Kategórie
Hardware

Lamax NoiseComfort ANC – nerušené počúvanie

Lamax NoiseComfort ANC sú bezdrôtové slúchadlá, ktoré za pomerne dobrú cenu ponúkajú niekoľko výhod, ale aj kompromisov. Výhodou by mala byť práve technológia ANC pre potlačenie hluku, batéria, ktorá by mala vydržať až 50 hodín, a Bluetooth 5.0.

Keďže som slúchadlá s ANC ešte nemala, rozhodla som sa jedny otestovať. Na úvod však musím zmieniť, že nie som úplný audiofil, preto zvukovú charakteristiku berte s rezervou.

 

Obsah balenia

 

Slúchadlá sú zabalené v papierovej krabici. Zmieňujem to preto, že väčšina slúchadiel mi prišla v obyčajnom plastovom ničím nezaujímavom obale. Škatuľa od Lamax NoiseComfort ANC mi pripomína skôr balenie telefónov.

V škatuli potom nájdete tvrdé cestovné puzdro v mojom prípade čiernej farby s nápisom Lamax a v ňom sa nachádzajú samotné slúchadlá, adaptér do lietadla a v sieťovanom vrecúšku nabíjací kábel USB C na USB A, audiokábel s 3,5 jackom na oboch koncoch a obligátne návody.

 

Popis Lamax NoiseComfort ANC

 

Slúchadlá majú over-Ear konštrukciu, čo znamená, že obopnú celé uši. Konštrukcia je skladacia, čo zistíte hneď po otvorení puzdra. Mušle sú oválne, dobre polstrované a veľmi mäkké. Na nich aj na hlavovom moste je koženka, teda nie koža. Na dotyk materiál pôsobí veľmi príjemne. Mušle slúchadiel sú z brúseného hliníka a v hlavovom moste sa takisto nachádza hliníková výstuha. Plastové sú ovládacie tlačidlá, ktoré mi skôr evokujú posuvné prepínače. Na pravej mušli sú tri pod sebou a na ľavej iba jedno. Vstup pre pripojenie cez audiojack nájdete na pravom slúchadle a nabíjací konektor USB C na ľavom. Na ľavej strane nájdete znak pripomínajúci v Braillovom písme písmeno R, čomu veľmi nerozumiem.

Slúchadlá sú podľa mňa dosť ťažké, no na hlave to nie je cítiť. Aj bez zapnutej technológie ANC tesnia kvalitne, pretože sa na uši pritláčajú tesnejšie, ako by som čakala vzhľadom na ich konštrukciu. Na ušiach však netlačili a to ani po približne štyroch či piatich hodinách, čo som ich mala v rámci testovania na hlave.

Disponujú batériou, ktorá by mala vydržať bez zapnutého ANC 50 hodín a s ANC približne 26 hodín. Nabíjanie by potom malo trvať približne 3 hodiny.

 

Pripojenie slúchadiel

 

Slúchadlá sa pripájajú prostredníctvom Bluetooth 5.0. K počítaču som ich pripojila bez najmenších problémov. Ak máte počítač s Windowsom 10, postup je nasledujúci:

 

  1. Stlačte Windows+I, čím otvoríte Nastavenia.
  2. V nich šípkami doľava a doprava vyhľadajte Zariadenia a tam šípkami hore a dolu vyberte Zariadenie Bluetooth a iné zariadenia.
  3. Tabulátorom sa dostaňte na tlačidlo Pridať zariadenie Bluetooth alebo iné zariadenie.
  4. Otvorí sa dialóg, kde sa Tabulátorom pohybujete medzi typmi jednotlivých bezdrôtových zariadení. Vás bude zaujímať tlačidlo s názvom Bluetooth – myši, klávesnice, perá alebo zvukové zariadenia. To potvrdíte Enterom.
  5. V zozname nájdených zariadení vyberiete to, ktoré chcete pripojiť a následne potvrdíte tlačidlo Pripojiť.

 

Tip: kroky 1 a 2 viete obísť, ak do ponuky Štart napíšete aspoň 4 písmená zo slova Bluetooth a vo výsledkoch vyhľadávania vyberiete Nastavenia zariadení Bluetooth a iných zariadení.

 

Výrobca deklaruje, že pripojenie má dosah až 15 metrov. Porovnala som ich s inými bezdrôtovými slúchadlami a reproduktormi, ktoré mám, a dopadli po reproduktore JBL Flip 3 SE na druhom mieste. Pripojenie bolo dokonca stabilnejšie ako na slúchadlách s rádiofrekvenčným pripojením. Bluetooth nevypadáva, drží sa stabilne.

 

Ovládanie Lamax NoiseComfort ANC

 

Slúchadlá sa ovládajú pomocou štyroch tlačidiel umiestnených na mušliach. Na ľavej si zapínate iba ANC. Vpravo sa nachádzajú 3 tlačidlá pod sebou. Sú dobre hmatateľné a ich stlačenie je znateľné a presné.

Prostredným tlačidlom slúchadlá dlhým stlačením zapínate a vypínate. Krátkym pri prehrávaní obsahu pozastavujete a spúšťate prehrávanie. Funguje to dokonca aj v programe Tapin Radio.

Horným a spodným tlačidlom krátkym stlačením pridávate / uberáte hlasitosť a dlhým preskakujete skladby dopredu a dozadu.

 

Zvuková charakteristika slúchadiel

 

V prvom rade chcem spomenúť jednu skúsenosť, ktorá sa ale netýka priamo zvuku a ani iba týchto slúchadiel. Ak píšem a používam odčítač (konkrétne mám skúsenosť s NVDA), tak sa zvuk vysielaný cez všetky Bluetooth zariadenia oneskoruje oproti stlačeniu klávesy. Takže na prácu ich odporúčam používať len pripojené cez kábel. Pri slúchadlách s rádiofrekvenčným pripojením tento problém nepozorujem.

Slúchadlá disponujú kodekmi AAC a SBC. Čo sa týka zvuku, ten je (koniec-koncov ako u takmer všetkých slúchadiel za podobnú cenu) prebasovaný. Mne osobne to nevadí, pretože inak používam reproduktory a slúchadlá od Sony či JBL, ktoré basy takisto do veľkej miery zvýrazňujú. Musím ale úprimne povedať, že slúchadlá od Sony za podobnú cenu mali zvuk čistejší. Najviac to zamrzí pri počúvaní podcastov alebo audio kníh, kde je poznať, že zvuk nie je veľmi vyvážený. Pri počúvaní hudby mi to neprekážalo, hoci takisto výšky a stredy boli lepšie počuť s inými slúchadlami.

Počúvala som na nich hudbu (ľudovú, klasiku, pop, rock), podcasty, audio knihy, športový prenos a nakoniec som si na ich zvuk zvykla. Dobre funguje aj pasívne odhlučnenie, to znamená, že nemusíte v rušnejšom prostredí príliš zvyšovať hlasitosť. Ak to však urobíte, tak bude s vami počúvať celé okolie.

 

ANC – Active Noise Cancelling

 

Čo je to ANC? Je to technológia, ktorá v ideálnom prípade odhluční vaše prostredie tak, aby ste mohli nerušene počúvať. Hodí sa to napríklad pri cestovaní alebo v rušnej kancelárii.

Funguje to tak, že hluk je potlačený iným zvukom len na opačnej frekvencii. Ak sa obidva zvuky spoja, malo by dôjsť k ich vyrušeniu. Na slúchadlách sú umiestnené mikrofóny, ktoré teda snímajú frekvenciu hluku, a do uší vám posielajú jeho opačnú frekvenciu. Vy by ste tak hluk nemali počuť.

Lamax NoiseComfort ANC túto technológiu majú, ale podľa mňa nefunguje dokonale. Vysávala som s nimi a je pravda, že hlboké hučanie motora vysávača bolo dobre potlačené, ale vyššie zvuky bolo stále počuť. V kombinácii s kvalitným pasívnym potlačením hluku, kedy nerozumiete ani niekomu, kto na vás priamo hovorí, sa to ale dá používať.

Ak si tieto slúchadlá kúpite, dôrazne vám odporúčam nechodiť s nimi von. Už vôbec nie so zapnutým ANC a hlavne, ak máte problémy so zrakom.

 

Záver

 

Slúchadlá Lamax NoiseComfort ANC stoja približne 70 eur. Za túto cenu dostanete pomerne kvalitne spracované slúchadlá s dobrým pasívnym a použiteľným aktívnym potlačením hluku, so stabilným pripojením cez Bluetooth 5.0 a s batériou, ktorú som ani za 2 dni testovania nedokázala vybiť. Chýba len možnosť niekde si stav batérie skontrolovať. Čo sa zvuku týka, je na každom z vás, čo preferujete. Mrzí ma, že pri počúvaní hovoreného slova je fakt počuť prebasovaný zvuk. Hudba cez ne však znie pomerne slušne. Ale hlavne sa mi nepáči latencia odčítača pri pripojení cez Bluetooth. Oceňujem pekný vzhľad, pasívne odhlučnenie a takisto aj komfort pri nosení. Ovládanie je veľmi jednoduché a intuitívne.

Je tak na vás, čo je pre vás dôležité a na aký účel slúchadlá potrebujete. Kolegom prepisovateľom odporúčam. Ak bezdrôtové slúchadlá, tak s rádiofrekvenčným prijímačom. Ak chcete počúvať cez Bluetooth slúchadlá, tak na prepis použite prepojenie cez kábel.

V prípade otázok či pripomienok píšte do komentárov pod článkom, na Facebooku alebo e-mailom. Sledovať stránku a spojiť sa so mnou môžete aj na sociálnej sieti Twitter.

4 odpovede na “Lamax NoiseComfort ANC – nerušené počúvanie”

Škatula je dosť nespisovný výraz a na nastavenia priamo je skratka windows i, takže v porovnaní s windows x mínus jeden krok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.