí automaticky určiť.

S tým rozhraním je to taká vec, ona celá tá hlavná obrazovka, ktorú RScan používa, je v podstate dočasné riešenie, ktoré je tam len zhodou okolností už 2 roky.
Chystám sa to už celú večnosť prekopať a teraz viem s istotou povedať, že sa tak stane do vydania nasledujúcej verzie. Tá bude obsahovať synchronizáciu vlastných popiskov, k čomu bude treba ovládacie prvky, a tie sa už definitívne nebudú zmestiť na hlavnú obrazovku, takže pribudnú nastavenia, kam by sa mali upratať. V súvislosti s tým by sa mal vymeniť ten flashlight toggle a pridať toastové správy v reakcii na vykonanie rôznych akcií (podobne, ako to má VScan).
Live camera view by sa technicky spraviť dal, tam je skôr problém s tým zoznamom naskenovaných kódov, ktorý by sa musel zobraziť na ňom. Buď by musel byť priehľadný, čo sa ale obávam by slabozrakým mohlo dosť skomplikovať jeho čítanie a interakciu s ním, alebo by si vysekol z obrazu, potom by ale používateľ na danom mieste nič nevidel, a so skenovaním viacerých a viacerých vecí by sa to len zhoršovalo, trebalo by pravidelne čistiť ten zoznam, čo je otrava.
Preto mi prišlo ako lepšie riešenie ušetriť batériu zariadenia a live view vynechať, kódy sa ľahko naskenujú aj bez zrakovej kontroly, mne to normálne trvá do pár sekúnd a to nič nevidím.

Nechystáš sa urobiť aj slovenské rozhranie? Mne osobne angličtina absolútne neprekáža, ale problém mám s tým, že mi názvy produktov číta syntéza od Samsungu namiesto systémového TalkBacku a číta ich často s anglickou výslovnosťou. Nespomínala som to v texte, pretože si môžem nechať prečítať názov aj TalkBackom, ale je to otrava.

Slovenské rozhranie by urobiť šlo, akurát musím tomu prispôsobiť kód, teraz je tam všetko napevno zadefinované, nepoužívajú sa tie Android XML stringy, čo je na jednu stranu škoda, lebo to je veľmi jednoduchý mechanizmus, vývojár ani veľmi nemá čo riešiť, iba sa zadefinujú preklady a všetko sa načíta podľa systémového jazyka. Ináč aplikácia nemá svoj stanovený jazyk, ako rečový modul by sa mal použiť predvolený systémom, ibaže to nejak nefunguje, respektíve na Motorole mi to funguje, na Xiaomi mi to nefunguje (použije sa Google TTS so slovenským hlasom), Samsung mám aktuálne vybytý, takže neviem otestovať. Vyskúšam ešte explicitne zavolať getDefault metódy TTS triedy, možno to bude cesta.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.