Kategórie
Tlačové správy

TS: S novou kvízovou hrou Brave Brain v mobile precestujete celý svet

České herné štúdio Kikiriki Games vydalo novú kvízovú hru s cestovnou tematikou nazvanú Brave Brain. Unikátnym rysom novej mobilnej hry je premyslený inkluzívny dizajn, ktorý hru sprístupňuje širokému publiku.

Čo je Brave Brain?

Cieľom Brave Brain je zodpovedať kvízové otázky, plniť misie a postupovať na stále vyššiu úroveň. Ak máte chuť súťažiť, môžete zabojovať o prvé miesto v týždňovom rebríčku.

Hlavné menu The Brave Brain

 

Odpovede na kvízové otázky vás zavedú do nateraz dvanástich krajín sveta. Tam na vás vždy čakajú tri rôzne lokácie, ktoré v sebe ukrývajú tematické kvízy. Jedna z týchto lokácií ponúka otázky o konkrétnej krajine, ďalšie dve miesta sú zamerané na témy, ktoré si s touto krajinou ľudia bežne spájajú. Napríklad na mape Veľkej Británie nájdete nielen lokáciu Big Ben, kde si otestujete svoje znalosti o Veľkej Británii, ale tiež Hudobný klub, kde sú otázky o populárnej hudbe. Miesto Športový štadión zasa ukrýva kvízy zamerané na šport.

 

Herná mapa Veľkej Británie

 

V hlavnej role inkluzívny design

Brave Brain je už druhou mobilnou hrou z dielne brnenského štúdia Kikiriki Games. Minulý rok vydali audio hru pre mobilné telefóny To the Dragon Cave, v ktorej sa spoliehate len na svoj sluch.

Recenziu nájdete tu: To the Dragon Cave – zabi draka, zachrániš seba.

Vďaka svojej netradičnej gameplay hra získala nomináciu na Pocket Gamer Awards v kategórii Most Inovative Mobile Game.

„To the Dragon Cave sme primárne vytvorili pre nevidiacich hráčov a v tejto komunite je veľmi populárna. Ukázalo sa však, že pre hráčov, ktorí nemajú problém so zrakom, je poměrne náročné prísť úplne o vizuál a sústrediť sa iba na audio. Naším ďalším cieľom preto bolo vytvoriť hru, ktorú si v rovnakej miere užijú všetci hráči bez ohľadu na to, či majú alebo nemajú nejaké obmedzenie,“ vysvetľuje nevidiaca spoluzakladatelka štúdia Kikiriki Games Jana Kuklová.

Štúdio sa preto pri vývoji hry Brave Brain rozhodlo využiť princípy inkluzívneho designu, ktorý rešpektuje ľudskú rozmanitosť, a vychádza jej v ústrety. V porovnaní s predchádzajúcou hrou tak vývojári kládli dôraz napríklad na grafickú stránku hry vrátane prepracovaných vizuálov pre jednotlivé krajiny a miesta. Aby ale o podobný zážitok neprišli ani nevidiaci hráči, hru sprevádza bohatý soundtrack, ktorý pomocou hudby vyjadruje atmosféru daných miest.

Herná mapa Kalifornie

„Naše štúdio sme pôvodne založili s cieľom rozšíriť ponuku mobilných hier pre hráčov so zrakovým znevýhodnením. Postupne sme si ale uvedomili, že je dôležité, aby nevznikali hry určené iba pre nevidiacich hráčov, ktoré by ich uzatvárali do vlastných hráčskych komunít. Naopak si prajeme, aby bol herný priemysel viac inkluzívny a nikoho nevylučoval. Prial by som si žiť vo svete, kde si každý môže zahrať hru podľa svojho vkusu a nie podľa toho, či je pre neho hra prístupná či nie. Verím, že Brave Brain herný priemysel k tomuto cieľu približuje,“ popisuje motiváciu vzniku hry vývojár a spoluzakladateľ Miloš Kukla.

Súčasnosť a budúcnosť

Do budúcnosti preto chce štúdio ešte viac vylepšiť prístupnosť hry, a to nie len pre hráčov so zrakovým postihnutím, ale aj tých s inými druhmi znevýhodnenia. Okrem toho už teraz plánuje rozšírenie obsahu hry, pridávanie nových krajín či dopĺňanie kvízovej databázy. Môžete sa tak tešiť napríklad na sezónne kvízy.

V súčasnosti v hre Brave Brain nájdete 12 krajín a takmer 10000 kvízových otázok. Hra je lokalizovaná do češtiny a angličtiny a bezplatne dostupná pre iPhony aj telefóny s Androidom.

Finančne hru podporili Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest, mesto Brno a Nadační fond Českého rozhlasu Světluška.

Kto sú Kikiriki Games?

Bezbariérové herné štúdio vzniklo v roku 2021 s cieľom sprístupniť svet hier ľuďom so znevýhodnením, otvoriť a prepojiť hráčsku komunitu a tiež podporiť zamestnávanie ľudí so stratou zraku. Tým zakladateľov tvorí manželský pár Miloš a Jana Kuklovci. Medzi úspechy štúdia Kikiriki Games patrí nominácia na cenu Pocket Gamer Awards v kategórii Most Inovative Mobile Game za hru To the Dragon Cave alebo 3. miesto v startupovej súťaži Creative Business Cup.

Herné štúdio už dnes ponúka zaujímavé odborné uplatnenie ľuďom so zrakovým postihnutím. V budúcnosti Kikiriki Games plánuje vďaka inkluzívnemu designu otvoriť hráčsku komunitu aj ľuďom s ďalšími znevýhodneniami.

 

Tím Kikiriki Games

 

Kontakty:

Jana Kuklová, CEO Kikiriki Games:

 

2 odpovede na “TS: S novou kvízovou hrou Brave Brain v mobile precestujete celý svet”

jediná nepatrná nevýhoda hry je že hra neumožňuje synchronizaci prostřednictvím Google účtu. Díky tomu by se dalo ve hře pokračovat na všech zařízeních se stejným Google účtem. Takže malá nevýhoda na všech ostatních zařízeních se hraje od nuly.

Dobrý den, jedno velké varování pro ty kteří si nechtějí vymazat, veškerý postup a nahrané skóre ve hře.
Tak v žádném případě v Google účtu nevypínat automatickou aktualizaci systému!
Potom bohužel jediné co jsi hra pamatuje je hráčská přezdívka a nastavení hry, ale veškerý postup ve hře je pryč.
Chybama se člověk učí tak nedělejte stejnou chybu jako já.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.