Kategórie
Software

Google Lookout a Envision AI v novom designe

Google Lookout a Envision AI prešli za posledné obdobie výraznou zmenou v oblasti používateľského prostredia. V tomto článku sa dozviete, ako po novom vyzerajú a ako ich používať.

Google Lookout

V staršom rozložení boli všetky režimy zoradené v jednom páse na spodnej strane obrazovky. Aby ste sa po novom dostali ku konkrétnemu režimu, je potrebné poklepať na tlačidlo v ľavom hornom rohu displeja s názvom Vybrať režim.

Po jeho potvrdení sa dostanete do zoznamu, v ktorom si švihaním prsta a poklepaním vyberiete ten, ktorý potrebujete. Myslím, že je to o presne 1 krok navyše, ako je potrebné. Ponuka režimov ostala nezmenená, hoci Etikety potravín už nie sú brané ako beta.

Na spodnej strane obrazovky tak už pás funkcií nenájdete, ostali tam len dve záložky:

  • Zobrazenie – predvolená karta, na ktorej pracujete. Väčšinu vypĺňa záber zo zadného fotoaparátu zariadenia. V režime Text nájdete len na pravej strane nad záložkou Nedávne tlačidlo Vypnúť fotoaparát, pri skenovaní dokumentov okrem neho aj tlačidlo Vyfotiť, ktoré sa nachádza v spodnej časti displeja nad záložkami v strede.
  • Nedávne – karta so záznamami nedávno rozpoznaných položiek. Uchová sa buď do úplného zavretia aplikácie, alebo do reštartu zariadenia.

Envision AI

Aplikácia prešla taktiež veľmi výraznou zmenou. V prvom rade je strojovo preložená do slovenčiny, čo môže uľahčiť jej používanie ľuďom, ktorím angličtina robí problém. Sama za seba by som bola radšej, keby ostala v angličtine, preklad je totižto niekedy veľmi nepresný a príliš doslovný.

Ak ste zároveň doteraz boli zvyknutí na rozkategorizovanie funkcií do niekoľkých záložiek, to už je minulosť, po novom nájdete všetky v jednom páse tak, ako kedysi fungoval práve vyššie spomenutý Lookout.

Envision AI prešiel okrem toho aj výraznou vizuálnou zmenou. Z môjho pohľadu sa výrazne zlepšil najmä kontrast a čitateľnosť.

Predstavíme si aplikáciu zo spodnej strany smerom hore.

  1. Úplne dolu nájdete 3 záložky:
    • App – je predvolene vybratá a ukrýva práve všetky funkcie Envisionu.
    • Okuliare – tu môžete spravovať Envision Glasses.
    • Nastavenie – oproti pôvodnej aplikácii sem pribudla iba jediná položka s názvom Štruktúra menu, v ktorej môžete zoradiť položky v páse funkcií, alebo tie, ktoré nepoužívate, skryť.
  2. Nad záložkami sa nachádza pás funkcií, ktoré aplikácia ponúka. Nová užitočná funkcia je Naskenovať prístupný QR kód. V páse sa pohybujete buď klasicky švihaním prsta, alebo rolovaním dvomi prstami ako v zozname, no nie zhora nadol alebo zdola nahor, ale zľava doprava či opačne. Po poklepaní na vybratú funkciu ju spustíte.
  3. Úplne vo vrchnej časti displeja sú zľava doprava po novom nasledujúce položky:
    • Lupa v podobe začiarkavacieho políčka, po ktorého potvrdení sa pod ním objaví posuvník, v ktorom meníte hodnotu priblíženia. Zatiaľ čo v predchádzajúcich verziách bol horizontálny, teraz je vertikálny.
    • Čítanie – výber jazyka rozpoznávania.
    • Baterka – po poklepaní na toto začiarkavacie políčko spustíte baterku na prisvetlenie predlohy.
    • Predvoľby – v režime okamžitý text aj dokument sú rovnaké – jazyk čítania, detekcia jazyka, detekcia rozloženia a prehrávanie zvuku pri spracovávaní predlohy.
    • Pomoc – po potvrdení otvoríte pomocníka, ktorý vybraný režim predstaví.

Štruktúra menu

Okrem skenovania QR kódov, ktoré funguje na úplne rovnakom princípe ako skenovanie tých čiarových, do aplikácie pribudla zaujímavá možnosť zoradiť si menu podľa vlastných predstáv. Aktivujete ju buď na záložke nastavenia, alebo z pásu funkcií, musíte sa k nej však došvihať.

Ako to funguje?

  1. Poklepete na voľbu Štruktúra menu.
  2. V zozname nájdete funkcie presne v tom poradí, ako sú pôvodne zoradené v páse v spodnej časti aplikácie.
  3. Pri každej sú 3 tlačidlá: Posunúť sa hore, Posunúť nadol, Skryť (názov funkcie) z hlavného menu. Posunúť sa hore a nadol v tomto prípade znamená, že sa daný režim posunie viac vľavo (smerom na začiatok) respektíve vpravo (viac na koniec).

Takto môžete posunúť funkcie, ktoré najviac používate, viac dopredu, aby ste nemuseli príliš švihať alebo rolovať a mali ich viac na dosah.

Po poklepaní na tlačidlo Skryť sa režim z pásu odstráni a v nastaveniach ho nájdete pod nadpisom Ďalšie funkcie. Samozrejme, v prípade potreby ho príslušným tlačidlom do menu jednoducho pridáte.

Záver

Podľa môjho osobného názoru zmena designu ani jednej aplikácii veľmi neprospela. V Google Lookoute je režimov tak málo, že pás režimov nebol vôbec prehltený. Oproti tomu Envision AI má funkcií viac než dosť a zoradenie do jedného pásu bez rozkategorizovania prehľadnosti veľmi nepridalo. Oceňujem, že tu aspoň máte možnosť položky, ktoré nepoužívate, skryť. Chválim takisto funkciu skenovania QR kódov, tá sa zíde.

Čo hovoríte na zmenu používateľského prostredia vy? Dajte vedieť na Facebooku, Twitteri, e-mailom alebo do komentárov pod článkom. Môžeme sa spojiť aj na sociálnej sieti LinkedIn.

Po letných špeciáloch pokračujem v rozosielaní každomesačného newslettera Zo sveta prístupnosti. Pridáte sa už k jeho 137 odberateľom?

Súvisiace články

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Jedna odpoveď na “Google Lookout a Envision AI v novom designe”

Dobrý den děkuji za shrnutí všech přidaných funkcí a výhod u obou aplikací.
Malý poznatek pro budoucí testování aplikace Zuzanka.
Nejvyšší úspěšnost při snímání datumu z obalů potravin docílena.
Při položení výrobků na vnitřní bílý parapet okna a při přirozeném denním světle.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.