Kategórie
Hardware

Creative SBS E2900 – multifunkčná reprosústava

Creative SBS E2900 je sústava reproduktorov v zostave 2.1. To znamená, že v balení dostanete subwoofer a 2 menšie satelity.
Môžete ju prepojiť s počítačom alebo mobilným telefónom, ale funguje aj úplne samostatne, pretože dokáže prehrávať zvuk z USB, SD karty a naladíte tu aj rádio. Aký má zvuk, ako hrá?

Technické parametre

Technické parametre Creative SBS E2900 2.1
Parameter Hodnota
Typ sústavy Aktívna, 2.1
Celkový výkon 60 W
Frekvencia Od 50 do 20000 Hz
Typ pripojenia 3,5 mm jack, Bluetooth 5.0
Ovládanie Mechanické tlačidlá, ovládač
Funkcie bezdrôtové / drôtové pripojenie, možnosť prehrávať zvuk z USB a SD karty, rádio
Rozmery
Soundbar šírka: 10, hĺbka: 10,5, výška: 17 cm
Subwoofer Šírka: 33,5, hĺbka: 17, výška: 31,3 cm
Celková hmotnosť 4,2 kg

Obsah balenia a vzhľad

V prvom rade musím zdôrazniť, že sústava príde v naozaj veľkej krabici, čiže vyberať ju napríklad z Alza boxu nie je žiadna maličkosť.

Balenie je pomerne bežné, žiadne prémiové spracovanie nečakajte. Po otvorení zistíte, že reproduktory sú chránené polystyrénovými výlyskami, ktoré zapadnú do krabice dosť natesno.

Obsah balenia:

  • samotná reprosústava v zostave 2.1 – 2 menšie reproduktory (soundbary alebo satelity) a 1 veľký zosilovač (subwoofer),
  • ovládač na 2 AAA mikrotužkové batérie,
  • kábel na pripojenie k PC s 3,5 mm jack konektorom,
  • anténa pre príjem FM rádia,
  • sieťový kábel do európskej a americkej zásuvky.

Vzhľad

Celá sústava je vyrobená z čierneho plastu. Reproduktory majú rozmery 10×10,5×17 cm a hmotnosť 488 g. Spájate ich so subwooferom pomocou káblov zakončených cinchom. Tie sú – ako tradične pri neprémiových sústavách – krátke a nemôžete ich vymeniť. Predná časť satelitu je lesklá a na jej spodnej časti nájdete logo Creative. Nad ním sa nachádza menbrána svetlosivej farby.

Subwoofer musím popísať ale trošku podrobnejšie. Výrobca počítal s umiestnením na zemi a to rozhodne odporúčam aj ja, pretože na stole by zaberal neúmerne veľa miesta. Jeho rozmery sú 17×33,5×31,3 cm a hmotnosť 3,16 kg.

Na prednej strane (smerom do miestnosti) nájdete takisto svetlosivú membránu meniča prekrytú lesklou čiernou plastovou mriežkou a pod ňou displej, ktorý zobrazuje zdroj zvuku. Nasleduje v polkruhu 5 príjemne veľkých a dobre hmatateľných plochých tlačidiel:

  • prvé zľava – on / off,
  • druhé zľava – zdroj zvuku,
  • dve nasledujúce vedľa seba prepínajú stanice rádia,
  • posledné úplne napravo zrejme ukladá naladené stanice do pamäti.

Pod tlačidlami nájdete potenciometer, teda ovládanie hlasitosti s modrým podsvietením. To je natoľko silné, že najmä večer dokáže nepríjemne rušiť. No a takmer naspodku prednej strany je logo.

Pravá stena obsahuje iba port USB a slot na SD kartu. Ľavá, vrchná a spodná strana sú úplne prázdne okrem štyroch nožičiek, na ktorých subwoofer stojí.

Porty na zapojenie všetkých káblov nájdete na zadnej strane (smerom k stene) a viac naľavo. Nachádzajú sa pod sebou:

  • Prvý maličký konektor zhora slúži na zapojenie antény, ako jediný má hranatý tvar.
  • Pod ním je Jack 3,5 mm na prepojenie reproduktorov s počítačom alebo iným zariadením. Kábel nájdete v balení a má dĺžku 130 cm. Môžete ho vymeniť za akýkoľvek, v subwooferi nie je napevno.
  • Nasledujú 2 konektory pre cinchy reproduktorov – vyšší je pre ľaví, nižší pre pravý.
  • Do posledného spodného pripájate elektrický kábel.

Ovládač

Napriek tomu, že celá reprosústava pôsobí moderným a celkom hodnotným dojmom, ovládač je kvalitatívne aj o 3 levely nižšie. Len čo ho chytíte do ruky, zistíte, že vŕzga aj pri miernom stlačení. Tlačidlá na prednej strane su gumené a nie vždy poskytujú precíznu hmatovú odozvu. Zozadu je polguľatý a na stole sa tak slušne krúti.

Dve mikrotužkové AAA batérie do ovládača vkladáte zo zadnej strany.

Tlačidlá a ich funkcie:

  1. Vľavo hore – on / off
  2. Vpravo hore – vypnutie / zapnutie zvuku
  3. Pod zapínacím – zdroj prehrávaného zvuku (source)
  4. vedľa neho a pod vypínaním zvuku – LED osvetlenie
  5. pod voľbou zdroja – ekvalizér (tone)
  6. vedľa ekvalizéra pod LED – ukladanie do pamäte (memory)
  7. Pod ekvalizérom – Tune
  8. Vedľa neho – Tune so šípkou vľavo
  9. Kruhový joistick – stred pauza a zastavenie prehrávania rádia, horná a spodná časť kruhu – šípky hore / dole, ľavá a pravá časť kruhu – šípky vľavo a vpravo
  10. Pod kruhom 2 malé kruhové tlačidlá čísla 0 a 1
  11. 8 obdĺžnikových tlačidiel – čísla 2 až 9

Zvuk a výkon Creative SBS E2900

Celkový RMS (Root Mean Squared) výkon zostavy je 60 W – 30 W subwoofer, po 15 každý satelit. Je to výkon meraný pri hodnote 1 kHz a skreslený o 10 %. V praxi to znamená, že tento výkon reproduktory nie sú schopné dodávať trvalo, ale len v takzvaných špičkách, napr. pri úderoch na bicie. Napriek tomu bez problémov dokážu ozvučiť aj väčšiu miestnosť, pretože ani pri vysokej hlasitosti nedochádza k výraznému skresleniu zvuku.

Reproduktory disponujú frekvenčným rozsahom od 50 do 20000 Hz, čo je štandardná hodnota.

Na prvé aj x-té počutie musím povedať, že ani pri najnižšej nastavenej hodnote zostave rozhodne nechýbajú basy. V niektorých prípadoch by som bola radšej, keby ich bolo menej. Hlavne hovorené slovo je pri vyšších basoch nepočúvateľné. Chválim preto možnosť basy pomocou ovládača upraviť. Stačí stlačiť tlačidlo Tone (naľavo tretie zhora) a šípkami hore / dole nastaviť požadovanú úroveň.

Po úprave ekvalizéra už vyniknú aj stredy a výšky a zvuk dokážete slušne vyčistiť, ani tak však o basy úplne neprídete.

Funkcie a konektivita

Okrem štandardného prehrávania cez AUX s 3,5 mm jack konektorom dokážete reproduktory prepojiť aj cez Bluetooth vo verzii 5.0. Skúšala som to s mobilným telefónom od Samsungu a najväčším problémom je ako vždy latencia (oneskorovanie). V tomto prípade naozaj neodporúčam používať kombináciu screen reader a Bluetooth.

Ostatné funkcie sú už o poznanie príjemnejšie. Dobre funguje prehrávanie zvuku z USB kľúča, ktoré beží na princípe Plug&Play. Takisto veľmi dobre hrá aj klasické FM rádio, nemala som problém ani s čistotou zvuku, ani ladením staníc.

Ak máte radi podsvietenie, aj toto vám reproduktory Creative SBS E2900 umožnia. Pomocou ovládača ho viete zapnúť buď v troch jednofarebných režimoch – červená, modrá a fialová, alebo zvoliť intenzitu blikajúceho podsvietenia. Len je škoda, že aj keď samotné podsvietenie vypnete, modrá farba potenciometra ostane svietiť.

Záver

Creative SBS E2900 je moderná reprosústava, ktorá dokáže bez väčších problémov ozvučiť aj väčšiu miestnosť. V súčasnosti stojí od 65 do 75 €, podľa toho, v ktorom obchode.

Výhodou je jej neskreslený zvuk pri vyššej hlasitosti, možnosť upraviť basy a v neposlednom rade aj pekný vzhľad.

Ak si potrpíte na viaceré zdroje prehrávania zvuku, budete spokojní. Prehrávanie cez kábel, z USB kľúča a FM rádio fungovali úplne bez problémov, pri pripojení cez Bluetooth však bola zreteľná vysoká latencia. Nevýhodou môže byť tiež bez úpravy prebasovanie zvuku a „odfláknutý“ ovládač.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, Twitteri, e-mailom alebo do komentárov pod článkom.

Zdroje

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.