Kategórie
Hardware

Klávesnica CZC.Gaming Dwarf – vstúpte do sveta mechanických klávesníc

CZC.Gaming Dwarf je lacná herná mechanická klávesnica a môže tak poslúžiť ako vstupenka do sveta mechanických klávesníc. Aký je pomer kvalita verzus výkon?

Ak si chcete prečítať o rozdieloch medzi membránovými a mechanickými klávesnicami, odporúčam predchádzajúci článok o klávesnici Logitech G915 Lightspeed TKL. Článok sa bude hodiť aj preto, že často klávesnice medzi sebou porovnávam.

 

Balenie a vzhľad

 

CZC Dwarf dorazila v papierovej krabici, ktorá rozhodne nebola tak kvalitne spracovaná ako balenie klávesnice Logitech G915 Lightspeed TKL, ktorú som recenzovala v predchádzajúcom článku. Vzhľadom na cenu som to ale ani neočakávala. Obsah balenia:

  • samotná klávesnica,
  • návody,
  • pekný opletený 1,8 m dlhý kábel USB-A na USB-C (chválim, predchádzajúca klávesnica mala Micro USB koncovku),
  • vyťahovač klávesov,
  • Bluetooth adaptér

 

Klávesnica pôsobí v rukách úzko, no robustne. Oproti predchádzajúcej testovanej je hrubšia, ale užšia, pretože jej chýba vrchná osmička klávesov aj valček na úpravu hlasitosti. Samotné telo je z plastu, no nikde nevŕzga, ani sa neohýba. Aj napriek plastovému vyhotoveniu váži až 1 kg. Je vyhotovená vo verzii TKL, čo znamená, že jej chýba numerický blok. Ja som na toto rozloženie zvyknutá, pretože numerickú časť takmer nevyužívam a klávesnica tak na stole zaberá menej miesta. Meria 36,4 cm na dĺžku, 13,7 cm na šírku a v najhrubšom mieste má 4 cm.

Na spodnej strane sa nachádzajú pogumované nožičky, ktorými je možné klávesnicu ešte zdvihnúť, a prepínač na prepnutie pripojenia cez kábel a Bluetooth. Ak je prepínač vpravo, klávesnicu prepájate cez kábel. Ak vľavo, môžete využiť Bluetooth.

Konektor USB-C na napájanie alebo drôtové prepojenie s počítačom nájdete na prednej strane na úrovni klávesu F7.

 

Spárovanie s počítačom

 

Ako som už spomenula, klávesnicu môžete použiť ako v drôtovom, tak bezdrôtovom režime. Cez Bluetooth ju prepojíte až s tromi zariadeniami. Ak v počítači Bluetooth nemáte, poslúži dodaný adaptér. Postup párovania je bez zrakovej kontroly trošku náročnejší, ale dá sa zvládnuť:

  1. Vyberiete si 1 z profilov stlačením klávesa FN + Q, W alebo E. Podržíte ich približne sekundu.
  2. Podržíte klávesovú skratku FN+P na 3 sekundy, čím sa dostanete do párovacieho režimu. Pre slabozrakých – ak je klávesnica pripravená, kláves P sa rozbliká bielou farbou.
  3. V zariadeniach Bluetooth aktivujete Pridať nové zariadenie a z ponuky vyberiete Bluetooth – Myši, klávesnice…
  4. V zozname vyhľadaných zariadení aktivujete GK700. Klávesnica by sa mala spárovať.

 

Odozva cez Bluetooth je okamžitá, žiadne oneskorenie nepozorujem ako pri Bluetooth slúchadlách. Takže sa toho nemusíte báť.

Je potrebné dať pozor na to, že ak chcete klávesnicu používať na hranie, je lepšie prepojiť ju cez kábel, pretože CZC.Gaming Dwarf podporuje Bluetooth len vo verzii 3.0. To na hranie veľmi nie je vhodné.

 

Klávesy a komfort pri písaní

 

CZC.Gaming Dwarf obsahuje 87 klávesov, čo zodpovedá plnej verzii bez numerickej časti. Opäť to vyzerá tak, ako keby numerický blok len odstrihli. Nájdete tu všetky klávesy, na ktoré ste zvyknutí, v rozložení, ktoré poznáte. Dokonca, čo ma veľmi teší, aj kláves FN. Opäť klávesnici chýba znak &.

Výrobca použil klávesy s lineárnymi spínačmi Kailh Red a sľubuje 70000000 stlačení na 1 spínač. Tento model sa s taktilnými ani klikavými spínačmi nevyrába.

Na klávesnici sa píše inak ako na tej od Logitechu. Klávesy sú ako keby úplne mäkké, nekladú žiadny odpor. Pre hráčov super, pre pisateľov škoda, pretože často ani neviete, že ste kláves stlačili a písmeno je už napísané. Stačí ho podržať o milisekundu dlhšie a už máte 2 aj 3 tie isté znaky. Oproti predchádzajúcej klávesnici má CZC Dwarf úzky Enter, čo je pre mňa tiež nezvyk.

Každý rad klávesov je o niečo vyššie ako ten predošlý a mne sa tak na nich zachytávajú nechty. Páči sa mi však ich tvar, sú prispôsobené bruškám prstov. Už menej sa mi pozdáva hladký povrch a umiestnenie pomerne blízko pri sebe, čo zvyšuje chybovosť pri písaní. Stačí, že máte priemerne dlhé nechty a stláčate aj to, čo nechcete. To sa mi na Logitechu G915 nestáva alebo len veľmi výnimočne. Ale chce to asi len zvyk.

Podľa mňa je dosť hlučná, no hlučnosť posúďte sami.

Pokiaľ potrebujete, môžete si zapnúť aj podsvietenie, čo ale skracuje výdrž. Klávesom FN+ScrollLock podsvietenie zapínate a prepínate aj jeho režimy. Skratkou FN+šípka hore/dolu zasa zvyšujete a znižujete intenzitu. Na to si dajte pozor, veľmi ľahko sa stane, že podsvietenie zapnete aj omylom. Z času na čas odporúčam FN+šípku dolu niekoľkokrát stlačiť, aby ste ho určite vypli.

 

Batéria, výdrž a nabíjanie

 

Klávesnica má vstavanú batériu s kapacitou 1850 mAh, ktorá by na jedno nabitie mala vydržať 40 hodín pri plnom podsvietení. Nabíja sa približne 3,5 hodiny. Bez podsvietenia, prirodzene, vydrží dlhšie.

 

Záver

 

Klávesnica CZC.Gaming Dwarf je slušne spracovaná bezdrôtová mechanická klávesnica za dobrú cenu. V súčasnosti stojí približne 55 €. Za to dostanete TKL klávesnicu s garantovanou dobrou výdržou spínačov, dvomi rôznymi druhmi prepojenia s notebookom / počítačom a možnosťou spárovania až s tromi zariadeniami. Nevýhodou je malý odpor klávesov pri písaní, hladký povrch a klávesy až príliš tesne pri sebe, čo zvyšuje chybovosť a treba si na to zvykať.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, Twitteri, do komentárov pod článkom alebo e-mailom. Prihláste sa aj na odber newslettera. Chodí len raz mesačne, takže sa nemusíte báť, že by bol otravný.

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky

Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


2 odpovede na “Klávesnica CZC.Gaming Dwarf – vstúpte do sveta mechanických klávesníc”

Pozdravujem,
mal by som jednu otázku. Podporuje klávesnica NKRO?
Inými slovami, či vie detekovať stlačenia kláves nezávisle na sebe. Základný test je relatívne jednoduchý, stlačia sa oba shifty súčasne, a píšu sa písmená abecedy – A, B, C, …, Z.
Klávesnice bez NKRO podpory typicky vynechajú niektoré znaky, NKRO klávesnice by mali zachytiť všetky.

Chcel som pred časom vyskúšať Plover,
https://www.openstenoproject.org/plover/

Majú už dokonca vyzerá to tak aj nejakú základnú podporu Češtiny a Slovenčiny.
Notebookové klávesnice na to ale nestačia, preto ma to zaujíma.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.