Kategórie
Návody

Ako na režimy a rutiny v zariadeniach od Samsungu

Režimy a rutiny sú špecialitou zariadení vyrábaných spoločnosťou Samsung a je to funkcia podobná fokus módu od Applu. V článku si ukážeme rozdiel medzi režimom a rutinou a v akých situáciách ich viete využiť.


Niektorí si budú pamätať, že pred One UI vo verzii 5 a Androidom 13 sa funkcia nazývala Bixby Rutiny a bola viac spájaná s hlasovým asistentom od Samsungu. Musím upozorniť, že majitelia ostatných mobilov, tabletov či hodiniek s Androidom majú, bohužiaľ, tentoraz smolu.

Prostredie Režimov a rutín

Režimy a rutiny sú vstavané v nadstavbe One UI od verzie 5.0 alebo Androidu 13 pre telefóny a tablety od spoločnosti Samsung. Nie je teda nutné ich sťahovať, nájdete ich priamo v systéme: Nastavenia > Režimy a rutiny.

Po prvom spustení sa ocitnete na obrazovke s režimami, na rutiny prejdete poklepaním na rovnomennú záložku v spodnej časti obrazovky.

Zatiaľ nepotrebujete udeľovať žiadne oprávnenia, aplikácia si ich vyžiada pri špecifických režimoch či rutinách viazaných napríklad na polohu.

Rozdiely medzi režimom a rutinou

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že ide o podobné funkcie. Obidvoje môžu byť viazané na určitý čas, manuálne zapnutie, lokalitu alebo situáciu.

Avšak režim – aspoň ako ho chápem ja – je možnosť prispôsobiť si telefón situácii, v ktorej sa nachádzate. Vezmime si ako príklad režim Cvičenie. Tu nastavujete:

  • Pri akom športe sa spustí,
  • či sa aktivuje po otvorení špecifickej aplikácie (po začiarknutí môžete vybrať, ktorej sa to bude týkať),
  • ak chcete, aktivuje sa režim nerušiť, ktorý môžete detailne nastaviť,
  • je možné nastaviť prehrávanie hudby, prípadne nastaviť, aby sa telefón prepol iba na vibrácie,
  • a okrem toho viete zmeniť vzhľad telefónu – tapetu na zamknutej aj domovskej obrazovke, prípadne aj ciferník na hodinkách.

Rutina je niečo, čo sa spustí ako podmienka či už nejakej manuálnej akcie, alebo stavu telefónu. Napríklad ak klesne signál wifi na určitú úroveň, zapnú sa automaticky mobilné dáta. Ukážeme si to v praxi nižšie, aby ste si to vedeli predstaviť.

Ako nastaviť režim

Tlačidlo Pridať režim nájdete ako poslednú položku na obrazovke s prednastavenými režimami. Po jeho aktivovaní sa dostanete na prvú obrazovku s niekoľkých, kde režim postupne celý vytvoríte:

  1. Názov, farba a ikonka – do editačného poľa zapíšete vybraný názov, pod ním sa nachádza niekoľko farieb, ktoré však treba nájsť skúmaním dotykom, nie švihaním. Poslednou kategóriou je možnosť k režimu pridať symbol alebo ikonku, ktorá ho bude pre vás reprezentovať. Po nastavení všetkého potrebného poklepete na tlačidlo Ďalej.
  2. Spôsob spustenia a čo robí režim:
    • Spustenie – manuálne (kým ho nevypnete), alebo môžete nastaviť podmienky, za akých sa spustí automaticky – časový interval, miesto, pripojenie Bluetooth zariadenia, káblových slúchadiel a mnoho iných.
    • Čo robí režim – tu nastavujete to, čo sa stane po zapnutí režimu – opäť režim nerušiť s podmienkami, alebo môžete nastaviť obmedzenie používania aplikácií, tmavý režim, odtiene sivej, filtrovanie modrého svetla (štít pre pohodlie očí) a podobne.
    • Zmena vzhľadu – viete prenastaviť tapety na zamknutej aj domovskej obrazovke a zmeniť ciferník na hodinkách.

Pokiaľ chcete režim vymazať, poklepte naň a v pravom hornom rohu aktivujte tlačidlo Ďalšie možnosti, kde nájdete jedinú položku, a to práve Odstrániť, tú aktivujte poklepaním. Následne ešte potvrďte svoje rozhodnutie rovnomenným tlačidlom.

Pridávame rutinu

Na rozdiel od režimov v rutinách žiadne predvolené nenájdete. Je potrebné vytvoriť rutinu od základu poklepaním na rovnomenné tlačidlo v hornej časti obrazovky.

Ako som spomínala, rutina je akcia, ktorá sa stane, ak nastanú určité podmienky. Tí, čo si vytvárate makrá napríklad v Macrodroide, budete ako doma.

Postup vytvorenia rutiny budem ilustrovať na konkrétnom príklade. Predstavme si, že chceme, aby sa mobilné dáta zapli, ak signál wifi klesne na dve čiarky a menej.

  1. Najskôr je potrebné pridať podmienku (ak). Je tu viacero možností – konkrétny čas, miesto, časový interval. Ďalej nájdete niekoľko možností vzťahujúcich sa k wifi sieti. V prvej (sieť wifi) môžete nastaviť, čo sa stane po pripojení / odpojení konkrétnej siete. To vás v tomto prípade nezaujíma. Druhou je Intenzita signálu siete wifi a treťou iba Wifi. Vy poklepete na prostrednú možnosť.
  2. Vyberiete intenzitu (v našom prípade dve čiarky alebo menej) a poklepete na tlačidlo Hotovo.
    Poznámka: k rutine môžete pridávať niekoľko podmienok.

  3. Ďalším krokom je pridanie akcie (potom), ktorých je tiež možné pridať viac. Poklepete na Pridať akciu a následne na Mobilné dátové pripojenie.
  4. V otvorenom dialógu prepnete prepínač Zapnúť a znova aktivujete tlačidlo Hotovo.
  5. V poslednom kroku zvolíte, čo sa stane po vypnutí rutiny poklepaním na Nastaviť akcie. Máte viacero možností:
    • Návrat do stavu pred spustením rutiny – to znamená, že ak pred rutinou boli mobilné dáta vypnuté, tak sa vypnú.
    • Nemeniť pri skončení rutiny – mobilné dáta ostanú zapnuté aj po vypnutí rutiny, čo v tomto prípade z môjho pohľadu nedáva zmysel.
    • Nastaviť vlastnú akciu vypnúť – to znamená, že vždy po skončení rutiny sa mobilné dáta vypnú bez ohľadu na to, v akom stave boli pred jej spustením.
    • Nastavenia – tu môžete vybrať východiskový stav mobilných dát.

      Poznámka: prepínače nie sú zviazané s nastavením, ktoré pomocou nich aktivujete / deaktivujete. Najskôr nájdete položku a za ňou nasleduje jej prepínač.

  6. Uložíte vybrané nastavenia a aj akciu po skončení rutiny tlačidlom Hotovo.
  7. Samotnú rutinu sprevádzkujete poklepaním na tlačidlo Uložiť.

Záver

Režimy sú zaujímavou možnosťou, ako prispôsobiť svoj telefón rôznym životným obdobiam. Rutiny oceníte aj v prípade, že máte doma chytrú domácnosť spravovanú cez Smart Things v Samsungoch a chcete nastaviť ich automatické správanie.

Všetko je plne ovládnuteľné s čítačom obrazovky až na prepínače, ktoré nie sú spárované s položkou, ktorú majú ovládať.

Využívate režimy alebo rutiny? Dajte mi vedieť na Facebooku, e-mailom alebo do komentárov pod článkom. Verím, že už odoberáte newsletter Zo sveta prístupnosti. Ak nie, prihláste sa na odber tu.

Podpora sa cení
Pod týmto nadpisom nájdete na blogu možnosti, ako moju tvorbu finančne podporiť. Ďakujem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.