Kategórie
Hardware

Klávesnica Rapture KILO Outemu Blue – kvalita ruka v ruke s cenou

Rapture KILO Outemu Blue je najlacnejším modelom mechanických klávesníc od Alzy. Oplatí sa do nej investovať 28 €? Aké sú jej klady a zápory?

Klávesníc som testovala už viac ako dosť, medzi nimi aj dve mechanické – Logitech G915 Lightspeed TKL s taktilnými (hnedými) spínačmi a CZC.Gaming Dwarf s lineárnymi (červenými). Testovaná klávesnica má spínače klikavé (modré).

Rozdiel medzi spínačmi

V súčasnosti rozlišujeme dva druhy klávesníc: membránové a mechanické.

Membránová klávesnica používa na zopnutie obvodu takzvanú silikónovú alebo polyuretánovú membránu, ktorá sa tiahne po jej celej dĺžke. Pod každým klávesom je malá čiapočka a pod ňou vodivý materiál. Pri stlačení sa čiapočka prehne a pritlačí na ďalšiu membránu s obvodmi. Tým sa celý obvod uzatvorí a napíše sa písmeno. Výroba membránových klávesníc je lacnejšia a klávesnica sama o sebe tichšia.

Mechanická klávesnica funguje na úplne inom princípe. Pre každý kláves má samostatný spínač, ktorý je pripojený na maticu klávesov pod ním. O odpor klávesu sa v tomto prípade starajú pružinky a o zopnutie obvodu kovové kontakty používané v elektrotechnike. To zabezpečuje vyššiu výdrž klávesnice, hraničný bod (teda miesto, kde sa zopne obvod) oveľa vyššie ako pri membránovej klávesnici. V neposlednom rade mechanická klávesnica ponúka špecifickú hmatovú odozvu. Nevýhodou je vyššia cena a hlučnosť.

Výrobcov a technológií spínačov je dnes viacero, vo všeobecnosti však existujú 3 typy:

  • Lineárne (červené) – sú najvhodnejšou alternatívou pre hráčov, pretože pri stlačení klávesa nemusíte prekonať žiadny odpor.
  • Taktilné (hnedé) – poskytujú hmatovú odozvu, dobre tak poslúžia ľuďom, ktorí klávesnicu potrebujú predovšetkým na pracovné účely.
  • Klikavé (modré) – okrem hmatovej poskytujú aj výraznú zvukovú odozvu.

Technické parametre

Technické parametre Rapture KILO Outemu Blue
Parameter Hodnota
Typ spínača Outemu Blue, klikavý
Aktivačná sila 60 ± 10 g
Aktivačná dráha 2 ± 0,6 mm
Obnovovacia frekvencia 125 Hz
Životnosť 50000000 stlačení
Celkový zdvih 4 mm
Vyhotovenie tenkeyless, vysokoprofilové klávesy
Pripojenie USB

Balenie a vzhľad

Balenie nenadchne, ani neurazí. Krabica je vyrobená z recyklovaného papiera, ktorý Alza využíva na balenie takmer všetkých svojich výrobkov. Vo vnútri nájdete len samotnú klávesnicu a nejaké tie papiere.

Ešte som nespomenula, že Rapture KILO Outemu Blue je drôtová s káblom napevno zabudovaným v tele. Ten je textylne opletený, veľmi slušne ohybný a dlhý 1,8 m, čo na väčšinu hráčskych či pracovných stolov postačí.

Klávesnica je vyrobená takmer kompletne z plastu až na vnútornú stranu pod klávesmi, ktorá sa zdá byť kovová. V žiadnych špecifikáciách som však nezistila, o aký kov ide.

Vyberala som TKL (tenkeyless) verziu bez numerického bloku. Z toho dôvodu ju môžeme zaradiť so šírkou 34,5, výškou 3,4 a hĺbkou 12 cm medzi tie kompaktné. Hmotnosť 550 g tiež nie je nijako prehnaná.

Na vrchnej strane nájdete, samozrejme, 87 vysokoprofilových klávesov v štandardnom rozložení, dokonca aj šesticu Insert, Delete, Home, End, PageUp a PageDown.

Zo spodnej strany sa nachádzajú dve gumové nožičky a dve výklopné, ktorými je možné klávesnicu pridvihnúť.

Spredu nájdete už len kábel, ostatné hrany sú úplne prázdne.

Klávesy a komfort pri písaní

Ako som spomínala, klávesnica je mechanická s modrými klikavými spínačmi. To znamená, že okrem hmatovej spätnej väzby dostanete aj veľmi výraznú zvukovú odozvu. Oproti červeným a hnedým sú modré z môjho osobného pohľadu naozaj príliš hlučné, no nemala som v rukách klávesnicu s kvalitnými spínačmi. Veď posúďte sami.<

Samotné klávesy sú vysokoprofilové s celkovým zdvihom 4 mm. Výrobca uvádza, že použil Double Shot technológiu dvojitého vstrekovania, čo by malo znamenať vyššiu životnosť nápisov. Vrchnú časť tvorí čierny plast, spodná je transparentná, čo umožňuje prienik podsvietenia.

Ku klávesom mám hneď dve výhrady. Jednak ich vyhotovenie je nekvalitné (teda aspoň na mojom konkrétnom kuse), ich spodné hrany sú ostré a je možné sa o ne poškriabať.

Odhliadnuc od toho, druhá výhrada sa týka komfortu pri písaní. Niektoré klávesy zle reagujú, iné sa nedajú takmer stlačiť a zasekávajú sa. V mojom prípade ide najmä o ľavý Shift. Okrem toho, že máte pocit, ako by ste písali na starom mechanickom stroji, čo niekto možno ocení, klávesnica nie je dobre odhlučnená a je počuť zvnútra dozvuky. To jej rozhodne na atraktivite nepridáva.

Pripojenie a ostatné funkcie

  • Plug&Play – klávesnicu stačí pripojiť do USB portu a funguje bez akýchkoľvek problémov. Odozva je blesková, ale vzhľadom na drôtové pripojenie by som ani nič iné neočakávala.
  • Zámok tlačidla Windows – slúži hráčom na to, aby ho nechtiac počas hry nestlačili a nevyhodili sa.
  • Anti Ghosting – ghosting je obmedzenie klávesnice s malým počtom obvodov, pri ktorom klávesnica nie je schopná zaznamenať stlačenie viacerých klávesov naraz (väčšinou maximálne 6). To sa tu nestane, pretože každý spínač má vlastný obvod až do čipu.
  • N-key Rollover zasa uľahčuje spracovanie samotného vstupu, pretože čip klávesnice nezávisle registruje informácie zo všetkých switchov súčasne. Keď to preženieme, tak môžete držať všetkých 87 klávesov súčasne a klávesnica ich rozpozná.

Podsvietenie

Keďže Rapture KILO Outemu Blue patrí medzi herné klávesnice, významným prvkom je aj RGB podsvietenie.

Nájdete tu celkovo 5 prednastavených režimov podsvietenia, ktoré meníte stlačením FN + čísla od 1 do 5. Okrem toho máte možnosť uložiť si ďalších 5 vlastných profilov pre podsvietenie.

Záver

Ak by som mala byť kritická, tak tu doslova platí za málo peňazí málo muziky. Výhodou sú síce kompaktné rozmery a výborná odozva. Nevýhodou je však nekvalitné spracovanie klávesov, mechanické zasekávanie a dozvuky. Na klávesnici sa nepíše dobre aj napriek slušnej hmatovej a zvukovej odozve. Dúfajme, že to bolo spôsobené len nekvalitným spracovaním môjho konkrétneho kusa.

Ak teda zháňate klávesnicu, neodporúčam siahnuť po práve tomto modeli.

Keď sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, Twitteri, e-mailom alebo do komentárov pod článkom.

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.