Kategórie
Hardware

JBL Quantum 350 – hráčske slúchadlá nielen na hranie

JBL Quantum 350 sú bezdrôtové slúchadlá cez uši s priestorovým zvukom 7.1. Napriek tomu, že značka JBL je známa svojím basovým podaním, tento model má zvuk vyvážený a neprebasovaný.

Slúchadlá teda využijete pokojne aj na počúvanie filmov, hovoreného slova, hudby a vďaka odnímateľnému mikrofónu aj na hovory.

 

Parametre

 

Konštrukcia Plastová, uzatvorená, cez uši, odnímateľný mikrofón, otočné mušle
Hmotnosť 252 g
Typ pripojenia Rádiofrekvenčné 2,4 GHz
Batéria Výdrž 22 h, nabíjanie USB-C
Charakteristika slúchadiel
Frekvencia 20 až 20000 hZ
Impedancia 32 Ohm
Citlivosť 115 dB/mW
Veľkosť meniča 40 mm
Mikrofón
Smerová charakteristika Všesmerové snímanie
Frekvencia 100 až 10000 hZ
citlivosť -42 dB

 

Balenie a vzhľad

 

Slúchadlá dorazili v papierovej krabici. Uložené boli takisto v papierovom výlisku, ktorý vyzeral ako vyrobený z recyklovaného papiera. V balení okrem samotných slúchadiel nájdete zvlášť uložený mikrofón, adaptér pre rádiofrekvenčné pripojenie, nabíjací kábel USB-A na USB-C a návody. V popise bolo uvedené aj cestovné puzdro, to však súčasťou balenia nebolo.

 

Konštrukcia JBL Quantum 350 je plastová, čo zaručuje nízku hmotnosť 252 g. Hlavový most aj mušle sú dostatočne polstrované príjemnou pamäťovou penou pokrytou imitáciou kože, takže na hlave netlačia. Vydržala som ich mať niekoľko hodín bez toho, aby som ich cítila. Vo vnútri každej mušle je napísané veľkým tlačeným písmenom L pre ľavé a R pre pravé slúchadlo. Zvonku na každej mušli je potom logo JBL.

Na pravej mušli sa nachádza iba prepínač pre zapnutie a vypnutie a biela kontrolka, na ľavej zdierka pre 2,5 jack mikrofónu, nabíjací konektor USB-C, koliesko na ovládanie hlasitosti a vypínač mikrofónu.

Hlavový most je dostatočne široký a vhodný aj pre človeka s väčšou hlavou. Mušle sa dajú otáčať, takže si ich môžete do istej miery prispôsobiť, aby čo najlepšie tesnili.

Z môjho osobného hľadiska konštrukcia slúchadiel nie je veľmi pevná, ak ju porovnám napríklad s dávnejšie testovanými Lamax Noice Comfort ANC. Tie na mňa pôsobili spracovaním oveľa kvalitnejšie.

 

Zvuk – nad pomery vyvážený

 

Z osobnej skúsenosti mám zažité audio príslušenstvo od JBL ako zamerané hlavne na basy. Slúchadlá s nižšou cenovkou (hoci nižšia je v tomto prípade dosť relatívny pojem) takisto neoplývajú vyváženým zvukom. V tomto smere JBL Quantum 350 prekvapili. Zvuk je kvalitne vyvážený. Počujete dobre basy aj výšky, stredy trošku zanikajú, ale nie veľmi. Výrobca ponúka aj software, pomocou ktorého sa tieto parametre dajú upravovať. Keďže je úplne neprístupný, nebudem sa mu vôbec venovať. Musíme brať to, čo je.

Počúvala som s nimi hovorené slovo, ktoré je zreteľné, neskreslené. Takisto aj hudba znela prirodzene a nebola nadmieru zvýraznená ani jedna zložka. Priestorový zvuk 7.1 oceníte hlavne v hrách a filmoch, kedy počujete oveľa presnejšie smer, z ktorého sa zvuk šíri. Testovala som to na prístupnej hre 1428: Shadows over Silesia a bol to oproti slúchadlám bez priestorového zvuku rozdiel.

Slúchadlá neponúkajú žiadne aktívne potlačenie hluku, samy však celkom dobre tesnia. Ak však počúvate na vyššej hlasitosti, počúva s vami aj okolie.

Hovory s JBL Quantum 350 sú čisté, dobre počujete vy aj protistrana. Mikrofón je na ohybnom oválnom akoby drôte, takže si ho viete dobre nastaviť pred ústa. Keďže ale ponúka všesmerové snímanie, hodí sa skôr do tichšieho prostredia.

 

Pripojenie

 

Slúchadlá môžete pripojiť k počítaču alebo hernej konzole pomocou rádiofrekvenčného pripojenia cez USB prijímač. Pripojenie má dosah približne 10 metrov tak ako Bluetooth. Je pevné a stabilné, ani v členitom byte za niekoľkými stenami nevypadávalo. Oproti Bluetooth pripojeniu má tú výhodu, že nezaznamenáte žiadnu latenciu, takže slúchadlá môžem odporúčať aj prepisovateľom.

Dali by sa použiť aj s pripojením cez kábel 2,5 na 3,5 jack, ktorý zastrčíte do zdierky pre mikrofón, kábel však nie je súčasťou balenia.

 

Batéria a nabíjanie

 

V slúchadlách je vstavaná batéria, ktorá by mala vydržať 22 hodín. Nemerala som to presne, ale myslím, že by to mohlo zodpovedať realite. Nabíjajú sa cez kábel s USB-C konektorom. Môžete ich nabíjať aj v počítači, no bez pripojeného rádiofrekvenčného prijímača sa použiť nedajú. Nabíjanie trvá približne 2 hodiny.

 

Záver

 

JBL Quantum 350 stoja v súčasnosti približne 75 €. Za túto cenu ponúknu vyvážený priestorový zvuk, kvalitné rádiofrekvenčné pripojenie bez postrehnuteľnej latencie a slušnú výdrž na batériu. Nevýhodou je z môjho pohľadu nie veľmi pevná konštrukcia a chýba mi cestovné puzdro.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, Twitteri, do komentárov pod článkom alebo e-mailom. Vyskúšajte aj newsletter, zatiaľ sa nikto z odberu neodhlásil. 😊

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky

Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.